> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Cenaze Yıkamanın Mendubları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cenaze Yıkamanın Mendubları  (Okunma Sayısı 4630 defa)
29 Ocak 2010, 21:38:10
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 29 Ocak 2010, 21:38:10 »




Cenaze yıkamakla ilgili olarak bazı mendub hususlar vardır ki, bun­ları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Yıkamayı üçlemek: Cenazeyi her yıkayışta, ileride açıklana­cak olan yıkayışın, ölünün vücudunun her tarafını kaplaması mendubtur. Bu yıkayışlardan ilki farz, bundan sonraki iki yıkayış ise mendubtur. Bu hususta ittifak vardır. Yalnız Hanefîler farz olan yıkayıştan son­raki iki yıkayışın mendub değil, sünnet olduğunu söylemektedirler. Mendubla sünneti birbirinden ayrı görmeyen Şâfiîlerle Hanbelîler de bu hü­kümde Hanefîlere muvafık sayılırlar.

Cenaze, cesedinin her tarafını kapsayacak şekilde üç yıkanışla yı­kanıp temizlendikten sonra, yıkayışı fazlalaştırmak mekruh olur. Yıkayı­şı bundan az sayıda yapmak, cesed temizlenmiş olsa bile mekruhtur. Bunda ittifak vardır. Ama cesed, her tarafı kapsayan üç yıkayışla te­mizlenmezse, yıkama sayısını temizleninceye kadar sınırsız olarak art­tırmak ve sayıları tekle sona erdirmek mendub olur. Sözgelimi cesed dört yıkayışla temizlenirse, sayıyı tekle sona erdirmiş olmak için beşin­ci bir kez daha yıkanır. Hanefîlerle Şâfiîler bu hükümde ittifak etmişler­dir. Mâlikîlerle Hanbelîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.

Hanbeliler dediler ki: Cenaze, her tarafını kaplayacak üç yıka­yışla temizlenmediği takdirde, yıkayış sayısını yediye çıkarmak vâcib olur. Yedi yıkayışla da temizlenmezse, en uygun olanı, yıkamaya temizlenince­ye kadar devam etmektir. Ama yıkamaları tek sayıyla sona erdirmek men­dub olur.

Malikiler dediler ki: Eğer cenaze üç yıkayışla temizlenmezse dör­düncü kez yıkanır. Birinci yıkamanın suyuna hiçbir şey katılmayıp saf olarak kullanılmalıdır. Müteâkib yıkamaların suyuna sabun ve benzeri şeyler katılır. Yıkama sayısının tekte kalması için dörtten sonra beşinci kez yıkanır. Eğer beş yıkamayla temizlenmezse altıncı kez yıkanır ve bi­rincisi dışındaki her yıkamada temizleyici malzeme kullanılır. Altıncı yı­kayıştan sonra yıkama sayısının tekte kalması için yedinci kez yıkanır. Yine de temizlenmezse sekizinci kez yıkanır. (Yıkama sayısı tek olmasa da) dokuzuncu kez yıkanmaz. Bu sayılan durumların hepsinde son yıka­ma suyuna koku katılır. Ama ilk yıkama, saf suyla yapılır.

2. Yıkama suyuna koku ve benzeri şeyler katmak: Cenaze yıka­makla ilgili mendubların ikincisi, son yıkama suyuna kâfur ve benzeri kokular katmaktır. Kâfur katmak daha iyi olur. Son su dışındaki sulara gelince, bunlara köknar yaprağı ve sabun gibi temizleyici maddeler katmak mendub olur. Bu kokular, eğer ölü hac için ihramlı değilse yıkama suyuna katılır. İhramlı ise katılmaz. Çünkü sağ olan ihramlının da yıkama suyuna bunlar katılmaz. Hanbelîlerle Şâfiîler bu hüküm üze­rinde ittifak etmişlerdir. Mâlikîlerle Hanefîlerin buna ilişkin görüşleri ise aşağıya alınmıştır.

Hanefî ve Malikiler dediler ki: İhramda bulunsun bulunma­sın, ölünün yıkama suyuna koku katmak mendub olur. Çünkü o artık mükellef olmaktan çıkmıştır. Ölümle, ihramdan da çıkmıştır. Bu nedenle, sağken ihramlılık hâlinin tersine, öldükten sonra başı örtülmektedir. An­cak Mâlikîler derler kî: Birinci yıkama saf su ile yapılmalıdır. Çünkü Mâliki mezhebine göre sabun ve benzeri şeyler, karıştıkları suyu temiz olmaktan çıkırırlar. Nitekim bu husus, sular bahsinde de anlatılmıştır.

3. Yıkama suyunu ısıtmak: Şiddetli soğuk gibi sakıncalı bir du­rum olmadıkça veya kirleri (ancak sıcak suyla) giderebilme gibi bir se­bep bulunmadıkça cenazeyi soğuk suyla yıkamak daha fazîletlidir. Han­belîlerle Şâfiîler bunda müttefiktirler. Mâlikîler, suyun sıcak veya soğuk olmasının hiçbir farkı olmadığını söylerler. Hanefîlerse her halükârda sıcak suyu kullanmak1 daha fazîletli olur demişlerdir.

4. Ölünün başına ve sakalına koku sürmek: Yıkama işi bittikten sonra, ölünün başına ve sakalına safran dışındaki diğer kokulardan sürmek mendubtur. Ayrıca alın, burun, eller, ayaklar ve dizler gibi sec­de organlarının; gözlerin, kulakların üzerine ve koltuk altlarına kokular koymak da mendubtur. Bu kokunun kâfur olması daha fazîletlidir. Bütün bunlar, bir kimsenin ihram içindeyken ölmemiş olması durumunda mendub olurlar. Aksi takdirde bu kokulan kullanmak doğru olmaz. Bü­tün bu anlatılanlarda irfifak vardır. Ancak Mâlikîler derler ki: Ölünün başına ve sakalına koku sürmek mendub değildir.

5. Ölü kimsenin yanında buhur tüttürmek, mezheblerin tafsîlâtına göre mendubtur.

Mâlikîler; ölünün yanında buhur tüttürmenin mendub olmadı­ğını söylemişlerdir.

Hanefiler dediler ki: Buhur tüttürme üç yerde mendub olur:

1. Ruhun teslimi anında. Ölüm gerçekleştikten sonra cenaze, kane­pe veya teneşir gibi yüksek bir yere konulur. Konulmadan önce de burası üç veya beş kez buhurla tütsülenir. Bu tütsüleme, buhurdanlığın kanepe veya teneşir etrafında üç, beş veya yedi kez döndürülmesiyle yapılır. Bun­dan fazla sayıda yapılmaması gerekir. Tütsüleme yapıldıktan sonra, cena­ze bunun üzerine konur.

2. Cenazenin yıkanması esnasında. Bu sırada da buhurdanlık, te­neşirin etrafında bilinen şekilde döndürülür.

3. Kefenleme esnasında. Bu sırada da buhur tüttürmek mendub­tur.

Hanbeliler dediler ki: Yıkama yerinde yıkama işi tamamlanın­caya kadar buhur tüttürülür.

Şafiiler dediler ki: Cenazenin, ruhunu teslim etmesinden itibaren, namazı kılınıncaya dek etrafında buhur tüttürmek mendubtur.

6. Ölünün avret mahallini örten çamaşırı dışındaki diğer bütün elbiseleri üzerinden çıkarılmalıdır. Şâfiîler dışındaki diğer mezhebler bun­da görüş birliği etmişlerdir.

Şafiiler dediler ki: Cenazeyi, suyun alta gitmesini engellemeyen ince bir gömlek içinde yıkamak mendubutur. Yıkayan kimse, elini bu gömleğin geniş yeninin içine sokabilirse ne alâ. Aksi takdirde yenlerini iki taraftan yarması gerekir.[128]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cenaze Yıkamanın Mendubları
« Posted on: 24 Nisan 2024, 07:27:49 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cenaze Yıkamanın Mendubları rüya tabiri,Cenaze Yıkamanın Mendubları mekke canlı, Cenaze Yıkamanın Mendubları kabe canlı yayın, Cenaze Yıkamanın Mendubları Üç boyutlu kuran oku Cenaze Yıkamanın Mendubları kuran ı kerim, Cenaze Yıkamanın Mendubları peygamber kıssaları,Cenaze Yıkamanın Mendubları ilitam ders soruları, Cenaze Yıkamanın Mendublarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes