๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Diyanet Duyurular => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 05 Mart 2017, 21:58:54



Konu Başlığı: “GÖÇ’erken” belgeselinin galası Ankara’da yapıldı
Gönderen: Sefil üzerinde 05 Mart 2017, 21:58:54
“GÖÇ’erken” belgeselinin galası Ankara’da yapıldı

Göç eden kadın ve çocukların hikayesinin anlatıldığı “GÖÇ’erken” belgeselinin galası Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla Ankara’da Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonunda yapıldı.
TRT Diyanet TV tarafından hazırlanan Suriye'nin Halep kentinde yaşanan katliamı sosyal medya aracılığıyla dünyaya duyuran 7 yaşındaki Bana Alabed ve annesi Fatıma Alabed'in hayatını konu alan “GÖÇ’erken” belgeselinin gösterimine küçük kız ve annesinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, gösterimin ardından yaptığı konuşmada, insanlık tarihinde zalimler ile mazlumların, bozguncular ile ıslah edenlerin bulunduğunu anlattı.
“Halep, bizim ne ilk imtihanımız ne de son imtihanımızdır…”
"Halep bizim ne ilk ne de son imtihanımız." diyen Başkan Görmez, Halep'ten yükselen dumanların arasında görülmeyen yerlerin de olduğunu ama unutulduğunu ifade etti.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
Zalimler oldu, mazlumlar oldu. Müfsitler oldu, bozguncular oldu. Muslihler oldu, ıslah edenler oldu. Tarih, insanlık hayatı, insanlık tarihi böyle geçti. Hani varlığımız bir imtihandır. Hayatın anlamı, varoluşumuzun gayesi bugün bu imtihanı kazanmaktır. Halep, bizim ne ilk imtihanımız ne de son imtihanımızdır. Halep'ten yükselen dumanların arkasında göremediklerimiz var. Halep'ten dumanlar yükseliyor, dumanların arkasından başka dünyaları unutuyoruz. Arakanı unutuyoruz. Libya'yı göremiyoruz. Yemen’i düşünemiyoruz.
“Asıl büyük tehlike, kalplerimizin dumanla kaplanması ve etrafımızda olup biten hiçbir zulmü görememektir…”
Afrika'nın nice yerlerinde zorunlu göçler yaşanıyor. İnsanlar kendilerine bir karış toprak arıyorlar. Özgürce yaşayabilmek için kendilerine mekan arıyorlar. Biz, Halep'ten yükselen dumanların arkasından, dünyada her gün olup bitenleri göremiyoruz. Asıl büyük tehlike gözümüzü dumanların bürümesidir. Asıl daha da büyük tehlike, kalplerimizin dumanla kaplanması ve etrafımızda olup biten hiçbir zulmü görememektir.
“Yeryüzünün bütün çocuklarına daha güzel bir dünya kurmayı Rabbimiz bizlere nasip eylesin…”
Başkan Görmez, konuşmasının son bölümünde Suriyeli Bana Alabed şahsında yeryüzündeki bütün çocuklara seslenerek “Hz. Peygamberimizin muhteşem ifadesiyle; “Her çocuk Müslüman doğar.” Yeryüzündeki bütün çocuklar, her türlü korunmayı, himayeyi, sevgiyi, merhameti, hakkı, hukuku hak ediyorlar. Bu bizim, insanlık olarak hepimizin ortak görevidir. Yeryüzünün bütün çocuklarına daha güzel bir dünya kurmayı Rabbimiz bizlere nasip eylesin ve coğrafyamızı kuşatan bu kötülüklerin bir an önce ortadan kalkmasına, yeryüzünü birlikte imar ederek Halep’i, Şam’ı, Bağdat'ı ve başka diyarları yeniden birlikte imar ederek daha güzel bir dünya kurmayı Yüce Rabbimiz bizlere nasip eylesin.” dedi.
“Mazlumların duaları, milletimizin üzerinden hiçbir zaman eksik olmasın…”
Büyük trajedileri, bu büyük acıları yaşarken kendilerine düşen en önemli vazifenin umutsuzluğa düşmemek olduğunu söyleyen Başkan Görmez, “Çünkü bize umutsuzluk haramdır. Çok iyi bilmelidir ki; Gecenin en karanlık vakti, aydınlığa en yakın olan vakittir. O aydınlığı yeniden yaşamayı Yüce Rabbimiz bizlere nasip eylesin.
Başkan Görmez, konuşmasını “Yaşadığımız bütün acılarda, yeryüzünde en büyük trajediye dönüşen göç hareketlerinde, ülke ve millet olarak, bu imtihanı kazanma yolunda olanlardan olduğumuz için Allah'a hamd ediyorum. Kazanma yolunda olan bir millet olduğumuz ve bu milletin bir ferdi olduğum için iftihar ettiğimi ifade etmek istiyorum. Bu mazlumların o duaları, milletimizin üzerinden hiçbir zaman eksik olmasın.” duasıyla bitirdi.
"Halep'e çok üzülüyorum…"
"Halep'in sesi" olarak bilinen 7 yaşındaki Bana Alabed de "Türkiye devleti ve halkına teşekkür ediyorum. Suriye'de okullar ve hastaneler ne yazık ki yıkılıyor. Halep'ten çıktım ama Halep'e çok üzülüyorum. Halep'te benim okulum, evim, bahçem bulunuyor." dedi. Alabed, çocuklarla ilgili bir de şarkı söyledi.
Bana'nın annesi Fatıma Alabed ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye vatansızların vatanı" sözünü anımsatarak, "İnşallah Türkiye'ye bir zarar gelmez ve güzel bir ülke kalır." şeklinde konuştu.
Göç eden çocuk ve kadınların hikayesinin anlatıldığı belgeselin gösterimine, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman, belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Büşra İncesu Özdemir, Suriye'nin Halep kentinde yaşanan katliamı sosyal medya aracılığıyla dünyaya duyuran 7 yaşındaki Bana Alabed ve annesi Fatıma Alabed'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez ile eşi Dr. Hatice Görmez, Alabed ailesi ile Sudan, Suriye gibi ülkelerden gelen ve belgeselde kendilerine yer verilen kadın ve çocuklara hediye takdim etti.