> Forum > ๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ > Diyanet İşleri Başkanlığı > Diyanet Duyurular > I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak  (Okunma Sayısı 763 defa)
06 Eylül 2012, 17:34:55
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 06 Eylül 2012, 17:34:55 »



I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak



Tarih: 06.09.2012

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek I.Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Konuk’un da katıldığı toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez,  konuşmasının başında dün akşam saatlerinde Afyonkarahisar’da meydana gelen patlamada hayatını kaybeden şehitler için başsağlığı dileklerinde bulundu. Başkan Görmez,  “Afyonkarahisar’da meydana gelen talihsiz olay sonucu hayatını kaybeden şehitlere rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diliyorum.” dedi.

Türkiye’de son günlerde yoğunlaşan cami mimarisi ile ilgili tartışmaları yakından takip ettiklerini belirten Başkan Görmez, bazı eleştirilerin dozajını yüksek bulmalarına rağmen tartışmalardan memnun olduklarını söyledi.

Türkiye’deki camilerin yüzde doksan dokuzunun halk ve yardımseverler tarafından yapıldığını dile getiren Başkan Görmez, yasal olarak cami yapım süreçlerinin hiçbir aşamasında Diyanet İşleri Başkanlığının görev ve sorumluluğu bulunmadığını hatırlattı. Cami mimarisi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığının eskiden beri bazı çalışmaları olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, sempozyum kararının da tartışmaların başlamasından çok önce alınmış bir karar olduğuna işaret etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Tartışmalardan istifade etmeye çalışıyoruz”

Ülkemizde uzunca bir süredir tartışılan cami mimarisi, caminin işlevselliği, estetiği ve yerindeliği gibi konularda basında yer alan her türlü yazı ve yorumu arkadaşlarımızla değerlendiriyoruz. Her türlü eleştiriyi dikkate alıyoruz, özenle değerlendiriyoruz, hiçbir eleştiriden de alınmıyoruz. Bazı eleştirilerin dozajının yüksek olduğunun da farkındayız. Biz, bütün bu tartışmalardan büyük bir mutlulukla istifade etmeye çalıştık. Hatta bu süreç içerisinde cami yapım süreçlerinde yasal olarak Diyanet İşleri Başkanlığının hiçbir görev ve sorumluluğu olmamasına rağmen biz doğrudan başkanlığımıza yönelik eleştirileri de kabul ediyoruz. Başkanlığımız bu konuda en azından toplumsal bir bilinç oluşturulması konusunda öncülük yapabilirdi. Daha farklı pek çok şey yapabilirdi. Aslında pek çok şey de yaptı ama biz belki de bunu toplumumuzun gündemine taşıma konusunda zaaf gösterdik.

Camiler Haftası’nda ‘Engelliler ve cami’ konusu ele alınacak

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her yıl Ekim ayının ilk haftasını camiler haftası olarak kutluyoruz. Bu sene camiler haftasında iki büyük etkinliğimiz olacak. İlk olarak, en önemli sorunlarımızdan biri olan ülkemizdeki 7 milyonu aşkın engelli vatandaşımıza göre düzenlenmemiş camilerimizi gözden geçirerek yeniden dizayn etmek ve bu konuda toplumsal bir bilinç ve farkındalık oluşturmak için bir çalışmamız olacak. İkinci etkinliğimiz ise 2 Ekim’de İstanbul’da düzenleyeceğimiz I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu olacak. Ülkemizin en kadim üniversitelerinden ve bu konuda en köklü ve yetkin kurumlarımızdan olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitemizin öncülüğünde Türkiye’deki bütün mimarlık fakültelerimizi ve bu konuya emek vermiş bütün akademisyen hocalarımızı da işin içerisine katarak bir sempozyum gerçekleştireceğiz. Bu sempozyumu yapmaktaki amacımız, sadece bilimsel bir toplantı yapıp dağılmak değildir. En önemli amaçlarımızdan biri, ülkemizde ciddi bir konu haline gelen mimari, estetik, kentleşme, yapının insanla ve hayatla ilişkisi ve işlevsellik bakımından ciddi sorunlar yaşanan cami mimarisi konusunda toplumsal bir bilinç, bir farkındalık oluşturmaktır. Biz millet olarak 1970’li yıllardan itibaren ortalama her yıl bin civarında cami yapıyoruz. Amacımız bütün bu süreçlerde ortaya çıkan halkaları ve halkaların birbiri ile olan ilişkisini güçlendirmektir. Çünkü Türkiye’de camilerin yüzde doksan dokuzunu halkımız ve hayırsever vatandaşlarımız yapıyor. Öncelikle onlarda bir bilinç ve farkındalık oluşturmak gerekiyor. Camileri yapmak üzere dernekler ve sivil toplum örgütleri oluşturuluyor, onlarda bir farkındalık oluşturmak gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı keza bu sürecin içerisinde olmak durumunda. Mahalli idareler bu işin içinde. Çünkü projeleri onaylamak tamamen onların yetkisinde. Mülki idareler işin içerisinde ama en önemlisi de üniversitelerimizi, akademisyenlerimizi, bilim adamlarımızı, gerçekten mimarlık konusuna hem pratik hem de teorik açıdan emek vermiş bütün hocalarımızı da bu işin içerisine katarak bütün halkaları güçlendirmek istiyoruz.

