๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 01 Şubat 2010, 16:40:44



Konu Başlığı: Banknotların Zekâtı
Gönderen: Eflaki üzerinde 01 Şubat 2010, 16:40:44

Cumhûr-u ulemâ, tedavülde altın ve gümüş yerine geçerli olan banknotların da zekâta tâbi olduğu görüşündedirler. Çünkü bu kağıtları, hiçbir zorlukla karşılaşmaksızın altın veya gümüşe çevirmek mümkündür. İn­sanların yanında büyük miktarda servet tutacak banknot bulunması ve bu kağıtları vererek istedikleri anda nisâb miktarına varan altın veya gümüş satın alabilmeleri halinde zekât vermemeleri aklın kabul edece­ği şey değildir. Bu nedenle de Hanbelîler dışındaki fıkıhçılar, banknot­ların da zekâta tâbi olacağı hususunda görüş birliği etmişlerdir.

Şafiiler dediler ki:  Nakdî kağıtlar, yani banknotlar ile muamele etmek, bu paraların değerlerini bankaya havale etmek türünden bir mua­meledir. Banknotu eline geçiren bir kişi, bankadan bu kağıdın değeri ka­dar alacaklı olur. Banka da bu kağıdı elinde bulunduran kişiye karşı bor­cunu itiraf eden ve istenildiği anda değerini ödemeye hazır olan bir borç­ludur ki, bu borcunu da her zaman ödemeye hazırdır. Borçlu bu vasıfta olunca da elindeki banknotun zekâtını hemen vermek vâcib olur. Alacak­lı olan banknot sahibiyle borçlu olan banka arasında örfe göre muamele unsuru olan icâb ve kabul lâfızlarının kullanılmamış olması, bu borç mu­amelesini iptal etmez. Şu da var ki; bazı Şafiî imamları, icâb ve kabulden maksadın, aradaki muameleye her iki tarafın da razı olduklarını hissetti­ren fiil ve sözler olduğunu söylemişlerdir ki, bu muamelede tarafların rızâları tahakkuk etmiştir.

Hanefîler:  Banknotların kuvvetli borçlar türünden olduğunu, fa­kat bu kağıtların, anında gümüşe çevrilebileceğini, dolayısıyla da acele olarak zekâtının verilmesi gerektiğini söylemişlerdir.

Malikiler dediler ki: Banknotlar, her ne kadar borç senedi (mâ­hiyetinde) iseler de, derhal gümüşe çevrilmeleri mümkündür. Muameleler­de altın yerine geçerlidirler. Gerekli şartlar tahakkuk edince bunların ze­kâtını vermek vâcib olur.

Hanbeliler dediler ki: Kağıt paralar, zekâta tâbi değildirler. An­cak bunlar, altın veya gümüşe çevrilirlerse ve önce belirtilen şartlar da tahakkuk ederse zekâtını vermek vâcib olur.[218]