> Forum > ๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ > Diyanet İşleri Başkanlığı > Diyanet Duyurular >  I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi  (Okunma Sayısı 1203 defa)
17 Ekim 2015, 09:08:17
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 17 Ekim 2015, 09:08:17 »



I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi

I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi, 13-16 Ekim 2015 tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. İlk kez düzenlenen zirveye 37 Asya-Pasifik ülkesinden içlerinde bakan seviyesinde katılımcıların da yer aldığı 125 Müslüman dinî lider ve temsilci iştirak etmiştir.

Bugün dünya Müslümanlarının üçte ikisini teşkil eden Asya-Pasifik coğrafyasındaki Müslümanların tarihi, ilk Müslüman nesillere kadar uzanmaktadır. Müslümanların, yüzyıllarca barış ve huzur içerisinde varlıklarını sürdürdükleri Asya-Pasifik Coğrafyası, modern zamanlara gelindiğinde kolonyalizm, sömürgecilik, istila ve işgallere maruz kalmış, bunların neticesinde de bu coğrafyada pek çok travma yaşanmıştır. Tarihte bilhassa Osmanlı Devleti ile çok güçlü ilişkileri olan bu coğrafyalardaki Müslümanların, bugün ülkemiz ve dünya Müslümanları ile olan ilişkilerinin ne yazık ki yeterli düzeyde olduğu söylenemez. Bütün dünyada kitle iletişim ve erişim araçlarının olabildiğince geliştiği günümüzde bu ilişkileri daha ileri bir düzeye taşımak, geçmişe oranla daha kolaydır. Bugün artık bölgesel hatta kıtalar arası seviyede dinî, kültürel ve tarihî ilişkileri yeniden kurmak, geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak kaçınılmazdır.

Son yıllarda küresel ölçekte hizmet sunmaya başlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ihtiyaç, beklenti ve talepler doğrultusunda dünyanın çok farklı coğrafyalarında yerel dinî yapılarla iş birliği imkânlarını geliştirme çabasındadır. Bu çerçevede Avrasya İslâm Şûrası (I-VIII), Afrika Dinî Liderler Zirvesi (I-II), Balkan Müftüleri Toplantısı (I-VII), Avrupa Müslümanları Buluşması, Dünya İslâm Bilginleri Barış, Sağduyu ve İnisiyatif Girişimi, I. Latin Amerika ve Karayip Adaları Müslüman Dini Liderler Zirvesi gibi uluslararası toplantılar gerçekleştirilmiştir.

Asya-Pasifik ülkelerinde yaşayan Müslümanlarla tanışmak, onlarla marifet alışverişinde bulunmak, karşılıklı fikir teatisi yapmak, iş birliği alanlarını geliştirmek, ihmal edilmiş, aşınmış ve yara almış kardeşliği yeniden ihya etmek, yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmak amacıyla I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi düzenlenmiştir.

İslam’ın geleneksel mirası, bugün kimi nevzuhur dini hareketler aracılığıyla acımasızca tüketilmekte, Müslüman hassasiyetinin tarihten geleceğe akan hız ve enerjisi yeni ideolojik hareketlerle yolundan saptırılmaktadır. Son birkaç yüzyılın muhataralı sayılabilecek geçmişi içinde aidiyet, itibar ve ortak ufuk belirleme noktasında ciddi sarsıntılar yaşayan bölgesel Müslüman varlığı, bugün bütün bu sorunların üstesinden gelebilecek bir zihin açıklığı ve tasavvur imkânına ihtiyaç duymaktadır.

“Kesret İçinde Vahdet: Hikmet ve Barışı Yeniden Düşünmek” teması altında gerçekleştirilen zirvede, açılış programının ardından “Bölgesel Ölçekte Müslümanlar: Sorunlar, Çözüm Önerileri, İşbirliği İmkânları”, “Müslüman Dini Kurumlarda Din Eğitimi ve Din Hizmetlerine Yönelik Sorunlar, Çözüm Önerileri, İşbirliği İmkânları”, “İslam Dünyasında Yeni Düşünce Hareketleri ve Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Milletlerine Olumsuz Etkileri”, “Ortak Sorunlar Temelinde Müslüman Dini Azınlıklar ve İslâm Dünyasının Geleceği”, “İslâm Dünyasında Derinleşen Dini Sorunlar; İslâm Karşıtlığı ve Kendini Savunma Stratejileri Karşısında Tutarlı ve Yaşanabilir Bir Medeniyet Tasavvuru”, başlıkları ile ülke temsilcilerinin sunumlarını gerçekleştirdikleri sekiz oturum düzenlenmiş, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfının Asya-Pasifik Müslümanlarına yapabileceği katkılar ve yeni ortak çalışma alanları ele alınmıştır. Zirvede, Asya-Pasifik Müslümanlarının bugün yaşamakta oldukları sorunlar, gelecek tasavvurlarına yön veren mevcut durum analizleri ve dünya Müslümanlarını ilgilendiren temel konular müzakere edilmiş olup, aşağıdaki hususların ilgili kamuoyu ile paylaşılması konusunda mutabakata varılmıştır:

1.  10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da meydana gelen ve 99 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, onlarca vatandaşımızın da yaralanmasına neden olan menfur terör saldırısı, Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler ve katılımcılar tarafından şiddetle telin edilmiştir. Sadece Türkiye özelinde değil dünyanın herhangi bir yerinde masum insanların canına kastederek kendi meş’um hedeflerine ulaşmak isteyenlere, İslam’ın yüce ilke ve prensipleri asla onay vermez. Tüm mahlûkata karşı şefkat ve rahmetle muameleyi emreden Din-i Mübin-i İslâm, kimden gelirse gelsin, amacı ne olursa olsun terörün her türlüsünü reddeder. “Bir insanı katleden tüm insanlığı katletmiş gibidir.”

2.  Bu yıl hac farizası yerine getirilirken meydana gelen faciadan dolayı bütün İslâm ümmeti incinmiş ve rahatsız olmuştur. Bu elim hadiselerin bir daha yaşanmaması için hac ibadetinin ruhsatları ile amel edilmeli, meşâir intikalleri farklı zamanlara yayılmalıdır. Bütün Müslümanlar, makâsıdu’ş-şeria eksenli bir dindarlığı geliştirmek için, kitle eğitim programları üzerinde çalışmalıdır. Ayrıca hac organizasyonu bütün boyutlarıyla yeniden gözden geçirilmelidir.

3.  İslâm dini ve İslâm dünyası, bugün, tarihin en zor süreçlerinden birini yaşamaktadır. Dahili ve harici pek çok sâikle başta Suriye, Irak, Filistin/Gazze, Afganistan ve Myanmar/Arakan olmak üzere dünyanın muhtelif yerlerinde Müslümanların karşı karşıya kaldığı şiddet, savaş, terör, çatışma ve kaos ortamı, Bilad-ı Şam’ın sürekli tahrip edilmesi, katledilen masum canlar, yaşanan mazlumiyet ve mağduriyetler, vicdan sahibi herkesi ve bütün Müslümanları derinden sarsmaktadır. Müslüman dünyanın içinden geçmekte olduğu bu zorlu süreci en az zararla atlatarak yeniden selam, eman ve güven ortamına kavuşturulması, imanları, kalpleri ve gayeleri bir olan Müslümanların, coğrafyaları birbirine ne kadar uzak olursa olsun, dilleri, ırkları, mezhep ve meşrepleri ne kadar farklı olursa olsun çokluk içinde birliği sağlamalarına, İslâm’ın insanlığa takdim ettiği ilim, hikmet ve marifet yolunu takip etmelerine, barış, adalet ve merhameti yeniden tesis etmelerine ve kurumsallaştırmalarına bağlıdır.

4.  Yarım asrı aşan bir süredir bütün dünya Müslümanlarının kanayan yarası olan Filistin sorunu, son zamanlarda Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik çirkin saldırılar ile birlikte tehlikeli bir boyuta ulaşmış; bölge, yeniden bir ateş sarmalına dönüşmüştür. İslâm’ın ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’ya yönelik müdahale ve işgaller, Müslümanların bu mabette ibadet etme özgürlüklerinin kısıtlanması, mescidin zamansal ve mekânsal taksimi plânları, hem temel insan haklarını, din ve vicdan özgürlüğünü hiçe saymak, hem de insanlığın ortak kazanımları arasında yer alan mabet masuniyetini açıkça ihlal etmektir. Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırılar, dünyadaki bütün Müslümanlara yöneliktir. Yeryüzünde hiçbir Müslüman, Mescid-i Aksa’ya yönelik tecavüz girişimini asla kabul etmez ve etmeyecektir. Mescid-i Aksa, tıpkı Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî gibi bütün Müslümanların mukaddes ve ortak değeridir. Kudüs, hiçbir şekilde Müslüman varlığından ayrı düşünülemez. Mescid-i Aksa, Müslümanların mabedi olma hüviyetinden, Harem Bölgesi de tarih boyunca var olan dinî ve manevî statüsünden çıkarılamaz.

5.  İslam’ın hem gelenekte hem de modern dünyada korunmasına azami derecede dikkat edilmesi gereken en temel özellikleri arasında “kesret içinde vahdet” gelmektedir. Çokluk dünyasının gereklilikleri, ölçüt ve değerleri ne kadar çok çeşitlilik arz ederse etsin, Müslümanlar için gerekli ve geçerli olanı temel/ortak sabiteler etrafında birlik ve dayanışma içerisinde insanlara örnek bir ümmet olmayı başarmaktır. Müslümanlar, mezhepçiliğin ve aşırı-zorlama yorumlara dayalı din anlayışlarının beslediği çatışmalar dahil her türlü şiddet ve kaos ortamından ancak bu şekilde kurtulabileceklerdir.

6.  İslâm dini, insanlığa barış, huzur, güven ve iki cihan saadeti sağlamak için gelmiştir. İslâm, ilke olarak kin, nefret ve düşmanlığı meneder ve her koşulda hak, hukuk, adalet ve barışı önceler. İslâm, hukukî olmayan ve meşruiyet temeli bulunmayan şiddet ve çatışmayı asla onaylamaz. İslâm coğrafyasında yaşanan çatışmaları durdurmak, barış ve sükûneti yeniden sağlamak, Müslümanlar arasında kardeşliği korumak, İslam beldelerinde huzur ve esenlik ortamını tesis etmek için, Diyanet İşleri Başkanlığının girişimleriyle başlatılan “Dünya İslâm Bilginleri, Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi” ne bağlı olarak oluşturulan “Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Daimi Temas Grubu” ülkeler nezdindeki çalışmalarına devam etmeli; elde edilen sonuçlar Asya-Pasifik ülkeleriyle de paylaşılmalıdır.

7.  Avrupa başta olmak üzere, Batı dünyasında hastalıklı bir tutum olarak tezahür eden İslamofobia ve onun tetiklediği İslâm karşıtı tutumlar, bugün topyekûn dünya barışına gölge düşürmektedir. Bir endüstri hâline getirilen İslamofobia, kültürel bir yanılsamadır ve haddizatında bir insanlık suçudur. İslâm başta olmak üzere dinlerin mukeddesatına yapılan hakaret, tezyif ve tahkir girişimleri uluslararası hukuk metinlerinde birer nefret suçu olarak nitelenmeli, bu hususta çatışmayı değil, barış ve çözümü esas alan çaba ve gayretler teşvik edilmelidir.

8.  Değişen konjöktürel nedenlerle tüm dünyada İslam’a ve İslâm imajına zarar vermeyi kendisine hedef seçen kimi ülke ve çevreler nezdinde hemen her Müslümanı “potansiyel bir terörist” olarak yansıtma çabaları asla kabul edilemez. Geleneksel oryantalist düşüncenin yeni biçimleri arasında yer alan bu tür bakış açılarının, gerçekte İslam düşmanlığı üzerinde çalışılmış mühendisliklerin birer ürünü olduğu izahtan varestedir. Bu ameliye içinde hem Müslümanların hem de genel kamuoyunun algıları manipüle edilmekte, İslam düşmanlığı inceltilmiş yöntem ve tekniklerle adeta kurumsalla...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi
« Posted on: 26 Nisan 2024, 19:08:31 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi rüya tabiri, I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi mekke canlı, I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi kabe canlı yayın, I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi Üç boyutlu kuran oku I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi kuran ı kerim, I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi peygamber kıssaları, I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi ilitam ders soruları, I. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dinî Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes