๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 26 Ocak 2010, 19:19:26



Konu Başlığı: Cebire Meshini Bozan Şeyler
Gönderen: Eflaki üzerinde 26 Ocak 2010, 19:19:26

Cebire üzerine yapılan mesh, bu cebirenin yerinden düşmesi veya yerinden çekilip alınmasıyla bozulur. Mezheblerin bu konudaki detaylı gö­rüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki: İyileşmeden ötürü sargı, bağlı bulunduğu yer­den düşerse; kişi de eğer abdestli olmakta devam etmek isterse bu durumda sargının altını yıkama veya mesh etmede asla göre hareket etmesi vâcib olur. Sargının düşmesi hâlinde kişi, muvâlâtın farzlığma uyarak acilen sargının altım yıkar veya mesheder. Ama sargının düşmesinden sonra kişi unutup da aradan uzun bir zaman geçerse ve bundan sonra sargının altını yıkar veya meshederse bunun, muvâlâtın farzlığına bir zararı olmaz. Abdesti de sahîh olur. Ama iyileşmeksizin sargı düşecek olursa onu hemen yerine bağlayıp üzerini meshetmek gerekir. Bunu yaparken de muvâlâtın farzlığını ihlâl et­memek için çabuk davranmak gerekir. Eğer kişi namazdayken sargı düşe­cek olursa veya başkası tarafından çekilip alınırsa altını temizledikten sonra tekrar yerine koymak vâcib olur. Eğer bu, iyileşmeden ötürü olmuşsa böyledir. İyileşmeksizin düşecek olursa onu tekrar yerine koyup üzerine meshet­mek gerekir.

Şafiiler dediler ki: Sargı, iyileşme sonucu namazdayken düşerse sadece namaz bozulur; abdest bozulmaz. Sargı da tekrar yerine bağlanarak üze­rine meshedilir. Eğer üzerinde kir ve pislik görülürse bunu temizlemek gere­kir.

Hanefiler dediler ki: Kişinin namazda veya namaz dışında olması hâlinde sargı, iyileşmeksizin düşecek olursa üzerine yapılan mesh bozulmaz. Ama namazdayken iyileşmeden ötürü sargısı düşmüşse ve düşmesi de son ka´deden teşehhüt miktarı kadar önce olmuşsa namazı bozulur. Bu durum­da sargının yerini temizleyip namazı iade etmesi gerekir. Ama son ka´dede teşehhüt miktarı geçtikten sonra düşerse İmam Âzam bu namazın bâtıl olacağını, İmam Muhammed ile Ebû Yûsuf ise sahîh olacağını ifade etmişler­dir. Çünkü bu durumdaki namaz, artık tamamlanmış sayılmaktadır. Sargı­nın düşmesi de, son ka´dede teşehhüt miktarı geçtikten sonra konuşmak ve­ya abdestin bozulması mesabesinde olup bunların vukuu da sözü edilen za­manda olursa kılman namaz tamamlanmış olur.

Hanbeliler dediler ki: Sargının düşmesi hâlinde -bu düşüş ister iyi­leşmeden ötürü olsun, ister iyileşmeksizin olsun- abdestin tümü bozulur. An­cak bu düşme, iyileşmeden ötürü olmuşsa sadece abdest alması gerekir. Eğer iyileşmeksizin düşmüşse bu durumdaki kişi, hem abdestini hem de teyem­mümünü iade eder.[126]