> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Din ve Mezheb Eserleri > Dinler Tarihi  >  Yogaizm
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yogaizm  (Okunma Sayısı 2380 defa)
27 Ekim 2010, 00:17:58
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 27 Ekim 2010, 00:17:58 »



2- Yogaizm


Literatür:

1- James Hewitt, Yoga, London 1970.

2- Sophy Hoare, Yoga, İstanbul 1978.


Yoga, psiko-teknik yaratıcı bir irade terbiyesidir, “Antreman” anlamına gelir. Huzur ve sükûnete götürecek yüksek bilgiye ulaşmak gayesi ile, bütün ruhsal kuvvetlerin tefekkür, vecd ve istiğrakla bir noktaya toplanmasını, düşüncenin belirli noktalara yoğunlaştırılmasını öğretir. Şuur ve duyguların en yüksek hallerine ulaşmada vasıta olarak kullanılır. Yoganın bir sistem olarak kurulduğu tarih tespit edilmemekle beraber, çok eski zamanlardan beri varlığını, Indus bölgesinde yapılan kazılarda ortaya çıkan Yoga pozisyonundaki bir tanrı heykeli İspat etmektedir. Yapılan açıklamalara göre, bu heykel m.ö. 2500 yıllarında Indus Vadisinde oturan Aryalar öncesi halkın Yoga temrinleri yaptıklarını göstermektedir. Veda'larda da tanrıların ve hikmetli kişilerin ruhsal konsentrasyon sayesinde çeşitli gizemli eylemleri yapabilme gücünü kazandıkları bildirilmektedir. Daha sonraki devirlere âit literatürde Yoga ile İlgili fikirler daha da gelişmiştir. Yoga Hindulara has bir düşünce ve teknik değildir. Gelişmesinde Caynist ve Budistlerin de büyük hissesi vardır. Bu metotlu tefekkürle Hindular, Vişnu ve Şiva İle bağ kurmayı veya Mücerret Mutlakla bir olmayı arzu ederken; Caynist ve Budistler de hidayet ve kurtuluşlarını bu teknikte görürler.

Yoga sisteminde, Sankhya (Shanklıya) felsefesinin kozmoloji, fizyoloji ve psikolojiye dâir görüşleri benimsenmiştir. Yalnız Yogayı Sankhya'dan ayîran özellik, Sankhya' nın ateist görüşünü reddetmesi ve kurtuluşa kavuşturan bilgiye varmak için en etkin çarenin vecd ve istiğrak olduğunu kabul etmesidir. Yoga sisteminin şahsî bir tanrıya yönelmekteki gayesi, Tanrı'ya inananları memnun etmek içindir. Yogaya göre, Tanrı'nın varlığı ezelî ve ebedî olan insan ruhlarından farksızdır. Tanrı ile insan arasındaki fark, madde ile ilişkilerindedir. Tanrı'nın madde ile ilgisi kurtulmuş ruhlardaki gibi tamamen kesilmiş değildir. Böyle olsaydı Tanrı'da şuur bulunmazdı. Ancak O, aşağı maddenin unsurlarından temizlenmiş, saf ve asil bir cevherle birleşmiştir. Bunun için O, yüksek kudret ve hikmet sahibidir. Tekrar doğum, günah ve sevap işleme özelliğinden yoksundur.

Bu  sistemi  açıklayan  kitaplar,  düşüncenin  bîr nokta üzerine  nasıl toplanabileceğini; duyguların duyulara sebep olan konulardan nasıl çekilip, âtıl hale getirilebileceğini;  dış dünyanın tesirlerine tâbi  olan düşüncenin nasıl  İptal edilebileceğini ve atman üzerine nasıl toplanabileceğini ayrıntılarıyla anlatmışlardır. Yoga temrinleri düzenli yapıldığı takdirde, insanı tabiî eğilimlerinden kurtaracağı, hidayet bilgisine ulaştıracağı, güçlükleri   ortadan kaldıracağı, ifade edilir. Yükseklere çıkabilen veya derinlere inebilen istiğrak, fikirlerin başka konulara yönelmesini  önler. Yoga  eğitimi, mensuplarının geçmesi gerekli  bir sıra safhalardan ibarettir. Bunlar arasında “Asana” denen nefes alıp vermeyi saymak, nefesi tutup gözleri belirli bir noktaya -mesela burun ucuna, göbeğe vs. yedikmek gibi çeşitli hareketler vardır. Şuuru kaybetme temrini olan Yoganidra da (Yoga Uykusu'nda) hayatın söndüğüne inanılır. Halbuki bu hİpnotik uykudan başka bir şey değildir. Yine “Trataka” adı verilen, gözlerin küçük bir noktaya dikilmesi neticesinde, vücut tahta parçası gibi sertleşmektedir. Bu yollarla Yoga temrinlerini yapan kimse, yüksek bilgilere ulaşır. Yüksek ruhsal kuvvetlerle açlık ve susuzluk duygulan söner, sivri uçlu şeylerle vücut yaralanmaz, vücut görünmez olur, eter içinde dolaşabilir. Nihayet ruh, maddeden tamamen ayrılarak, şuur altında yeni karma toplayan ruhsal kuvvetler yok olur. Yoga ilmi, Budizm'in ve Caynizmin düşünce sistemlerine de temel olmuştur.

Hinduizm'in klasik Yogası “Yoga Sutra” isimli eserdeki 194 veciz sözle tespit edilmiştir. Bu metnin yazan, hakîm Patanjaü sayılır. Eserin, hangi tarihte yazılmış olduğu bilinmemektedir. Genellikle Hintliler, bu kitabın yazarı Patanjali ile m.ö. 2. yy'da yaşamış gramerci Patanjali'nin aynı kişi olduğunu kabul ederler. Bununla beraber, Yoga Sutra'nın MS: 420 yıllarına doğru yazılabileceğini ve bu kitabın yazarı Patanjali'nin gramerciden ayrı bir kimse olduğunu iddia edenler de vardır. Bugünkü Yoga Sutra'da Budist düşüncelerinin izlerine de rastlanır. Sutra'nın daha eski bir metne dayanıp dayanmadığı tartışma konusudur.

Bir çok sistemlerde olduğu gibi, Yoga sisteminde de reform teşebbüsleri olmuştur. 1861 yılında Shiv Dayal Singh, Kâbir'den mülhem olarak dinler üstü bir mistik öğretmiş ve özel bir Yoga geliştirmiştir. Kendisine tâbi “Radlıasvamis” isimli cemaatı bugün Kuzey Hindistan'da yaşamaktadır.

Yeni bir Yoga öğretisini de Bengalii Aurobindo Ghosh (1872-1950) etrafında pek çok talebe toplayarak öğretmiştir. Bunda o, Hint ve Batı düşüncelerinin senteziyle insanı metafizik kabiliyetlerle donatma yolunu aramıştır.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yogaizm
« Posted on: 28 Mart 2024, 20:29:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yogaizm rüya tabiri, Yogaizm mekke canlı, Yogaizm kabe canlı yayın, Yogaizm Üç boyutlu kuran oku Yogaizm kuran ı kerim, Yogaizm peygamber kıssaları, Yogaizm ilitam ders soruları, Yogaizmönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes