> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Bey´ın Hukmu Ve Delili
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bey´ın Hukmu Ve Delili  (Okunma Sayısı 1414 defa)
05 Şubat 2010, 15:38:15
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 05 Şubat 2010, 15:38:15 »




Bey´in, bey´ (satış) olarak hükmü mübahliktır. Ancak bazı durumlar­da geçici bir nedenle vâcib olur. Bu da yemeye veya içmeye zorunlu ihti­yaç duyulması anında otur. İnsanın, kendini ölümden koruyacak şeyi satın alması vâcib, kendi nefsini koruyacak şeyi satması ise haramdır.

Satış, bazan da mendub olur. Meselâ satılmasında zarar sözkonusu olmayan bir şeyi, kişinin satmaya yemin etmesi durumunda, bu yemini­nin gereği olarak o şeyi satması mendub olur.

Satış, bazan da mekruh olur. Satılması mekruh bir şeyi satmak mek­ruhtur. Satışın haram olduğu durumlar da vardır. İleride açıklanacak olan, satışı haram olan şeyleri satmak haramdır.

Satışın mubah olmasına gelince; bu, dinde zarurî olarak bilinen şey­lerdendir ve bu konuda ayrıca bir delile ihtiyaç yoktur. Ancak gerek Al­lah´ın kitabında, gerek Rasûiullah´ın sünnetinde bu konuda bir çok deliller mevcûddur. Konuyla ilgili âyet-İ kerîmeleri şöylece sıralayabiliriz:

"Allah, alışverişi helâl, ribâyı (faizi) haram kılmıştır.[21]

"Ey İmân edenler, birbirinizin mallarınızı haram sebeplerle yemeyin. Kendi rızânızla yaptığınız ticâret olursa başka.[22]

"Alış-veriş yaptığınız zaman da şâhid tutun.[23]

Bu âyet-i kerîmeler her ne kadar bey´in (satışın) helâl olmasından baş­ka amaçlarla nazil olmuşiarsa da bey´in he!â! olduğunu açıkça ifâde et­mektedirler.

Birinci âyet-i kerîme, faizin haram kılınması için gönderilmiştir. İkinci âyet-i kerîme, insanları, biribirlerinin mallarını bâtıl nedenlerle yemekten menetmek için sevkolunmuştur. Üçüncü âyet-i kerime ise, alışveriş esnasında şâhid bulundurmak için gönderilmiştir.

Satışın mubah olduğuna ilişkin sünnetteki delillere gelince, bunları şöylece sıralayabiliriz:

Bir hadîs-i şerîflerinde Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:

"Sizden birinizin, ipini alıp sırtı üzerinde bir demet odun getirip sat­ması ve onunla yüz (suyunu dökmekten) korunması, insanlardan dilenip de kendisine vermeleri veya vermemelerinden daha hayırlıdır.[24]

Bu hadîs-i şerifte, insanın bu dünya hayatında çalışmasının vâcib ol­duğuna işaret vardır. Başkalarından isteyip dilenmeye güvenerek rızkını aramayı ihmal etmesi helâl olmaz. Şerefli olsun, hakir olsun, büyük olsun küçük olsun insanın çalışmaktan geri durup tenbellik etmesi de helâl de­ğildir. Aksine, imkân bulduğu kadarıyla çalışması gerekir.

Yine bir hadîs-i şeriflerinde Peygamber (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

"Altın altınla, gümüş gümüşle, buğday buğdayla, arpa arpayla, hur­ma hurmayla, tuz tuzla birbirine eşit olarak, birbirinin misli olarak, el ele teslim ederek (satılır). Kim arttırır veya arttırmayı isterse ribâ eder. Bu cinsler muhtelif olurlarsa, dilediğiniz gibi satınız.[25]

"Dilediğiniz gibi satınız" sözü, satışın mubah olduğunu açıkça ifâde etmektedir. Yasaklanan satışların hangileri olduklarına ilişkin açıklama ile­ride gelecektir.

Yine bir hadîs-i şeriflerinde Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:

"Kazancın en faziletlisi mebrur satış ve kişinin kendi eliyle işlediği­dir.[26]

Mebrur satış, sahibinin dürüst davranarak hile ve hıyanette bulunma­dığı ve Allah´a isyan etmediği bir satıştır. Satışın helâl oluşunun hikmeti; insanlar arasında menfaat değişimlerine imkân tanıması ve aralarında yar­dımlaşmayı tahakkuk ettirmiş olması; böylece de insanların geçimlerini düzene koymaları ve her birinin geçim vasıtalarından gücü nisbetinde olan­ları elde etmeye çalışmaları şeklinde açıklanabilir. Bu vesileyle kimi in­sanlar, Allah´ın kendilerine vermiş olduğu beden kuvveti sayesinde yeri sürerler; Allah´ın kendisine ilham etmiş olduğu tarımsal bilgilerle de ekip biçerler ve ürünlerini tarımdan para kazanamayan, ama başka bir yoldan para kazanabilen birilerine satarlar. Öte taraftan bazı insanlar uzak diyar­lardan ticâret malı getirip, bunlardan yararlanabilecek kimselere satarlar. Beri taraftan bazı insanlar, başkalarının muhtaç oldukları bir takım sanat­lardan iyi anlarlar. Yapmış oldukları eşyaları başkalarına satarlar. Mede­niyet ve kültürün en önemli sebeblerinden, bu dünya hayatında çalışmaya iten vasıtaların en büyüklerinden biri de alış-veriştir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bey´ın Hukmu Ve Delili
« Posted on: 24 Nisan 2024, 19:46:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bey´ın Hukmu Ve Delili rüya tabiri,Bey´ın Hukmu Ve Delili mekke canlı, Bey´ın Hukmu Ve Delili kabe canlı yayın, Bey´ın Hukmu Ve Delili Üç boyutlu kuran oku Bey´ın Hukmu Ve Delili kuran ı kerim, Bey´ın Hukmu Ve Delili peygamber kıssaları,Bey´ın Hukmu Ve Delili ilitam ders soruları, Bey´ın Hukmu Ve Deliliönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes