๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Diyanet Duyurular => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 06 Kasım 2015, 22:40:04



Konu Başlığı: Görmez, '8. Diyanet İşleri Reisi İbrahim Bedrettin Elmalı Sempozyumu'na katıldı
Gönderen: Sefil üzerinde 06 Kasım 2015, 22:40:04
Görmez, '8. Diyanet İşleri Reisi İbrahim Bedrettin Elmalı Sempozyumu'na katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Antalya İl Müftülüğünün ortaklaşa düzenlediği '8. Diyanet İşleri Reisi İbrahim Bedrettin Elmalı Sempozyumu'nun açılış programına katıldı.
Akdeniz Üniversitesi Atatürk konferans salonunda düzenlenen ve iki gün sürecek sempozyumun açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 8. Diyanet İşleri Başkanı merhum İbrahim Bedrettin Elmalı hocanın duruşu, kişiliği, makamın haysiyetini koruması açısından örnek alınması gereken bir Diyanet reisi olduğunu vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanlığının geleceğe ışık tutması açısından tarihinin ibretlerle dolu olduğunu kaydeden Başkan Görmez, sempozyumun açış konuşmasında şu hususların altını çizdi;
“Diyanet’in toplumsal meşruiyeti daima önde olmuştur…”
Diyanet İşleri Başkanlığı tarihi boyunca kamu kurumu olarak tartışma konusu olmuştur. Toplumsal meşrutiyeti daima önde olmuştur. Bu tartışmalar içinde sıradan bir kamu kurumu olarak mı devam edecek yoksa kamu kurumu olmakla beraber İslam’a hizmet eden bir millet kurumu olarak mı devam edecek? Tarihi boyunca bu tartışmaları yaşamıştır. Bedrettin Elmalı hocanın aslında 10 ay riyaseti olmuş, fakat on aylık süre içinde bugüne ışık tutan çok önemli tartışmalar yaşanmıştır. Bu sempozyum vesilesiyle ele alınmış olması da son derece önemlidir. Bedrettin Elmalı hep ikinci tarafta yer aldı ve tavrını koydu. ‘Bu kurum İslam’a hizmet eden bir millet kurumu olacak’. demiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı her ne kadar kamu kurumu olsa da millet adına hizmet eden, milletimize tarihte süreklilik kazandıran İslam’ı ayakta tutacak bir kurum olacak. Bedrettin Elmalı hocanın da tüm çabaları bu yönde olmuştur.
“Diyanet, bugün sadece Türkiye'ye değil, dünya Müslümanlarına hizmet götüren bir kurum haline gelmiştir…”
Diyanet İşleri Başkanlığının tarihine baktığımızda ara dönemlerde sıkıntılarla karşılaşsa da dinin, devletin ve milletin hassasiyetini dikkate alan ve bu hassasiyetler çakıştığında daima dinin ve milletin yanında yer alan, devleti ise düzeltmeye çalışan bir kurum olmuştur. Diyanet, devletine küsmeden devletini düzeltme yoluna gitmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı ilmi ve dini bakımdan anayasal bir kamu kurumu olma sıfatını taşımakla birlikte, dini, ilmi ve idari bakımdan özerk bir kuruluş olarak hayatını devam ettirmesi gerekiyor. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı bugün sadece Türkiye'ye hizmet etmiyor. Dünya Müslümanlarına hizmet götüren bir kurum haline gelmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığının tarihinin bütün yönleriyle ortaya çıkarılması ve gelecek kuşaklara anlatılması gerekiyor.
“Diyanet, anayasal bir kamu kurumu olmasıyla birlikte, dini, ilmi ve idari bakımdan özerk bir kuruluş olarak devam etmesi gerekiyor…”
Bedrettin Elmalı, on aylık Başkanlık hayatında dört tartışmanın daima içerisinde olmuştur. Elmalı'nın tartışmalara konu olan birinci suçu, TRT radyosunda ilme ve ahlaka da uymayan, fikri değeri bulunmayan bir program için halkın şikayeti üzerine o program üzerine yazdığı yazının tartışmalara yol açmasıdır. Elmalı'nın ikinci suçu ise, ben de bu suçu çok işliyorum. Diyanet İşleri Teşkilatı'nın muhtariyetini savunmuş olmasıdır. ‘Diyanet teşkilatımız muhtariyet mücadelesini er geç kazanacaktır’ şeklinde yaptığı açıklaması tartışmaları üzerine çekmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı ilmi ve dini bakımdan anayasal bir kamu kurumu olma sıfatını taşımakla birlikte, dini, ilmi ve idari bakımdan özerk bir kuruluş olarak hayatını devam ettirmesi gerekiyor. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı, bugün sadece Türkiye'ye hizmet etmiyor, bütün dünyadaki Müslüman kardeşlerine hizmet eden bir kurum haline gelmiştir. Bütün bu icra ettiği fonksiyonlar dikkate alınarak, yapılacak anayasa tartışmalarında bu konunun bütün boyutlarıyla hukukçular, ilim adamları tarafından etraflıca ele alınması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Elmalı'nın üçüncü suçu ise, Diyanet'in o günkü statüsüne razı olmamasıdır.  Elmalı'nın dördüncü suçu olarak Tunus ziyaretini söyleyebiliriz. Merhum Bedrettin Elmalı,  Tunus'ta büyük bir coşkuyla karşılanır. Tunus'tan döndükten sonra da herhangi bir gerekçe gösterilmeden Bakanlar Kurulu kararıyla görevine son verilir. Ben kendisine rahmet diliyorum. Bu yanlış tartışmalardan, korkulardan uzaklaşarak yüksek bir özgüvenle kalbimizi, fikrimizi, aklımızı birbirimize açtığımız ülkemizde, birlik ve beraberlik içinde hizmet etmemizi Allah nasip etsin.
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı sempozyumda, 'İbrahim Bedrettin Elmalı’nın Yaşadığı Dönem', 'İbrahim Bedrettin Elmalı’nın Hayatı', 'İbrahim Bedrettin Elmalı’nın İlmî Müktesebatı', 'İbrahim Bedrettin Elmalı’ya Etki Eden Düşünce ve Âlimler', 'Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilâtı ve İbrahim Bedrettin Elmalı', 'Siyasî Hayatta İbrahim Bedrettin Elmalı', 'İbrahim Bedrettin Elmalı’nın Kendi Dönemine ve Sonrasına Etkileri' gibi konular iki gün boyunca ele alınacak.
Sempozyuma, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, İl Müftüsü Osman Apar, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Başkan Görmez, konferansın ardından üniversite yerleşkesinde yapımı devam eden Akdeniz Üniversitesi camiinde incelemelerde bulundu.