๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Diyanet Duyurular => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 11 Kasım 2016, 01:31:31



Konu Başlığı: Sözleşmeli İmam-Hatip Ders Müfredatı: Talim ve Tecvid Uygulamaları
Gönderen: Sefil üzerinde 11 Kasım 2016, 01:31:31
Sözleşmeli İmam-Hatip Ders Müfredatı: Talim ve Tecvid Uygulamaları
Diyanet işleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan, 2016 yılı 4/B Sözleşmeli İmam-Hatiplere yönelik Talim ve Tecvid Uygulamaları ders müfredatı belli oldu.

(http://www.dinihaberler.com/images/upload/tecvid.jpg)
(http://www.dinihaberler.com/images/upload/tecvid-1.png)
(http://www.dinihaberler.com/images/upload/tecvid-2.png)
(http://www.dinihaberler.com/images/upload/tecvid-3.png)
* Etkili ve verimli bir din hizmeti sunmak için, Kur’an-ı Kerim’i doğru ve usûlüne uygun okumanın üstlendiği merkezî role dikkat çekilecektir.

* Bu derste kursiyerlere Kur’an-ı Kerim’i neden doğru okumak gerektiği örneklerle anlatılacak; Kur’an-ı Kerim tilavetiyle ilgili fıkıh ve kıraat kitaplarından “zelletü’l kârî” bahsine atıflar yapılacaktır.

* Harflerin doğru isimleri derste tek tek gösterilecektir. Sıkça hata yapılan harfler üzerinde özellikle durulacaktır. Bu derste harflerin mahreçleri kursiyerlere gösterilecektir. Harflerin telaffuzunda mahreçlerin ne kadar önem arz ettiği vurgulanacaktır. Harflerin isti’la, şiddet, tefhim, istitale gibi öne çıkan zıt ve müstakil sıfatları üzerinde özellikle durulacaktır. Kalın sesli harflerin ince sesli harflerden sıfat yönüyle nasıl ayrıldığı örneklerle gösterilecektir.

*Harflerin fetha, kesre ve zammeli, medli, şeddeli ve sakin halleri olmak üzere farklı durumlarda kazandığı ses özelliklerine dikkat çekilecek, doğru ve yanlış telaffuzları karşılaştırmalı olarak sunulacaktır. Yapılan yaygın hatalara dikkat çekilecek, telaffuzu zor ve hatalı okuma ihtimali yüksek olan harfler koro halinde okuyuştan hemen sonra bütün kursiyerlere tek tek telaffuz ettirilecektir.

* Kur’an-ı Kerim tilavetinde tahkik, tedvir, hadr usûllerinden bahsedilecektir. Bu usûllerde medlerin hangi mertebelerde uzatılması gerektiği teorik olarak anlatılıp kavratıldıktan sonra, okunacak olan aynı metin üzerinde, bu usûller uygulama ile öğretici tarafından gösterilerek farklılıklarının altı çizilecektir.

* Elif-Bâ, yüzünden Kur’an okuma, tecvit, ezberleme gibi öğrenme alanlarıyla ilgili Kuran-ı Kerim öğretme yöntem ve teknikleri hakkında temel bilgiler verilecektir.

* Muhatap kitleyi tanıma, ferdî farklılıkları gözetme, görsellik, işitsellik, kolaylaştırma, seviyeyi gözetme, öncelik belirleme gibi Kur’an öğretiminde dikkat edilmesi gereken ilkelere dikkat çekilecektir.

* Tecvid kurallarının işlenmesinde salt teorik anlatımla yetinilmeyecek, yüzüne ve ezbere okunacak sûrelerde tecvid kurallarına atıfta bulunularak konuların pekişmesi sağlanacaktır.

Dinihaberler