> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Cenaze Namazının Rükünleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cenaze Namazının Rükünleri  (Okunma Sayısı 10671 defa)
29 Ocak 2010, 22:07:49
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 29 Ocak 2010, 22:07:49 »




Cenaze namazının kılınmış sayılabilmesi için tahakkuk etmesi ge­reken bazı rükünler vardır. Bu rükünlerden biri eksik kalınca namaz batıl olur ve iadesi gerekir. Bu rükünleri şöylece sıralayabiliriz:

1. Niyet: Mâlikîlerle Şâfiîlere göre niyet, cenaze namazının bir rüknüdür. Hanefîlerle Hanbelîlerse bunun rükün değil, şart olduğunu söylemişlerdir. Her halükârda, diğer namazlarda olduğu gibi, cenaze namazında da niyet etmek zorunludur. Niyetin ne şekilde yapılacağı hususunda mezheblerin tafsilâtlı görüşleri aşağıda sunulmuştur.

Hanefiler dediler ki: Bir kimsenin cenaze namazına içinden ni­yet etmesi yeterli olur. Bazıları da cenaze erkekse, “er kişi niyetine”, kadınsa “kadın kişi niyetine”, kız çocuksa “kız çocuğu niyetine”, erkek çocuğuysa “erkek çocuğu niyetine” diye niyet etmenin zorunlu olduğunu söylemişlerdir. Ama cenazeyi tanımayan kimseler “imamın üzerine na­maz kılmakta olduğu ölünün üzerine namaz kılmaya niyet ettim” demelidir. Çünkü namazın sebepi ölüdür. Öyleyse sebepin niteliğini belirlemek gerekir. İhtiyata uygun olan en kuvvetli görüş budur. Diğer bazıları da derler ki: Bu niyetle birlikte, ölü için duaya da niyet etmek icâbeder.

Malikiler dediler ki: Ölü üzerine namaz kılmaya niyet etmek ye­terlidir. Kadın mı, erkek mi olduğunu bilmemenin bir sakıncası olmaz. Öyle ki, cenazenin erkek olduğu kanısında olur da, sonra kadın olduğu anlaşılırsa, yine de bir sakıncası olmaz. Hanefüerin de görüş olarak ileri sürdükleri gibi, cenaze namazının farzlığına niyet etmek gerekli değildir.

Şafiiler dediler ki: Cenaze namazına ve bunun farzlığını edâ et­meye niyet gereklidir. Bu farzlığm kifâye olduğunu açıkça belirtmemenin bir mahzuru yoktur. Hazırda duran ölünün erkek veya kadın olduğunu belirtmek şart değildir. Şayet belirtir de sonra belirttiği gibi olmadığı an­laşılırsa, kıldığı namaz sahîh olmaz.

Hanbeliler dediler ki: Cenaze namazına şu şekilde niyet edilme­lidir: “Hazırda bulunan bu meyyit (ölü) için namaz kılmaya niyet et­tim”. Eğer ölüler birden fazla ise “hazırda bulunan bu mevta (ölüler) için namaz kılmaya niyet...” edilmelidir.

2. Tekbirler: Bunlar iftitah tekbiriyle birlikte dört tanedirler. Ki, her biri bir rek’at karşılığındadırlar. Bunların rükün oldukları hususun­da görüş birliği mevcûdtur.

3. Kıyam: Cenaze namazının başından sonuna dek ayakta dur­malıdır. Özürsüz olarak, oturarak kılan kişinin namazı sahîh olmaz. Bun­da da görüş birliği edilmiştir.

4. Ölü için duâ: Duanın yeri ve niteliğine İlişkin olarak mezheblerin detaylı görüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki: Mûtemed görüşe göre dördüncüsü de için­de olmak üzere her tekbirin ardından duada bulunmak vâcibtir. Duanın en azı: “Allah’ım onu bağışla” veya buna benzer bir duayı okumaktır. En güzeli, Ebu Hüreyre (r.a.)’nin duasını okumaktır.

“Âlemlerin Rabbi Allah’a hamdolsun! Peygamberimiz Muhammed’e, O’nun tüm âline ve ashabına salâtü selâm olsun, Allah’ım! Senin kulun ve cariyenin oğlu olan bu kul, senden başka tanrı olmadığına, bir oldu­ğuna, ortağın olmadığına; Muhammed’in de senin kulun ve elçin olduğu­na tanıklık ederdi. Sen onu daha iyi bilirsin. Eğer iyi biri idiyse iyiliğini arttır. Eğer kötü idiyse kötülüklerini bağışla. Allah’ım! Bizi onun sevabın­dan mahrum etme. Ondan sonra bizleri fitneye (kötü durumlara) düşürme” Cenaze eğer kadınsa, yine yukarıdaki duâ gibi hamd ve salâttan son­ra şöyle başlayıp geriye kalan kelimeleri yerine göre müennes kalıbına çevirerek okur.

Cenaze erkek çocuğuysa yine hamd ve salâttan sonra şunları okur:

“Allah’ım! O senin kulundur ve kulunun oğludur. Onu sen yarat­tın... Sen rızıklandırdın... Sen öldürdün... Sen de dirilteceksin... Allah’­ım! Onu, ebeveyni için önden giden bir selef, zahire ve sevâb kıl. Onunla terazilerini ağırlaştır. Onunla sevablarını artır. Ondan sora bizleri ve anne-babasını kötü durumlara düşürme. Allah’ım! Onu, İbrahim (a.s.)’in ke­faletinde mü’minlerin sâlih seleflerine kavuştur. Ona, evine karşılık daha hayırlı bir ev, ailesine karşılık daha hayırlı bir aile ver. Onu kabir sına­vından ve cehennem azabından koru.”

Eğer bir arada bulunan kadın ve erkek iki ölü üzerine namaz kılın-maktaysa ibareleri erkeğe göre, dolayısıyla da kelimeleri müennes değil, müzekker olarak okumak gerekir. Şöyle ki:

Kadın ve erkek karışık ikiden fazla ölüler topluluğu üzerine namaz kılmmaktaysa, kelimeleri yine erkeklere göre, müzekker olarak telâffuz etmek gerekir. Şöyle ki:

Eğer toplu haldeki kadın ölüler üzerine namaz kılınmaktaysa duayı şöyle okumalıdır:

Mezkûr duaları okuduktan sonra her ölü için dördüncü tekbirden sonra ek olarak şu dua okunmalıdır:

“Allah’ım! Geçmişlerimizi, ölen hayırlı evlâtlarımızı, imân etmede bizden önce olanları afvet. Allah’ım! Bizden yaşattıklarını imân üzere hayatta bırak. Bizden vefat ettirdiklerini de İslâm üzere vefat ettir. Allah’ım! Müs­lüman erkekleri ve müslüman. kadınları afvet.”

Bu duadan sonra da selâm verilmelidir.

Hanefiler dediler ki: Duâ, üçüncü tekbirden sonra okunur. Be­lirli bir kalıptaki duayı okumak vâcib değildir. Kişiden istenen, âhiretle ilgili bir duayı okumaktır. Tabiî ki en iyisi, Avf İbn Mâlik (r.a.)’in riva­yet ettiği hadis ile bizlere intikâl eden şu duayı okumaktır:

“Allah’ım! Onu afvet. Ona merhamet et. Ona afiyet ver. Onun gü­nahlarından vazgeç. Onu ağırla. Girdiği yeri (mezarını) genişlet. Onu suy­la, kar ve dolu ile yıka. Beyaz elbisenin kirlerden arınışı gibi, onu günah­lardan arındır. Ona evinden daha hayırlı bir ev, ailesinden daha hayırlı bir aile, eşinden daha hayırlı bir eş ver. Onu kabir azabından ve cehen­nem azabından koru”

Tabiî bu kalıptaki duâ erkek ölüler için okunur. Kadm ölüler içinse müzekkerler müennese çevrilir. Meselâ, diye okumak gerekir. Çocuk ölüler içinse şu duâ okunmalıdır:

“Allah’ım! Onu bizim için önden giden bir hazırlık, azık ve sevâb kıl. Allah’ım! Onu bizim için şefaatçi ve şefaat edilen kıl.”

Namaz kılan kişi bu duayı iyice bilmiyorsa, dilediği bir başka duayı okuyabilir.

Şafiiler dediler ki: Duanın, üçüncü tekbirden sonra ve hazırda bulunan ölü için hayır talebi şeklinde olması şarttır. Namaz kılmakta olan kişi, mü’minler için duâ eder de özellikle hazırdaki ölü için duâ etmezse bu, rüknün yerine gelmesi için yeterli olmaz. Ancak hazırdaki ölü çocuk ise, kendisi için duâ edilmese de sakıncası olmaz. Nitekim ebeveyni için de duâ etmek yeterli olur. Duâ ederken rahmet ve mağfiret gibi uhrevî isteklerde bulunulmalıdır. Ölü, bulûğa erip ölünceye kadar aynı halde ka­lan bir deli veya çocuk gibi mükellef biri olmasa bile kendisi için âhiretle ilgili dualarda bulunmalıdır. Duâ için belli kelime ve kalıplara bağlı kal­mak zorunluluğu yoktur. Vaktin uzaması nedeniyle cenazenin kokacağın­dan korkutmazsa, en faziletlisi şu aşağıdaki meşhur duayı okumaktır. Ama kokusunun değişeceğinden korkulursa duanın en azıyla yetinmek vâcib olur. Meşhur duâ şudur:

Ayrıca bundan önce şu duayı okumak da müstehabtır:

Bu iki duadan önce de şu duayı okumak mendubtur:

Duayı okuyan kimse, üzerine namaz kılmakta olduğu cenaze veya cenazelerin durumuna göre kelimeleri müzekker, müennes, tesniye ve cemî kalıplarına göre okumalıdır. Duayı okuyan kişi şahıs kelimesini kasde-derek duadaki kelimeleri müzekker olarak okuyabileceği gibi; cenaze keli­mesini kastederek duadaki kelimeleri müennes olarak da okuyabilir. Ölü olan küçük çocuk için anılan duanın yerine şu duayı okuyabilir:

Cenaze namazı kılmakta olan kişinin her tekbir alışta ellerini kaldır­ması sünnettir.

Hanbeliler dediler ki: Duanın üçüncü tekbirden sonra yıpılması gerekir. Dördüncü tekbirden sonraya bırakmak da caiz olur. Diğer tek­birlerden sonra duâ okumak sahih değildir. Büyük yaşta ölenler için dua­nın en azı “Allah’ım! Onu afvet” veya benzeri bir dua­dır. Küçük yaşta ölenler için duanın en azı,

Allah’ım! onun vesilesiyle ebeveynini afvet” veya benzeri bir dua­dır. Sünnet olan ise bu hususta nakledilen şu duayı okumaktır:

Bu duâ, erkek olsun kadın olsun büyükler içindir. Ancak Ölü kadın­sa zamirler müennese Çevrilir. Ölü, deli olarak bulûğa erip, ölünceye dek aynı halde kalan kimse veya çocuksa, okunacak duada şunlar söylenmeli­dir:

Bu duâ, nitelikleri belirtilen erkek ve kadın ölüler için okunur. Yal­nız ölü kadın ise, zamirler müennese çevrilir.

5. Dördüncü tekbirden sonra selâm: Üç mezheb imamına göre selâm rükündür. Hanefîlerse bunun vâcib olduğunu söylemişlerdir. Ni­tekim Hanefîlere göre selâm, diğer namazlarda da vâcibtir. Terkedil-mesi hâlinde namaz batıl olmaz.

6. İkinci tekbirden sonra Peygamber Efendimize salâtü selâm getirmek: Bu, Şâfiîlerle Hanbelîlere göre rükündür. Hanefîlerle Mâlikîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıda anlatılmıştır.

Hanefiler dediler ki: İkinci tekbirden sonra Peygamber Efendi­mize salâtü selâm getirmek rükün değil, sünnettir.

...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cenaze Namazının Rükünleri
« Posted on: 20 Nisan 2024, 05:38:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cenaze Namazının Rükünleri rüya tabiri,Cenaze Namazının Rükünleri mekke canlı, Cenaze Namazının Rükünleri kabe canlı yayın, Cenaze Namazının Rükünleri Üç boyutlu kuran oku Cenaze Namazının Rükünleri kuran ı kerim, Cenaze Namazının Rükünleri peygamber kıssaları,Cenaze Namazının Rükünleri ilitam ders soruları, Cenaze Namazının Rükünleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes