๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Diyanet Duyurular => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 03 Haziran 2015, 12:33:06



Konu Başlığı: Aramızda sınırlar olabilir ama bizim kalplerimiz arasına hiç kimse sınır koyamaz
Gönderen: Sefil üzerinde 03 Haziran 2015, 12:33:06
Aramızda başka bir ülkenin sınırları olabilir ama bizim kalplerimiz arasına hiç kimse sınır koyamaz

Berat Kandili için Batı Trakya’ya giden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bölgede görev yapan din görevlileriyle bir araya geldi.

Batı Trakya'nın manevi hayatına rehberlik eden din görevlileriyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti paylaşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Aramızda başka bir ülkenin sınırları olabilir ama bizim kalplerimiz arasına hiç kimse sınır koyamaz” dedi.

En kötü sınırların kalpler arasına konulan sınırlar olduğunu ifade eden Başkan Görmez, din görevlileri buluşmasında şu huşulara değindi;

“Aramızda başka bir ülkenin sınırları olabilir ama bizim kalplerimiz arasına hiç kimse sınır koyamaz…”

Aramızda başka bir ülkenin sınırları olabilir ama bizim kalplerimiz arasına hiç kimse sınır koyamaz. Edirne’deki, İstanbul’daki kardeşlerle Gümülcine ve İskeçe’deki kardeşler arasına kimse sınır koyamaz. En kötü sınırlar yüreklerimizin arasına koyduğumuz sınırlardır. Biz kendi yüreklerimiz arasında duvarlar örmezsek bizim aramıza konulan diğer sınırların anlamı olmaz. Yeter ki biz gönüllerin arasına duvar örmeyelim.

“Kalplerimizi birbirimize açalım birbirimizden haberdar olalım…”

Kalplerimizi birbirimize açalım. Birbirimizden haberdar olalım. Zaman zaman ihmallerimiz kusurlarımız olabilir. Batı Trakya'da yaşayan kardeşlerimize karşı ihmallerimiz var bunları telafi etmeliyiz. Bizim büyük bir tarihimiz ve büyük bir sorumluluğumuz var. Dünyanın hiçbir yerinde bir Müslüman azınlık yok ki Diyanet İşleri Başkanlığı iletişim kurmasın. Güçlerimizi gönüllerimizi birleştirmeliyiz.

Batı Trakya’da vakıfların sahiplerine iade edilmesi hususunda çağdaş dünya tek bir cümle sarf etmiyor.

Balkanlar, Osmanlı’dan kalma bir vakıf medeniyeti arazisi üzerine kurulmuş topraklardır. Bu konuda dünyada büyük gelişmeler yaşanıyor. Aynı zamanda her Batı Trakyalı entelektüel, din gönüllüsü, münevver, aydın aynı zamanda uluslararası hukuku bilmeli ki kendi toplumu hakkındaki hukuku dünyanın her yanında savunabilsin. Uluslararası hukuku bilmeliyiz. Biz Türkiye olarak azınlıkların sahip olduğu ne kadar vakıf mülkiyetleri varsa hepsini sahiplerine iade ettik. Allah’ın bir insana verdiği hakkı bir başkası alamaz. Ama çağdaş dünyadan bu konuda muadil adımlar atmasını bekledik. Balkanlarda bütün dini kurumların varlıklarını tarih boyunca üzerine bina ettikleri vakıf arazileri var. Batı Trakya’da vakıflar var. Onlarca alimin ismiyle yad edilen Batı Trakya’da vakıflar var. Ama çağdaş dünya bunların da sahiplerine iade edilmesi hususunda bir cümle sarf etmiyor. Sizin bu hakları hukuku da bilmeniz gerekiyor.

“Sizlere Türkiye’den kucak dolusu selâmlarla geldim…”

Türkiye’den kucak dolusu selamlar getirdiğini de belirten Başkan Görmez, sözlerine şöyle devam etti;

Sizlere Türkiye’den kucak dolusu selâmlarla geldim. Diyanet camiasının, milletimizin ayrı ayrı selamlarını iletmekten ve Berat kandilinde bu selamları size iletmekten dolayı bahtiyarım. Balkan savaşlarından bugüne kadar buradaki millet varlığımızın Müslüman kimliğinin ayakta kalmasına katkıda olan bütün büyüklerimize, sizlere minnettarız.

“İnsanın kendi değerlerini ve kimliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bir çağda yaşıyoruz…”

Çağımız hızla değişen bir çağ. Aradaki sınırları ortadan kaldıran tüm toplumları, medeniyetleri iç içe geçiren bir çağ. Küreselleşme denen dalganın tüm mahrumiyetleri ortadan kaldırdığı, bugün kapıları birbirine açarak insanları buluşturan bir çağ. Ama aynı zamanda insanın kendi değerlerini ve kimliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bir çağ. Elli sene önce azınlığın kimliğini koruması kolaydı, bugün daha zor. Kitle iletişim araçlarıyla evlerde dahi her odada farklı bir dünya kuruluyor. Gençler kendi kimliklerini kültürlerini korumak konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kaldılar. Böyle bir dünyada sizin ve bizim hizmetlerimiz daha büyük ihtiyaç arz ediyor.

“Bugünün Yunanistan'ında Müslüman varlığını, kimliğini ayakta tutmaya çalışan bütün gençleri gönül dünyasından yakalayacak dili bulmalıyız…”

Bugünün Yunanistan'ında Müslüman varlığını, kimliğini ayakta tutmaya çalışan bütün gençleri gönül dünyasından yakalayacak dili bulmalıyız. Kimlik nasıl muhafaza edilir Müslüman kimliği nasıl muhafaza edilir? Bunu düşünmeliyiz. Müslümanların kendi kimliklerini muhafaza edebilmeleri konusunda ailelere yardımcı olmak için her imamımızın, Kur'an kursu hocamızın elinde programlar olmalıdır. Hiç bir ayrım yapmadan herkese ulaşmamız gerekir. Batı Trakya'nın tarihini her genç, her çocuk bilmelidir. Atalarınızın atalarımızın nasıl mücadele verdiğini, nasıl buralara geldiğini bilmeliyiz.


Konu Başlığı: Ynt: Aramızda sınırlar olabilir ama bizim kalplerimiz arasına hiç kimse sınır koyamaz
Gönderen: besiye 8 üzerinde 03 Haziran 2015, 14:35:28
Hiç bir ayrım yapmadan herkese ulaşmanız gerekir . Paylaşım için teşekkürler allah razı olsun