> Forum > ๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ > Diyanet İşleri Başkanlığı > Diyanet Duyurular > Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz  (Okunma Sayısı 465 defa)
14 Kasım 2015, 18:19:26
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 14 Kasım 2015, 18:19:26 »



Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Kimlik, Temsil, Hafıza” teması ile Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi ile SETA Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Gençlik Forumu’nun açılış programına katıldı.

TDV Konferans Salonu’nda gerçekleşen programın açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Benlik, kimlik ve kişilik arasındaki ilişkiyi dikkate aldığımızda bütün aidiyetlerin en derununda din vardır. Din, doğuştan kazandığımız ya da sonradan edindiğimiz diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaya gelmez. Bilakis din diğer aidiyetlerin hakkını vermeye gelir. Din farklı aidiyetlere imkan tanıyan ve onları meşrulaştıran en büyük aidiyettir.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Kimlik insan ve toplum için “Anne sütü kadar saf ve temizdir” der Amin Maalouf. Ninemizden öğrendiğimiz besmele kadar masumdur kimlik. Ama aynı zamanda kimlik ölümcüldür. Aynı zamanda kimlik yüz binlerce insanın hayatını yok edecek kadar ölümcüldür. Bir ülkenin geleceğini yıkacak kadar ölümcüldür kimlik. Etnik, dini, mezhebi pek çok çatışmanın temelinde kimlik vardır. Kimlik bunalımları vardır. Kimliği oluşturan aidiyetler vardır. Din, tarih, kültür, kavim, kabile, milliyet, ırk.

“Bütün aidiyetlerin en derununda din vardır.”

Benlik, kimlik ve kişilik arasındaki ilişkiyi dikkate aldığımızda bütün aidiyetlerin en derununda din vardır. Kimliği ölümcül olmaktan kurtaran şey farklı aidiyetlere imkan tanımaktır. Din farklı aidiyetlere imkan tanıyan ve onları meşrulaştıran en büyük aidiyettir. Bütün aidiyetlere imkan tanır. Kimliği oluşturan en üst aidiyet olarak bir dindar, dinini kabul edebilir ama bunu kabul edeceğim derken kimliği oluşturan diğer unsurları kaybetmez. Diğer aidiyetler ki onların her biri Allah’ın ayetidir, her biri değerlidir. Din, doğuştan kazandığımız ya da sonradan edindiğimiz diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaya gelmez. Bilakis o diğer aidiyetlerin hakkını vermeye gelir. Bugün coğrafyamızda yaşanan mezhep çatışmaları, etnik çatışmalar pek çok çatışmaların temelinde bu vardır. Dinin diğer bütün aidiyetleri yok ettiğini zannederler ve başka aidiyetlere saygı duyulmadığı zaman işte bu dinin kendisine de en büyük muhalefettir. Bütün aidiyetleri yok eden bir kimlik dini kimlikte olsa ölümcüldür. Allah’ın rızasına aykırıdır.”

“Müslüman kimliği Adem ile başlar…”

Müslüman kimliğin Adem ile başlayarak İbrahim ile devam eden Resulü Ekrem ile kemale eren bir kimlik olduğunu ifade eden Başkan Görmez, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Din ve kimlik ilişkisi elbette önemlidir. Kimliği oluşturan bütün aidiyetlerin bekçisidir din. Tarih bize bunu göstermiştir. Dinini kaybeden, dilini de kaybetmiştir, kültürünü kaybetmiştir. Ancak bir de şu tehlike söz konusudur. Eğer din anlayışımız; bizim hem insan olmaktan kaynaklanan aidiyetlerimizi hem  bir topluma, bir ırka, bir dile aidiyetlerimizi yok edecek şekilde tanımlanırsa bu dini olmaz. Bu Allah’ın rızasına aykırı olur. Bilhassa kaos dönemlerinde, şiddet dönemlerinde insanlar daha çok bu aidiyetlerin en derununa sığınır. Oradan bir ideoloji üretir. O ideolojiyle başkalarının kimliğini tanımaz, saygı duymaz. Kendini insan kılan diğer aidiyetleri telaffuz etmeyi bile günah addeder. Hâlbuki bütün bunlarda o kimliğin birer parçası ve Rabbimiz bize onları yok etmemizi istemiyor. Bugün o dillerin yüzlercesi yok oldu dünyada. O dillerin her birini Allah’ın birer aidiyeti olduğu, o aidiyetlerin de Rabbimizin birer ayeti olduğunu bilmemiz gerekiyor.

“Küreselleşmeyle bütün insanlığa bir tek gömlek biçilmeye çalışılıyor. Bir tek kimliğe sahip olmamız isteniyor.”

Bugün küreselleşmeyle hepimize ve bütün insanlığa bir tek gömlek biçilmeye çalışılıyor. Bir tek kimliğe sahip olmamız isteniyor. Bundan dolayı da herkes kendi derununda olan bir aidiyete sığınarak oradan bir tepki refleks ortaya çıkarıyor ve diğerlerini yok sayıyor.

Forumun açılış konferansını ise bu yıl ki onur konuğu olan yazar Alev Alatlı verdi. Yarın da devam edecek forumda konusunda uzman akademisyen ve araştırmacıların yanında pek çok genç konuşmacı katılacak. Ayrıca forumda din ve değerler, eğitim, siyaset, medya, sivil toplum gibi alanlarda var oluş şekilleri, sorunları ve rolleri ele alınacak.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz
« Posted on: 26 Nisan 2024, 18:59:45 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz rüya tabiri,Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz mekke canlı, Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz kabe canlı yayın, Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz Üç boyutlu kuran oku Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz kuran ı kerim, Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz peygamber kıssaları,Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmaz ilitam ders soruları, Din, diğer aidiyetleri ortadan kaldırmazönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes