๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 01 Şubat 2010, 16:48:24



Konu Başlığı: Başka Madenlerle Karışık Altın Ve Gümüşün Zekâtı
Gönderen: Eflaki üzerinde 01 Şubat 2010, 16:48:24

Altın ve gümüş, bakır veya nikel gibi diğer madenlerle karışık olur­larsa, bu karışımdaki altın veya gümüş, net olarak tam nisâb miktarın­da değillerse zekâta tâbi olmazlar. Karışımdaki altın veya gümüş, karı­şımın diğer unsurundan fazla olsun veya olmasın Şâfİîlerle Hanbelîlere göre hüküm aynıdır. Hanefîlerle Mâlikîler buna muhaliftirler.

Hanefiler dediler ki:  Altın ve gümüş, başka madenlerle karışık olurlarsa, karışımda baskın olan maden esas alınır. Meselâ altın ve gü­müş karışımında çoğunluk altında ise, bu karışımın tümü altın kabul edi­lerek zekât altına göre verilir. Eğer çoğunluk gümüşteyse, karışımın tümü gümüş kabul edilerek zekât gümüşe göre verilir. Eğer bu karışımın tümü nisâb miktarını bulursa, zekâtını vermek gerekir. Fakat nisaba ulaşmazsa zekâtı verilmez. Eğer altın ya da gümüşe bakır karıştınlmışsa ve bakır da piyasada para gibi revaç bulmakta ise, nisâb miktarını doldurduğu takdirde para gibi zekâtlandırılır. Nakitler de hâlis kısımları nisâb mikta­rını doldururlarsa aynı şekilde zekâtlandırılırlar. Eğer nakitler revaç bul­maz ve hâlis kısımları da nisabı doldurmazsa; kendileriyle ticâret yapmak kastedilmişse ticâret malı gibi olurlar. Değer takdiri yapılıp zekâtları kıy­met olarak verilir. Aksi takdirde zekâtları vâcib olmaz.

Malikiler dediler ki:  Başka madenlerle karışık olan altın ve gü­müş, kullanımda hâlis altın ve gümüş gibi revaç bulursa, tıpkı hâlis altın ve gümüş gibi revaç bulmazlar, ancak saf olan kısımları nisâb miktarında olursa, saf kısımları zekâtlandınlır. Aksi takdirde zekâtlandırılmaz.