๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Diyanet Duyurular => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 06 Ekim 2012, 18:24:10



Konu Başlığı: Türkiye'yi diğer İslam ülkelerinden farklı kılan
Gönderen: Zehibe üzerinde 06 Ekim 2012, 18:24:10
Türkiye'yi diğer İslam ülkelerinden farklı kılan, din eğitimini ciddiye almasıdır...

(http://www.diyanet.gov.tr/turkish/vitrin/arkakapi/cache/hbrfilBuyukResim785.jpg)


Tarih: 06.10.2012

Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde eğitim gören üç yüz yirmi bin Müslüman çocuk için hayata geçirilen İslam Din Derslerine Diyanet İşleri Başkanlığı destek verecek.

Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti Eğitim Bakanlığı İslâm Din Dersleri konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğine gidiyor. Bu kapsamda ortak bir çalışma grubu oluşturularak müfredata ilişkin çalışmalar yürütülecek. Türkiye’de Uluslararası İlahiyat Fakültesinden mezun olan öğrencilerin de proje kapsamında değerlendirilmesi bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya temasları kapsamında Kuzey Ren Vesfalya Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Bayan Sylvia Löhrmann ile Başbakanlık binasında görüştü. Görüşmede Türkiye’deki din eğitimi sistemi hakkında bilgi veren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde yeni başlatılarak iki bin ilkokul öğrencisi üzerinde uygulanan İslâm Din Dersi projesine Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez şunları söyledi:

“İslâm Din Dersleri uygulaması için her türlü tecrübe ve birikimimizi paylaşmaya hazırız...”

“Din, hayatın önemli bir parçasıdır. Doğru anlaşılırsa su ve hava kadar önemlidir. Yanlış anlaşılması halinde insanın potansiyellerini yok edebilecek bir tehlikeye dönüşebilir. Bu nedenle din cehaleti kabul etmez. Bu da doğru bir din eğitiminin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Türkiye’yi diğer İslâm ülkelerinden farklı kılan din eğitimini ciddiye almasıdır. Her şeyden önce din eğitimi verilirken sağlıklı ve bilimsel bir müfredata, dinin sabiteleri ile değişkenlerini birleştiren, bu çağı gören bir din eğitimine ihtiyaç vardır. Bu ziyaretimiz vesilesiyle yeni başlattığınız İslâm Din Dersleri uygulamasında bütün içtenliğimizle her türlü tecrübe ve birikimimizi sizlerle paylaşmaya hazırız.”

İslam Din Derslerinin Almanca verilmesini önemsediğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Alman dilinin İslâm literatürü ile buluşmasının barış ve uyuma önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi. “Artık göçmenlik bitti” ifadelerini kullanan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti Hükümetinin din dersleri konusunda atmış olduğu adımı takdirle karşıladıklarını belirtirken uygulamanın bu kadar gecikmiş olarak hayata geçmesi hakkında şunları söyledi:

“İslâm Din Dersleri konusunu ele almak için göçün ellinci yılı beklenmemeliydi...”

“Biz hep empati yaptık. Kendimizi göçmenleri kabul eden ülkenin yerine koyarak düşündük. İslâm Din Dersleri konusunu ele almak için göçün ellinci yılı beklenmemeliydi. Madem bu bir haktı ve entegrasyon için de önemliydi, o zaman bu konuyu konuşmak için elli yıl beklememeliydik. Halbuki akıl ve bilim her zaman vardı. Esasında bu konu can yakıcı bazı sosyal sorunlarla karşılaşıldıktan sonra ele alınmalıydı.”

Uygulama kapsamında Türkiye’de eğitim gören Uluslararası İlahiyat Fakültesi mezunlarının değerlendirilmesinin yerinde olacağını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslâm Din Dersleri müfredatının içeriği kadar, eğitim verecek öğretmenlerin kalitesinin de hayati önem arz ettiğini vurguladı.

“İslam Din Dersi, Şubat ayında kanunlaşarak yürürlüğe girdi...”

Kuzey Ren Vesfalya Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Bayan Sylvia Löhrmann ise Eyalet Hükümetinin 2001 yılında aldığı bir kararla din bilgisi dersinden İslâm Din Dersi eğitimine geçme kararı aldıklarını, geçen yıl Şubat ayı itibariyle eyalet parlementosundaki tüm partilerin mutabakatı neticesinde İslâm Din Dersinin kanunlaşarak, diğer din derslerine muadil hale getirildiğini söyledi.

Alman anayasasının dini özgürlükler bakımından herkesin eşit olması esasına dayandığını ifade eden Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Löhrmann otuz üç ilkokulda iki bin öğrenciyle başlattıkları bu uygulamada Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyacaklarını söyledi. Löhrmann şöyle devam etti:

“Diyanet ile oluşturulacak ortak çalışma grubunun ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum...”

“Bu uygulamayı gerçekten önemsiyoruz. Anayasanın öngördüğü gibi din dersinden herkes istifade etmelidir. Bu uygulamanın elli yıl sonra başlamış olması sizin de ifade ettiğiniz gibi acı vericidir. Öğretmenlerin seçimi konusunda da her öğretmenin en az iki ana dalda daha uzman olmasını düşünüyoruz. Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığı ile oluşturulacak ortak bir çalışma grubunun uygulamaya ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bunu sadece üç yüz yirmi bin Müslüman çocuk için değil, Eyaletin tamamı için önemsiyorum.”

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Bayan Löhrmann ile görüşmesinin ardından geçtiğimiz günlerde bir kaza sonucu rahatsızlanan Almanya Protestan Kilisesi Başkanı Nikalous Schneider’i evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.