๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dinler Tarihi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ekim 2010, 01:21:59



Konu Başlığı: Yunan Dinleri
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ekim 2010, 01:21:59
 
1- Yunan Dinleri


Literatür:

1- Hans-Joachim Schoeps, Religionen, Gütersloh 1964, s.137-153.

2- H.von Glasenapp, Die Nichtchristlichen Religionen, s.131-143.

3- F. Heiler, Die Religionen der Menschheit, s. 452-484.

Eski Yunan dini, eski Babîl ve Mısır dinleri gibi çok tanrılı bir dindir. Yâni Zeus'a aynı zamanda Roma'nın Apollon'u, Mısır'ın Amon-Re'si, ve Kuzey Arabistan'ın El'i olarak tapınılabilir. Bütün bu dinlerde tanrıların birbirleri arasındaki mücadelelerine inanılır ve mitolojileri anlatılır. Mitolojiye yükselen tarih öncesi devirleri yansıtır.

İsrail Oğullarının Mısır'dan çıkarak, Hz.Musa komutasında Filistin'e, Kenan İline akın ettikleri zamanlarda îyon'lan ve Akalan izleyen Dor'lar (m.ö. 12. yüzyılda) Yunanistan'a akın ettiler ve bu ülkede kuvvetli bir kültürü hazır buldular. Fakat, önceki kavimlerden kendi dini tasavvurlarına neleri kattıklarını bilemiyoruz. Daha çok Girit Adası ve Anadolu kültürünün kuvvetli etkileri görülmekle birlikte, bu ada dünyasının ve kültürünün çıkışı henüz yeterince açıklanamamıştır. Ancak, Suriye ve Anadolu ile ilişkilerinin güçlü olduğu da şüphesizdir.

Yunan dini ve ibâdetleri ile ilgili bilgilerimiz genelde arkeolojik kaynaklara dayanır. Bunlar, arkeolojik kazılar neticesinde bulunan mabet, tanrı resimleri, kurban hediyeleri, kitabeler,   taş   ve   tuğladan yapılmış heykeller, üzeri dinsel resimlerle süslü kaplardır. Yine, Eski Çağ yazarlarının sayısız haberleri; mitolojik hikâyeler ve efsaneler; Hıristiyan yazarların putperestlerin inanç ve İbâdetlerini tenkitleri dolayısıyla anlattıkları haberler de bize ışık tutmaktadır.