> Forum > ๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ > Diyanet İşleri Başkanlığı > Diyanet Duyurular > Balkanlarda yaşayan Müslümanlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Balkanlarda yaşayan Müslümanlar  (Okunma Sayısı 824 defa)
22 Ocak 2013, 19:59:10
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 22 Ocak 2013, 19:59:10 »



"Bosna Hersek Riyaseti, Balkanlarda yaşayan bütün Müslümanlar için çok önemli bir kurumdur..."



Tarih: 22.01.2013

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Bosna Hersek Reis-ül Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç ve beraberindeki heyet Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret etti.

Makamda kabulün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Bosna Hersek Diyanet’inin sadece Bosna için değil Balkanlarda yaşayan bütün Müslümanlar için çok önemli bir kurum olduğunu ve pek çok bakımdan örneklik taşıdığını kaydetti.

Başkan Görmez şöyle konuştu;

“Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığı, yetişmiş elemanlarıyla, eğitim kurumlarıyla, imam hatip liseleriyle, örnek bir kurumdur. Her iki kurumun ilişkileri aynı zamanda Balkanlardaki Müslümanlar için çok önemlidir. Ayrıca Avrupa’da hem bir Boşnak diasporası var hem de bizim Türkiye’den giden 4-5 milyon millet varlığımız var. Avrupa’da yaşayan 20 milyonu aşkın Müslüman için de Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı büyük önem arz etmektedir.”

Reis’ül Ulema Hüseyin Efendi Kavazoviç ile Balkanlardaki dini kurumların sorunlarını görüştüklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Gündemimiz yoğun, özellikle Balkanlarda pek çok ülkede devletler tarafından gasp edilen vakıfların geleceği ile ilgili görüşmelerimiz olacak. Balkanlarda muhtelif yerlerde dini kurumların sorunları var. O sorunları müzakere edeceğiz. Ayrıca bundan sonra hem Bosna Hersek Diyanetiyle Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı arasında hangi alanlarda ne tür işbirliği yapacağımızın görüşmelerini yapacağız. Hem Ankara’da hem İstanbul’da eğitim kurumlarımızı ziyaret edeceğiz…” dedi.

Reis’ül Ulema Hüseyin Efendi Kavazoviç ise ziyaretin ayrıca bir önemi olduğunu belirterek, göreve başlamasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye ile Bosna Hersek arasında tarihi dostluk bağlarının bulunduğunu belirten Kavazoviç, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğini özellikle eğitim alanında güçlendirmek istediklerini söyledi.

Kavazoviç, savaş döneminde Bosna'da bulunan 600'e yakın caminin yıkıldığını belirterek, şimdiye kadar 430 camiyi yeniden inşa ettiklerini söyledi. Her alanda işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kavazoviç, Müslüman halkın bu yönde bir beklenti içinde olduğunu ifade etti.

Basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in açıklamasında öne çıkan başlıklar ise şöyle;

Diyanet tartışmalarına cevap…


“Diyanet İşleri Başkanlığı Türk milleti ve gönül coğrafyasında yaşayan insanlar için son derece önemli bir kurumdur…”

“Diyanet İşleri Başkanlığı hem Türk milleti hem de gönül coğrafyasındaki insanlar için son derece önemli bir kurumdur. 80-90 yıl sonra tekrar Diyanet İşleri Başkanlığı'nı bir tartışma konusu yapmak doğru değildir. Çünkü meşruiyetini sadece kanunlardan ve yasalardan değil, aynı zamanda toplumdan alan bir kurumdur Diyanet. Bu toplumun doğumunda, ölümünde, düğününde, ibadetinde her yerinde var olan bir kuruluştur. Dolayısıyla bu kadar yıl sonra tekrar böyle bir tartışma başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum…”

Suriye’ye yardım…


“Suriye’de bir insan ölünce aslında dünyada insanlık ölüyor…”

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Suriye’de mağdur olan kardeşlerimiz için yardım kampanyası başlattık. Hepimizin artık sonuçlar üzerinde yoğunlaşması lazım. Bu vesileyle tekrar hem milletimizin hem de bütün İslam dünyasının ve bütün insanlığın düşüncelerini bakışlarını oraya çevirmelerini istiyorum. Suriye’de bir insan ölünce aslında her yerde insanlık ölüyor. Bunun için hepimizin üzerinde bir insanlık borcu olarak dost, kardeş, komşu, akraba olduğumuz Suriye halkının bir an önce içine düştüğü bu durumdan kurtulması için yardımcı olmalıyız”

Sayıştay raporu…

“Vatandaş hem cami yapacak, hem müştemilat yapacak, sonra da devletin gidip o binaların yüzde 30'unu bütçeye alacak, bu doğru değildir…”

“Diyanet’e yönelik eleştirilerin olduğu Sayıştay raporu hakkında basının çok fazla bilgi sahibi olmadığını görmekten büyük üzüntü duyuyorum. Türkiye'de cami, Kur'an kursu ve kamu kurumu olmasına rağmen müftülük binalarını da halkın kendisi yaptı. Camilerin müştemilatı içerisinde yer alan binaların gelirlerine devlet adeta el koydu. Yapılan anlaşma sonrasında devlet, gelirlerin yüzde 30'unu almaya başladı. Aslında o yüzde 30'u da doğru değil. Yani vatandaş hem cami yapacak, hem müştemilat yapacak, bütün bunları kamu yararına yapacak sonrada devletin gidip hayırsever vatandaşlarımızın yaptırdığı o binaların yüzde 30'unu bütçeye alacak, bu doğru değil. Bu sebeple şahsen Maliye Bakanımızla bir kaç kezdir görüşüyoruz ve yüzde 30'u da sıfırlamak için bir çaba içerisindeyiz. Müftülük binaları hakeza kamu kurumu olduğu halde aslında bunu halkımızın sırtına yığmamız bizi mahcup ediyor, bu doğru değil. Dolayısıyla yapıldıktan sonra da bunların kira gelirlerini devletten talep etmesi kamu tüzel kişiliği olan vakıfların ve derneklerin en tabi hakkıdır. Dolayısıyla bütün bunları yok sayarak işin içerisinde usulsüzlük varmış gibi gösterilmesi üzücü olmuştur.”

Yunanistan’daki imam krizi…

“Yunanistan’daki kararı tasvip etmemiz mümkün değil…”

“Batı Trakya'da görev yapacak cami görevlilerinin seçimiyle ilgili Yunanistan'da alınan karar yeni bir durum değil. Batı Trakya'daki Müslüman azınlık bunu kabul etmiyor. Doğrusu bütün bunlar din özgürlükleri, ibadet özgürlükleri uluslararası sözleşmeler tarafından garanti altına alınan Batı Trakya'daki Müslüman Türklerin dini hayatlarına müdahaleyi içerdiği için hem onların kabul etmesi mümkün değil, hem de bizim şahsen buna katılmamız ve Başkanlık olarak bunu tasvip etmemiz mümkün değil. Batı Trakya'daki müftülükler oradaki azınlığın temsilcileri ve öncüleridir. Bunların hakları uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmıştır.”

2013 yılı Kutlu Doğum…


2013 Yılı Kutlu Doğum Haftasının Teması “Hazreti Peygamber ve İnsan Onuru…”

Basın toplantısında 2013 Yılı Kutlu Doğum Haftası temasına değinen Başkan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının Kutlu Doğum Haftasını her yıl farklı bir tema ile kutladıklarını belirterek, 2013 yılı temasının “Hazreti Peygamber ve İnsan Onuru” olacağını belirtti. Ortaya çıkan bütün felaketlerin, bütün yanlışlıkların temel sebeplerinden birinin insanlığın bakış açısının zayıflaması olduğunu kaydeden Başkan Görmez, “İnsanı onursuzlaştırma, insanın onurunu zedeleme, kırma çabaları bütün dünyada yaygınlık kazandığı için varlığı insanlık için bir onur olan sevgili Peygamberimizin özellikle insana verdiği değeri insanın onuruna, izzetine, haysiyetine verdiği değeri yeniden topluma anlatmayı düşündüğümüz için bu konuyu seçtik” dedi.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Balkanlarda yaşayan Müslümanlar
« Posted on: 07 Mayıs 2024, 23:43:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Balkanlarda yaşayan Müslümanlar rüya tabiri,Balkanlarda yaşayan Müslümanlar mekke canlı, Balkanlarda yaşayan Müslümanlar kabe canlı yayın, Balkanlarda yaşayan Müslümanlar Üç boyutlu kuran oku Balkanlarda yaşayan Müslümanlar kuran ı kerim, Balkanlarda yaşayan Müslümanlar peygamber kıssaları,Balkanlarda yaşayan Müslümanlar ilitam ders soruları, Balkanlarda yaşayan Müslümanlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes