> Forum > ๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ > Diyanet İşleri Başkanlığı > Diyanet Duyurular > Kendisini İslam'ın içinde görerek
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kendisini İslam'ın içinde görerek  (Okunma Sayısı 899 defa)
31 Temmuz 2012, 04:34:38
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 31 Temmuz 2012, 04:34:38 »



"Kendisini İslam'ın içinde görerek inancını yaşamak isteyen herkes muhteremdir..."




Tarih: 31.07.2012


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gölbaşı Sosyal Tesislerinde gazetecilerle iftar yemeğinde buluştu. Çok sayıda ulusal gazete ve televizyon temsilcisinin katıldığı iftar yemeğinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez,  "İslam'ın herhangi bir inanç grubunun dinin doğuşundan 14 asır sonra yeni bir teolojik statü araması doğru değildir. Bu teolojik statüyü hele Diyanet üzerinden aramak hiç doğru değildir." dedi.

Son günlerde sıkça konuşulan Alevilik tartışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Hakların her insana doğuştan verildiğini ve toplum düzenini bozmamak kaydıyla bireylerin ve toplulukların bu hakları sonuna kadar kullanmalarının esas olduğunu kaydetti. Bu hakların başında inanma hürriyeti ve inancını istediği gibi yaşama hürriyeti geldiğini ifade eden Başkan Görmez, “İnançlar arasında tercih yapılmaksızın, inanç gruplarına inançlarının gereği hukuk düzeni içerisinde yaşama ve örgütlenme hakkının verilmesi de temel insan hak ve hürriyetlerinin kapsamı içinde görülmelidir. Bugün Alevilik konusuyla gündeme gelen bütün meseleler din-devlet ilişkilerinde bu evrensel prensiplere göre, konuyu başından beri ele alıp almadığımız ile ilgilidir." dedi.

Alevi sorunu olarak gündeme gelen konuların Sünnilerle Alevilerin aralarında yaşadıkları ya da yaşamakta oldukları toplumsal bir sorun olmadığını vurgulayan Başkan Görmez, "Tarih boyunca bir ve birlikte yaşamış olan ve gündelik hayatlarında herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı toplum kesimleri, modernleşme ile birlikte toplumun bir forma göre düzenlenmesinden kaynaklı uygulamalar sonucunda tepeden inmeci bir yaklaşımla, tüm inanç gruplarını yok sayarak hareket etmesinden kaynaklı olduğu, bir durum tespiti olarak ortaya konmalıdır. Yoksa bir tarafta Sünnilik ve Diyanet diğer tarafta Alevilik olup bunlar birbirine karşıymış gibi takdim edilerek zihinleri karıştırıp toplumsal kesimleri karşı karşıya getirerek teolojik bir münakaşanın içine sürüklemek doğru değildir." diye konuştu.

Alevilik ile ilgili tartışılan meselelerin herkesin ortak sorunu olduğunu kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle devam etti; "Kendisini dini kültür atmosferi içerisinde değişik dini tecrübeyi yaşayarak derinleşmek isteyenlerin bir arada ortaya koydukları imkanlar eskiden olduğu gibi bugün söz konusu değildir. Maalesef entelektüel zihinlerimiz inanç özgürlüğü açısından modern devlet düzenlemesinde geçmişe göre neden daha kısıtlayıcı ve tekelci bir uygulamanın içine girerek inançlar üzerinde bir baskının oluşmasına neden olduğumuzu tartışmamaktadır. Tarihsel koşullar gereği Cumhuriyetimizin başında din devlet ilişkileri bağlamında belki zorunlu olarak uygulama alanına koyulan konular neden bir tabu haline gelerek bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen bu konular sağlıklı bir zihinle tartışılmamaktadır. Binlerce yıl bir ve beraber yaşamış olan sadece Alevi ve Sünni olarak değil, Nusayrisiyle, Yezidisiyle, Keldanisiyle, Süryanisiyle, Yahudisiyle, Melamisiyle, Kadirisiyle ve daha nice din, mezhep ve inanç gruplarıyla bu geleneksel beraberliğimiz neden modern bir forma kavuşturulamamıştır. Neden bu topraklarda yaşadığı halde kendi inancını öğrenmek isteyen bir inanç mensubu zorunlu olarak başka bir ülkeye gider. Bütün bu sorular üzerine herkes kafa yormalı ve bu soruları çoğaltarak, her birine modern hukuk açısından çözümler üretilmelidir. Ancak bu çözümler üretilirken hiçbir inanç mensubu, başkaca inanç mensubu ile karşı karşıya getirilmemeli ve birbirinin alternatifi olarak görülmemelidir."

"Aleviliğin Diyanet üzerinde tartışılması, sorunun derinleşmesine psikolojik katkı yapmakta."


Alevilik meselesinin sadece Diyanet üzerinden tartışılmasının, sorunu çözmekten ziyade, ilgili kesimlerce derinleşmesine psikolojik katkı yaptığını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Bu bağlamda yapılan tartışmaların içinde Diyanet'i bundan böyle görmek mümkün olmayacaktır. Bu yapıcı bir tartışma değildir. Aksine Alevilik üzerinde konuşarak farklı siyasi mühendislik hesaplarına katkı yapıldığı izlenimi doğurmaktadır. Sorunlar çözüme kavuşturmak için konuşulur. Yoksa sorunları konuşarak toplumsal bir yara oluşturularak derinleştirilmez." şeklinde konuştu.

Diyanet'in kilise gibi dini kutsal bir otoritesi olmadığını; hiçbir kişi ve toplumu dinin dışına itme hakkının da bulunmadığını söyleyen Başkan Görmez, "Kendisini İslam'ın içinde görerek inancını yaşamak isteyen herkes muhteremdir. " ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez konuşmasında şunları dile getirdi; "İslam'ın herhangi bir inanç grubunun dinin doğuşundan 14 asır sonra yeni bir teolojik statü araması doğru değildir. Bu teolojik statüyü de Diyanet üzerinden aramak doğru değildir. Çünkü İslam dini hiçbir şahsa ve hiçbir kuruma herhangi bir müessesenin teolojik statüsünü belirleme hak ve selahiyetini tanımamıştır. Sorunlarımızı yasal engelleri ortadan kaldırmak, özgürlükleri çoğaltmak üzerinden çözmek varken; yeni teolojik statüler aramak ve söz konusu teolojik statüleri de asla böyle bir yetkisi olmayan Diyanet kurumu üzerinden tartışmak doğru değildir. İslam dini teolojik statü belirleme yetkisini ne bir şahsa ne bir kuruma vermiştir. Alevilik konusu bu açıdan hepimizin ortak konusu, ortak sorunudur. Türkiye de yaşayan herkes bu konuda çok daha özenli, dikkatli bir dil ve üslup kullanmak durumundadır. Herkesin, başta Diyanet olmak üzere, kendisine yönelik bir özeleştiri yapmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.”

Arakanlı müslümanlar için yardım kampanyası

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasında Myanmar'da yaşananlara da yer verdi. Arakanlı Müslümanların etnik ötekileştirme ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Başkan Görmez, olaylarda 15 Haziran'dan bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yaşananları Budizm ve İslam çatışması olarak temellendirmenin doğru olmadığını vurgulayan Başkan Görmez, siyasetin plan ve projelerini dinler arası bir çatışmadan medet umarak gerçekleştirmeye çalışmasının üzüntü verici olduğunu ifade ederken Arakanlı Müslümanlar için başlatılan yardım kampanyasının da devam ettiğini hatırlattı.

Ramazan'ın ihtilafların konuşulduğu bir ay haline getirilmesinin de doğru olmadığını belirten Başkan Görmez, "Yıllardır, 'sakız çiğnemek orucu bozar mı?' sorusu sorulmaktan, Diyanet'de yanıt vermekten bıkmadı." dedi.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kendisini İslam'ın içinde görerek
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:47:42 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kendisini İslam'ın içinde görerek rüya tabiri,Kendisini İslam'ın içinde görerek mekke canlı, Kendisini İslam'ın içinde görerek kabe canlı yayın, Kendisini İslam'ın içinde görerek Üç boyutlu kuran oku Kendisini İslam'ın içinde görerek kuran ı kerim, Kendisini İslam'ın içinde görerek peygamber kıssaları,Kendisini İslam'ın içinde görerek ilitam ders soruları, Kendisini İslam'ın içinde görerek önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes