๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Diyanet Duyurular => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 05 Ekim 2012, 12:19:30



Konu Başlığı: Engelliler için yeniden düzenlenen Tuzla Çiçekçiler Camii ibadete açıldı
Gönderen: Zehibe üzerinde 05 Ekim 2012, 12:19:30
Engelliler için yeniden düzenlenen Tuzla Çiçekçiler Camii ibadete açıldı


(http://www.diyanet.gov.tr/turkish/vitrin/arkakapi/cache/hbrfilBuyukResim779.jpg)


Tarih: 03.10.2012

“Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” sloganıyla kutlanan 2012 Camiler Haftası etkinlikleri kapsamında engelliler için yeniden düzenlenen Tuzla Çiçekçiler Camii, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.

“10 bin caminin kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi gerekiyor”

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, geçmişte olduğu gibi bugün de cami konusunun önemli bir konu olduğunu kaydederek, kentsel dönüşüm projelerinde camilerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Başkan Görmez şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin ilanında camilerimizin sayısı 11 bindir. Bugün Türkiye’de 86 bin cami var. Ancak 86 bin caminin 50 bin tanesi köylerdeki camilerdir. Şehirlerde sadece 36 bin cami yer alıyor. Oysa nüfusumuzun % 25’i köylerde yaşıyor. Nüfusumuzun % 25’ine 50 bin cami vermişiz. Nüfusumuzun % 75’ine de 36 bin cami inşa etmişiz. Bu 36 bin caminin, 6 bin tanesi apartman altındaki mescitlerden ibaret. Geriye kalan camilerimizden 10 binini ise cami olarak yeniden tasarlanması gerekiyor.  Kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirirken bu 10 bin camiyi de yenilememizin yollarını aramamız gerekiyor.”

“Camilerimizi engelli kardeşlerimize uygun olarak inşa etmemek büyük bir kusurdur”

Camilerin çok ciddi sorunları olduğunu ve Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği kampanyalarla bu sorunların giderilmeye çalışıldığını belirten Başkan Görmez, engelli vatandaşlara yönelik başlatılan “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” kampanyasının öneminden söz etti. Başkan Görmez, camilerin 8 milyon engelli vatandaş için  camilerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Camilerimizi inşa ederken 8 milyon engelli vatandaşımızı düşünmemişiz. Camilerimizi, 8 milyon engelli vatandaşımızın bizimle birlikte ibadet etmesini sağlayacak imkânlarla donatamamışız. Bu bizim için çok büyük bir kusurdur. Hayatında bir defa görme engelli bir mümine yüzünü ekşitti ve sırtını döndüğü için habibini ikaz eden bir Rabbin müminleriyiz ve bunu bize anlatan bir kitabın mensuplarıyız. Bunu görmememiz doğru değildir.”

“Hayatın her alanında engelli kardeşlerimize, hayatı kolaylaştırmak görevimizdir”

Konuşmasında İslâm tarihinden de örnekler veren Başkan Görmez, Hz. Peygamberin 50 engelli sahabeyle geliştirdiği ilişkilerin bugün Müslümanların hayatında görülmediğini dile getirdi. Görme engelli bir sahabenin mescide gelememesi nedeniyle Hz. Peygamberin o sahabenin evine giderek namaz kıldırdığını hatırlatan Başkan Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu olay engelli bir kardeşimizin evine camiyi götürelim anlamına gelmektedir. Ama biz 86 bin camimizi inşa ederken, bugün 8 milyonu bulan engelli kardeşimizi düşünmemişiz. Onun için behemehal bir seferberlik başlattık. Bütün belediye başkanlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi, hayırsever işadamlarımızı ve cami derneklerimizi müftülüklerimizin öncülüğünde harekete geçirdik. Bugün hepsini yapma imkânına sahip olmayabiliriz. Aslında İslâm’ın ve Hz. Peygamberin ilke ve prensiplerini dikkate aldığımızda bütün camilerin bu şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Hz. Musa Peygamberlikle görevlendirildiğinde ‘Dilinde bir düğüm var Ya Rab’ dedi. Rabbimiz, ona kardeşi Harun’u bir  Peygamber ve bir yardımcı olarak gönderdi. Biz dilinde engel olan her mümine Harun olmak zorundayız. Biz gözünde engel olan her Yakub’a Yusuf’un müjdesi olmak zorundayız. Biz bedeninde engel olan her Eyyub’a sabır olmak zorundayız. Bunlar bizim görevlerimiz. Aslında bize verilen görev, hayatın her alanında engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırmaktır.”

“Toplumsal dayanışma için, engelli kardeşlerimize destek olmaya ihtiyacımız var”

Toplumsal dayanışmanın gerçekleşmesi için engelli vatandaşlara destek olunması gerektiğinin altını çizen Başkan Görmez, “Bizim engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırmak gibi bir vazifemiz var.” diye konuştu. Engelli vatandaşların camilerde ibadet edebilmesi için gerekli donanımın sağlanması gerektiğini ifade eden Başkan Görmez, şöyle konuştu:

“Camide engelli kardeşlerimiz için asansör,  rampa, abdest alabileceği ve tekerlekli sandalye ile camiye girebileceği bir mekân yoksa, biz bir tek engelli kardeşimizin bile Allah’ın evinin kapısından geri dönmesine nasıl katlanabiliriz? Mekân cami ise, gören kalptir. Mekân cami ise, işiten kalptir. Mekân cami ise, gelen kalptir. Çünkü her insan bir yürek taşıyor ve yürekler engel tanımaz. Yeryüzünde şifası olmayan en büyük engellilik, gönül engelli olmaktır. Görme engelli, o kadar güzel bir kalbi var ki, hepimizden daha iyi görüyor. İşitme engelli, kalbinin öyle bir kulağı var ki, bizden hakkı ve hakikati işitebiliyor.”