> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Cenaze Nasıl Yıkanır?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cenaze Nasıl Yıkanır?  (Okunma Sayısı 10339 defa)
29 Ocak 2010, 21:52:58
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 29 Ocak 2010, 21:52:58 »




Cenazenin ne şekilde yıkanacağı hususunda mezheblerin detaylı görüşleri aşağıda verilmiştir.

Hanefiler dediler ki: Yıkama sırasında cenaze, teneşir gibi yük­sekçe bir yere konulur. Sonra yıkama yapılırken buhurdanlık, teneşirin etrafında üç, beş veya yedi defa döndürülerek tütsü yapılır. Avret yerini örten çamaşırı dışındaki diğer elbiseleri üzerinden çıkarılır. Yıkayıcı ve yardımcısından başka kimselerin yıkama yerinde, cenazenin yanında bu­lunmamaları rnendub olur. Bundan sonra yıkayıcı eline bir bez sarar. Eliyle su alıp ölünün ön ve arka avret organlarını yıkayarak istincâ yaptı­rır. Bunun peşisıra abdest aldırır. Abdeste de yüzünden başlar. Abdeste elden başlamak, hayatta olan insanlara mahsustur. Çünkü abdestlerini kendileri alan sağ kimseler, (önce) ellerini temizlemek ihtiyacındadırlar. Ama ölünün durumu böyle değildir ve ona, abdestini başkaları aldırmak­tadır. Ölüye, abdest aldırırken mazmaza ve istinşak yaptırılmaz. Çünkü dişlerinin ve burun deliklerinin bez parçasıyla temizlenmesi mazmaza ve istinşak yerine geçmektedir. Bundan sonra başı ve çenesi, buralarda saç veya tüyler varsa, sabun ve benzeri temizleyici şeylerle yıkanır. Ama bu­ralarda saç ve tüyler yoksa bu şekilde yıkanmazlar. Daha sonra ölü, sağ tarafından yıkanmaya başlanması için sol tarafına yatırılır. Sağ tarafına baştan ayağa doğru üç kez su dökülür ki, su alt tarafı da tamamen kap­lasın. Sırtını yıkamak için yüzüstü yatırılması caiz olmaz. Su her tarafını kaplasın diye yan tarafından hareket ettirilir. Bu birinci yıkayıştır. Bu yıkayışta su, vücûdunun her tarafını kaplarsa farz-ı kifâye yerine gelmiş olur. Sünnetin yerine gelmesi için, buna iki yıkayış daha eklenmelidir. Bunun için de cenaze, ikinci yıkayışta sağ tarafına yatırılır. Önceki yıka­yışta olduğu gibi, sol tarafı üzerine üç kez su dökülür. Bundan sonra yıkayıcı onu oturtarak kendine dayar, karnını yumuşakça meshederek dı­şarı çıkan pislikleri yıkar. Üçüncü yıkayış için de, sol tarafına yatırarak önceki yıkayışlarda olduğu gibi üzerine su dökerek yıkar. İlk iki yıkayış, köknar yaprağı ve sabun gibi temizleyicilerle birlikte sıcak suyla yapılır. Üçüncü yıkayış, kâfurla birlikte suyla yapılır. Bundan sonra kurulanarak üzerine koku konulur.

Bütün bu anlatılanlar, yıkamanın sahîh olması için şart değildir. Ni­yet de, muhakkak surette bilindiğine göre, farz-ı kifâyeyi yerine getirmiş olmak için şart değildir. Niyet, sadece farz-i kifâyeyi yerine getirme seva­bını kazanmak için şarttır.

Malikiler dediler ki: Cenazenin, yıkanırken öncelikle yüksekçe bir yere konulması, sonra da avret yerini örten çamaşırı dışındaki diğer elbiselerin çıkarılması gerekir. İster muğallez, ister muhaffef olsun avret yerini örten çamaşırın ölünün üzerinde bırakılması vâcİbtir. Elbiseleri çı­karıldıktan sonra, ölünün elleri üç kez yıkanır. Yıkamadan sonra çıkma­sın diye içeriden çıkması muhtemel pisliklerin çıkması için, karnı hafifçe sıkılır. Bundan sonra yıkayıcı, eline kaim bir bez sararak üzerlerine su dökme esnasında ön ve arka çıkış deliklerini yıkar. Bedenindeki pislikleri de yıkadıktan sonra mazmaza ve istinşak yaptırır. Mazmaza ve istinşaktan sonra başını yavaşça göğsüne çevirir, bir bezle dişlerini ve burnun içini mesheder, abdestini tamamlatır. Bu abdesti aldırırken her organı üçer kez yıkar. Sonra da niyet etmeksizin başının üstüne üç kez su döker. Çünkü cenaze yıkamada niyet meşru değildir. Sonra da ön ve arkasıyla birlikte sağ tarafını, bundan sonra da sol tarafını yıkar. Böylece yıkama tamamlanmış olur. Bu birinci yıkayıştır. Bunun saf suyla yapılması gere­kir ve farz olan yıkama, bu şekilde yerine gelmiş olur. Bunun peşisıra, temizlik gayesiyle ikinci ve üçüncü kez yıkamak mendub olur. Birinci yıkayıştan sonraki iki yıkamanın ilki sabun ve benzeri şeylerle yapılmalı­dır. Cesedi sabunla ovaladıktan sonra üzerine su dökülmelidir. Sonuncu yıkama suyuna ise, koku katılmalıdır. Kâfur, diğer kokulara nisbetle da­ha faziletlidir. Cenaze kirlerden arınmış olursa, artık bu üç yıkayıştan fazla yıkamaya gidilmemelidir. Ama daha fazla bir yıkayışa gerek görü­lürse, dördüncü kez yıkamalıdır. Gerektiği takdirde yıkama sayısı sekize kadar çıkarılabilir. Yıkama tamamlandıktan sonra bedenini mendub ola­rak kurulamak; duyu organlarına, alın, el ve ayaklar gibi secde organları­na ve vücûdunun çukur yerlerine koku koymalıdır ve koku damlatılmış pamuk parçalarını ön ve arka çıkış deliklerine yerleştirilmelidir.

Şafiiler dediler ki: Cenazeyi yıkama sırasında yüksekçe bir yere koymak mendubtur. Bu sırada ölünün yanında yıkayıcıyla yardımcısın­dan başkası bulunmamalı ve suyun alta geçmesine engel olmayan ince bir gömlek içinde yıkanmalıdır. Yıkayıcı elini, ölünün üzerindeki gömle­ğin geniş yenlerinden içeri sokabilirse sokmalı, aksi takdirde iki tarafın­dan yırtmalıdır. Eğer böyle bir gömleği yoksa avret yerlerini (başka şeyle) örtmek vâcib olur.

Yıkama yerine konulmasından itibaren cenazenin yüzünü örtmek müstehabtır. Havanın soğuk ve bedenin kirli olmaması halinde, soğuk ve gü­zel bir suyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde suyu azıcık ısıtmak gerekir. Bu hazırlıklar yapıldıktan sonra yıkayıcı onu, yavaşça teneşirin üzerine otur­tur. Sağ elini ölünün omuzuna, baş parmağını ense çukuruna koyar. Sır­tını da kendi sağ dizine dayayarak sol eliyle karnını mesheder. Karnında­ki fazlalıkları çıkarmak için bu mesih işlemini yüklenerek birkaç kez tek­rarlar. Yıkama yerinde etrafa koku saçan bir buhurdanlık bulunması men-dub olur. Kokusunun dışarıya yayılmaması için ölünün üzerine fazlaca su dökülür. Bundan sonra sırtüstü yatırılır. Yıkayıcı, sol eline bir bez sararak ön ve arka avret yerlerini yıkar. Yıkayınca da elindeki bezi çıka­rıp atar. Eğer Ölüden çıkan pislik eline bulaşmışsa elini sabunlu suyla yıkar. Bundan sonra yine sol elinin işaret parmağına bez sararak bununla dişlerini ve burun deliklerini mesheder. Ağzı necis olmamışsa ağzını aç­masına gerek yoktur. Ama necis olmuşsa, temizlemek için dişlerini açma­lıdır. Bundan sonra da, hayattaki kimselerin abdestleri gibi mazmazah ve istinşaklı bir abdest aldırır. Mûtemed olan görüşe göre yıkayıcının, “bu ölüye abdest aldırmaya niyet ettim” diyerek niyet etmesi vâcibtir. Yıkama için niyet etmekse sünnettir. Bundan sonra üzerlerinde ister saç ve tüy bulunsun, isterse bulunmasın, baş ve çenesi kökner yaprağı ve sabun gibi bir temizleyiciyle yıkanmalıdır. Eğer saç ve sakalı birbirine karışmışsa ve ihramlı değilse, bunlar iri dişli bir tarakla taranır. Kılların dökülmemesi için de taramanın yavaş yapılması gerekir. Bütün bunlara rağmen birşeyler düşerse, o zaman kefenin içine konulur. Sonra sırtüstü uzanmış vaziyette sağ yüzü cihetinden, boyundan ayağa kadar yıkanır. Bundan sonra da aynı şekilde sol tarafı yıkanır. Bunun peşisıra sol yanı­na çevrilerek sağ tarafı ense-sırt-ayak yönünde yıkanır. Bunun ardından sağ yanma çevrilerek sol tarafı aynı şekilde yıkanır ve her yıkayışta sabun ile benzeri şeylerden yararlanılır. Saygınlığından ötürü, ölüyü yüzüstü ya­tırmak haramdır. Üzerinde kalan sabun ve benzeri şeylerin kalıntılarını gidermek için, baştan ayağa doğru üzerine su dökülür. En sonunda üzeri­ne saf su dökülür. Vasfını değiştirmeyecek kadar az miktardaki kâfuru suya katmak da mendub olur. Bu, ölünün ihramlı biri olmaması hâlinde sözkonusudur.

Bu üç yıkayış bir yıkayış sayılır. Çünkü son yıkayıştan öncekilerde su, (temizleyici malzeme ve koku nedeniyle) vasfını değiştirdiğinden Ötürü yıkayış olarak hesaba katılmaz. Sadece son yıkayıştaki su, vasfını değiş­tirmediğinden dolayı, yıkayış olarak hesaba katılır ve yıkamanın vâcibliği onunla düşer. Bu nedenle yıkama niyeti, öncekilerde değil, fakat son yı­kayışta yapılır. Bu yıkayışla yetinİlirse farz-ı kifâye yerine gelmiş olur. Ancak önceki şekliyle, ikinci ve üçüncü bir defa yıkamak sünnet olur ve böylece yıkamaların sayısı dokuzu bulmuş olur. Ama bu tekrar, baş ve çene dışındaki yerlerin yıkanması şeklinde olur. Bunların yıkamalarını tekrar etmekse mendubtur.

Hanbeliler dediler ki: Cenaze yıkanmaya başlandığında, önce de belirtildiği gibi, avret yerlerini örtmek vâcib olur. Bundan sonra üze­rindeki elbiseleri çıkarmak mendubtur. Hafif, ince ve yenleri geniş bir gömlek içinde yıkanması caiz olur. Ölüyü gözlerden uzak tutmak sünnet­tir. Tavanlı bir yerde veya çadırda yıkanmalıdır. Eğer zor değilse, yıka­manın başlangıcında oturmaya yakın vaziyette başını azıcık kaldırmalı, sonra içinden çıkması muhtemel olan pisliklerin çıkması için karnını ya­vaşça sıkmalıdır. Ölü, eğer hâmile bir kadınsa, karnı sıkılmaz. Bundan başka ölülerin karnını yıkarken, çıkan şeyin kokusunun dışa yayılmadan hemen gitmesini sağlamak amacıyla üzerine bolca su dökmelidir. Pis ko­kulan gidermesi için, yıkama yerinde buhurdanlık bulundurmalıdır. Yı­kama başlarken, ele sarılan sert bir bezle ön veya arka avret mahallerin­den birini yıkamalı, sonra bu bezi atıp yeni bir bezle de diğerini yıkamalı­dır. Avret organları dışındaki diğer taraflarını da bezsiz ellemek müstehabtır. Elbiselerini çıkarıp avret yerlerini örttükten, ön ve arka organları­nı belirtilen şekilde yıkadıktan sonra yıkayıcı, ölüyü yıkamaya niyet et­melidir. Bu niyet yıkamanın sıhhat şartıdır. Yapılmadığı takdirde yıkama sahîh olmaz. Niyetten sonra yıkayıcı “Bismillah” demeli, bu besmeleyi ne eksiltmeli, ne de fazlalaştırmahdır. Sonra da ellerini yıkar, bedeninde­ki necasetleri giderir. Bunun peşi sıra yıkayıcı işaret ve başparmağına sert bir bez sararak suyla ıslatır. Bununla ölünün dişlerini ve burun deliklerini meshederek temizler. Dişlerini ve burun deliklerini bezle temizlemek müs-tehabtır. İlk yıkamada ölüye abdest aldırmak sünnettir. Tıpkı abdestsiz kişinin aldığı abdest gibi olan bu abdesti aldırırken, mazmaza ve istinşak yaptırılmaz. Abdestten sonra ölünün başı ve sakalı, sadece köknar yapra­ğının kaymağı ve benzeri bir temizleyiciyl...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cenaze Nasıl Yıkanır?
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:08:25 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cenaze Nasıl Yıkanır? rüya tabiri,Cenaze Nasıl Yıkanır? mekke canlı, Cenaze Nasıl Yıkanır? kabe canlı yayın, Cenaze Nasıl Yıkanır? Üç boyutlu kuran oku Cenaze Nasıl Yıkanır? kuran ı kerim, Cenaze Nasıl Yıkanır? peygamber kıssaları,Cenaze Nasıl Yıkanır? ilitam ders soruları, Cenaze Nasıl Yıkanır?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes