๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Diyanet Duyurular => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 09 Mayıs 2016, 17:08:59



Konu Başlığı: Parmaklıklar ardında manevi rehberlik
Gönderen: Sefil üzerinde 09 Mayıs 2016, 17:08:59
Parmaklıklar ardında manevi rehberlik

Diyanet İşleri Başkanlığı, cezaevlerinde yürüttüğü manevi rehberlik hizmetleriyle cezaevlerini adeta bir okul ve mescide dönüştürüyor. Koğuş sohbetleri, bireysel görüşmeler, din bilgisi ve Kur’an-ı Kerim dersleriyle kimi mahkûm intihardan vazgeçip hayata tutunurken kimisi de İslam’ı seçerek Müslüman oluyor.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanlığı, 360 cezaevinde 680 din görevlisiyle mahkûmlara manevi rehberlik hizmeti sunuyor. Ülkenin dört bir yanında çeşitli suçlardan hüküm giymiş kişilere şefkat elini uzatan Diyanet,  “Düşülen bir yerse eğer oradan kalkmak gerek! Ne var ki bunun için uzanan bir şefkat eline ihtiyaç var, işte biz düşeni tutan el olmaya talibiz ki bir daha düşmesin, düşürülmesin ve düşürmesin” sözleriyle cezaevlerindeki varlık gayesini tanımlıyor.

Kur’an-ı Kerim dersleri, koğuş sohbetleri…

Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile yürütülen manevi rehberlik hizmetleri cezaevlerinde önemli bir boşluğu dolduruyor. Kurumlarda din bilgisi ve Kur’an-ı Kerim dersleri, koğuş sohbetleri, bireysel görüşmeler, konferans gibi sistematik olarak yürütülen hizmetlerin yanı sıra ülke genelinde uygulanan merkezi programlar farklı bir heyecan oluşturuyor.

Cezaevleri okul ve mescide dönüşüyor

Diyanet, mahkûmlara yönelik Kutlu Doğum Haftasında dini bilgiler yarışması düzenlerken bunun yanı sıra Ramazan aylarında da hatim programları gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarla cezaevi duvarları adeta bir okula ve mescide dönüşüyor.

“İntihar edecektim selamınız beni kurtardı”

Mahkûmlarla yapılan bireysel görüşmelerden ilginç hikâyeler çıkıyor. Bir cezaevi vaizi bir mahkûmla görüşmesini şöyle anlatıyor: Bir hükümlü “Hocam dün benim hayatımı kurtardın” dedi. Nasıl? Ben hatırlamıyorum dediğimde, “Hocam sen geçerken bana selam verdin. Ben intihar için bütün hazırlığımı yapmıştım. Sizin selamınız adeta beni kendime getirdi” cevabını aldığımda buradaki varlığımın ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha kavramış oldum.

“Mutluluğu görülmeye değer”

Bir kadın cezaevi vaizi İslam’ı seçen bir mahkûm hanımla yaşadığı hatırayı anlatıyor; Bana dua eder misin? dediğimde, şaşkınlıkla; “Hocam ben size nasıl dua ederim? dedi. Sen yeni Müslüman oldun, İslâm kendinden öncekini temizler. Şu an günahsızsın, duan makbuldür” cevabını verdiğimde mutluluğu görülmeye değerdi.

Cezaevlerinde geçirilen süreyi avantaja dönüştürmek…

Diyanet İşleri Başkanlığı cezaevlerinde gerçekleştirdiği bu hizmetle, mahkûmların ceza infaz kurumlarında geçirdikleri süreyi avantaja dönüştürmelerini, onları topluma, toplumu da onlara hazırlamayı, sahih bir dini anlayışla kendileriyle ve çevreleriyle barışık olmalarına katkı sağlamayı, dini ritüeller ve eğitim süreçleri sayesinde yeni bir bakış açısı kazandırmayı, ümit aşılamayı, kötü düşüncelerden ve olumsuz davranışlardan uzaklaşmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

360 cezaevinde 680 din görevlisi…

Diyanet, cezaevlerinde görevlendirdiği 75’i kadın, 680 din görevlisiyle mahkumlara manevi rehberlik hizmeti sunuyor. Diyanete bağlı olarak cezaevinde çalışmak için dini yükseköğrenimin yanı sıra bu konuda özel eğitim almak şart koşuluyor. Ülke genelinde bulunan kadın ve erkek farklı tiplerde 360 ceza infaz kurumunun yanı sıra çocuk eğitimevlerinde de benzer çalışmalar yürütülüyor.


Konu Başlığı: Ynt: Parmaklıklar ardında manevi rehberlik
Gönderen: Ruhane üzerinde 09 Mayıs 2016, 17:32:49
Selamun aleykum .. Allah razi olsun bu destekleri yapanlardan .. Çünkü o durumda olan insanlar manevi boşluğa ciddi anlamda dusebilirler Fakat bu hizmetler ile oradaki kardeslerimizi de kazanmış oluruz..