“Kentleşme, ‘camikondulaşma’yı da beraberinde getirdi”

Sempozyumla ilgili hazırlıklar yürütülürken cami mimarisi tartışması başladı. Biz geçen yıl bu çalışmalara başladığımızda henüz cami mimarisi ile ilgili hiçbir tartışma yoktu. Diyanet İşleri Başkanlığı önce bir “Cami Bilgi Bankası” oluşturdu. Öncelikle Türkiye’de var olan 85 bin cami ve mescidin en küçük detaylarına varıncaya kadar bütün özellikleri tespit edildi. Sosyologlarımızın, oluşturduğumuz bu cami bilgi bankasının verilerini kullanarak çok ciddi akademik çalışmalar yapmaları lazım. Bu çalışmalar vesilesiyle köyden kente göç ve kentleşme süreciyle birlikte bir camikondulaşmanın da başladığını, camilerin nüfus oranına göre dağılımını, apartmanlar altında yaptırılan 5 bine yakın caminin varlığını, yollar üzerinde hiç kimseye danışılmadan yapılan ve pek çok açıdan içerisinde ibadet edilmesi bile mümkün olmayan nice mekânların cami ve mescit adı altında ibadete açıldığını tespit ettik ve bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu gördük. Doğru yerden başladığımızı düşünüyorum. Çünkü başkanlığımızın tek başına bunun üstesinden gelmesi mümkün değil. Üniversitelerimizin ve bilim insanlarının da mutlaka bu işin içine daha aktif olarak katılması gerekiyor. Mevcut sorunların üstesinden gelebilmek için yeni bakış açılarına ihtiyacımız var. Bu yeni bakış açılarının bu sempozyumla ortaya çıkacağına inanıyoruz.

“Mevcut cami mimarileri, toplumsal taleplere cevap vermiyor”

Sempozyumda özelikle Müslüman dünyasının en sabit ve sembolik mekânlarından biri olan caminin fonksiyonel ağırlığını özellikle hangi üslup ve mimari ile yansıtabileceği üzerinde durulacaktır. Zaman ilerledikçe talepler ve ihtiyaçlar ile mevcut cami yapımızın örtüşmediği, mevcut camilerimizin toplumsal taleplere cevap vermediği ortaya çıkıyor. Örneğin nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen gerek abdest mekânları gerekse ibadet mekânları bakımından her on camimizden sadece bir tanesi kadınlara açık olabiliyor. Bu, büyük bir eksiklik. Hâlbuki bizim kadim mimarimizde bu sorun yoktur. Aynı şekilde camilerimizin engelli kardeşlerimize yönelik donatılmamış olması da yine büyük bir eksiklik. Dolayısıyla özellikle işlevselliği bakımından camilerimizin yeniden ele alınması gerekiyor.

“Cami yapım süreçlerinde Diyanet’in hiçbir yetki ve sorumluluğu yok”

Üzülerek belirteyim ki, Diyanet İşleri Başkanlığının görev ve sorumluluğu, camilere sadece ibadete açılış beratı ve kadro vermektir. Diyanet İşleri Başkanlığının camilerin yapımı konusunda hiçbir süreçte hiçbir yetkisinin olmaması, gerçekten büyük bir eksikliktir. Biz isteriz ki Diyanet İşleri Başkanlığında bu konuyla ilgili müstakil bir birim olsun. Bu genel müdürlük, aynı zamanda bütün mimarlık fakültelerimizle ilişki içerisinde olsun. Burada sürekli projeler üretilsin ve bu birim aynı zamanda camileri mimari açıdan denetlesin.

“Kentsel dönüşümde camiler unutulmasın”

Bugün Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiriliyor. Bütün evlerimizi yenilemeye çalışıyoruz; gecekondulardan kurtulup yeni meskenler, yeni şehirler kuruyoruz ama bütün bunları yaparken camileri yine unutuyoruz. Camilerin de bu kentsel dönüşüme uygunluğunu yeniden ele almak gerekiyor. Bütün mahalli idarelerimizin, Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve üniversitelerimizin el ele vererek bu konuyu ciddiye alması ve üzerinde düşünmesi gerekiyor.

“Camiler, hepimizin ortak değeridir”

Cami konusunu tartışırken yaptığımız bazı hatalar var. Her şeyden önce cami olgusunu siyasal bir lehçeye tabi olarak tartışmak doğru değildir. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Camiler, hepimizindir, bu ülkede yaşayan herkesin ortak değeridir. İster inansın ister inanmasın; ister namaz kılsın ister kılmasın camilerimiz, tarih boyunca bizim bütün değerlerimizin birleştiği ve ortak değerlerimizi bir araya getiren hepimize ait bir değerdir. Dolayısıyla cami olgusu üzerinden bir siyasal dil, bir siyasal lehçe kullanmanın doğru olmadığını düşünüyorum.

“Camilerle okulları veya hastane sayılarını karşılaştırmak doğru değildir”

Bir diğer yanlışımız da cami olgusunu bir görünürlük vurgusu içinde ele alan, ‘Bu artış bizi nereye götürüyor?’ şeklindeki değerlendirmelerdir. Hâlbuki orada da ciddi bir yanlışımız var.  Cami yapımını sadece yüksek bir dindarlık göstergesi olarak ele alıp bunun üzerinden yapılan yanlış değerlendirmeler var. Camilerle okulları veya hastane sayılarını karşılaştırmak doğru değildir. Bunlar asla birbirinin alternatifi değil, birbirini tamamlayan değerlerdir.

“Yeni, canlı, çağdaş, toplumla, mekânla ve kentle bütünleşen yeni cami örnekleri ortaya konacak”

Basın toplantısında söz alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Konuk da Diyanet İşleri Başkanlığının Mimar Sinan ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak
« Posted on: 28 Mart 2024, 13:57:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak rüya tabiri,I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak mekke canlı, I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak kabe canlı yayın, I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak Üç boyutlu kuran oku I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak kuran ı kerim, I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak peygamber kıssaları,I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacak ilitam ders soruları, I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu 2 Ekim'de İstanbul’da yapılacakönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes