> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Cuma Hutbelerinin Rükünleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cuma Hutbelerinin Rükünleri  (Okunma Sayısı 3557 defa)
28 Ocak 2010, 15:37:22
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 28 Ocak 2010, 15:37:22 »




Cuma hutbelerinin rükünleri, tıpkı daha önce anlatmış olduğumuz bayram namazı hutbesinin rükünleri gibidir. Yalnız hutbenin başlangı­cı, bu hükümden istisna edilmiştir. Bayram hutbesine tekbirle, Cuma hutbesine ise “hamd” ile başlanır. Bayram namazları bahsinde, hut­belerin rükünlerini her mezhebe göre detaylı olarak anlatmıştık. Ayrıca Cuma hutbesinin “hamd” ile başlatılmasının Şâfii ve Hanbelîlere göre hutbe için bir rükün olduğunu, Mâlikî ve Hanefîlere göre ise bunun ne Cuma, ne de bayram hutbeleri için rükün olmadığını ifade etmiştik. Bu sebeple her mezhebe göre kolayca anlaşılabilmesi için, burada ye­niden Cuma hutbesinin rükünlerini anlatmaya çalışacağız.

Hanefiler dediler ki: Hutbenin bir tek rüknü vardır. O da az olsun çok olsun, mutlak olarak zikirdir. Farz olan hutbenin tahakkuku için sadece bir hamd, bir teşbih veya bir tehlîlde bulunmak yeterli oıur. Ancak bunlardan biriyle yetinmek, hutbenin sünnetleri bahsinde de anla­tılacağı gibi, tenzîhen mekruhtur. Bu mezhebe göre şart olan, birinci hut­bedir. Hutbenin tekrarlanmasıysa sünnettir.

Şafiiler dediler ki: Hutbenin rükünleri beş tanedir:

1. Allah’a hamdetmek: Bunun için de bizzat “hamd” masdarından türeyen bir kelimeyi kullanmak ve ayrıca buna lafza-i celâli eklemek şarttır. Şu halde hatibin, “Eşkürullah” “Üsnî aleyh”, “el-hamdü lirrahmân” veya bunlara benzer bir cümleyi kullanması yeterli olmaz. Ama “Ahmedüllah” veya “Innî hâmidullah” demesi caiz olur. “Hamd” maddesinin her iki hutbede de okunması zorunludur.

2. Her iki hutbede de Peygamber Efendimize salât getirmek: Bu­nu yaparken mutlaka salât kelimesini kullanmak gereklidir. Meselâ hati­bin şunları söylemesi yeterli değildir:

Salât getirirken, mutlaka Peygamberimizin “Muhammed” ismini an­mak zorunlu değildir. O’nun pâk isimlerinden birini anmak yeterli olur. Daha önce bir ismi geçmiş olsa bile, salât getirirken ismini anmayip, ön­ceki ismime bir zamirle telmihte bulunmak yeterli olmaz. Mûtemed olan görüş bu doğrultudadır.

3. Her iki hutbede aynı lafzıyla olmasa bile, takvaya dâir tavsiye­de bulunmak: Meselâ, “ve etîullah” demek yeterli olur. Dün­yadan ve dünyaya aldanmaktan sakındırmak yeterli olmaz. Çünkü bun­da, ibâdetten başka şeylere teşvik vardır.

4. İki hutbeden birinde Kur’an-ı Kerîm’den bir âyet okumak: Bu­nu birincide okumak daha uygun olur. Okunan bu âyetin, tam bir âyet veya bir âyetin uzun bir bölümü olması; va’d, vaîd, hüküm, kıssa, mesel veya haber gibi matlub bir mânâyı ifâde etmesi şarttır. Meselâ, âyetini okumak yeterli olmaz.

5. Mü’min erkek ve kadınlara -özellikle ikinci hutbede- duada bu­lunmak: Şayet hatibin ezberinde varsa, mağfiret talebi gibi âhiretle ilgili dualarda bulunması şarttır. Ezberinde yoksa dünya ile ilgili duaları yap­ması yeterli olur. Duâ yaparken de hazır bulunan cemaati bir tarafa bıra­karak başkalarını kasdetmemelidir.

Malikiler dediler ki: Hutbenin bir tek rüknü vardır. O da sakın­dırma veya müjdelemeyi kapsamasıdır. Cümlelerin seçili olması da şart değildir. Hutbeyi manzum veya nesir olarak okumak sahihtir. Eğer unu-tulursa namaz kılınmadan iade edilmesi mendubtur. Namaz kılındıktan sonra iade edilmesi gerekmez.

Hanbeliler dediler ki: Her iki hutbenin dört rüknü vardır:

1. Her hutbenin başında, “elhamdülillah” demek: Söz gelİmi baş­ta, “ahmedullahe” demek yeterli olmaz.

2. Rasûlullah (s.a.s.)’a salât getirmek: Salât getirirken, mutlaka salât kelimesini kullanmak gerekir.

3. Kur’an-ı Kerîm’den bir âyet okumak: Bu âyetin müstakil bir mânâyı veya hükmü içermesi gerekir. Sözgelimi, âyetini oku­mak yeterli olmaz.

4. İnsanlara, Allah Teâlâ’ya karşı takvâh davranmaları konusun­da tavsiyede bulunmak: Bunun en azı da “İttekullâhe” cümlesini veya benzeri bir cümleyi okumaktır.

Bu durumda, mümkün olursa Cuma namazını yeniden kılmak vâcib olur.

Ancak, imama uyan kimseler, eksilme hâlinde de cemaatin kendi mezheblerine göre (meselâ cemaatin on iki kişi ile teşekkül edebileceğini kabul eden Mâlikî mezhebine göre) tamam sayılacağım görürlerse namazları batıl olmaz. Bu durumda (Şafiî olan) İmam, kendi yerine bu mezheplerden birine bağlı olan bir kişiyi halef tâyin ederek kalan cemaatin Cuma na­mazını ona tamamlatır. Kendisinin namazı, cemaatin kırk kişi olması ge­rektiğini ileri süren bir mezhebe mensub olduğundan dolayı batıl olur. İmama uyanlar, söz gelimi Cuma cemaatinin kırk kişi olması gerektiğini savunan Şafiî mezhebine mensup oldukları halde, imam cemaatin kırk kişi olması gerektiğini savunan bir mezhebtense, eksilen cemaatin yeri dol­durulmadan kırk kişilik cemaat sayısında bir eksiklik meydana geldiğinde tümünün Cuma namazı batıl olur.[45]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cuma Hutbelerinin Rükünleri
« Posted on: 25 Nisan 2024, 14:35:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cuma Hutbelerinin Rükünleri rüya tabiri,Cuma Hutbelerinin Rükünleri mekke canlı, Cuma Hutbelerinin Rükünleri kabe canlı yayın, Cuma Hutbelerinin Rükünleri Üç boyutlu kuran oku Cuma Hutbelerinin Rükünleri kuran ı kerim, Cuma Hutbelerinin Rükünleri peygamber kıssaları,Cuma Hutbelerinin Rükünleri ilitam ders soruları, Cuma Hutbelerinin Rükünleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes