๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dinler Tarihi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ekim 2010, 01:25:50



Konu Başlığı: Romalıların Dini
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ekim 2010, 01:25:50
 

2- Romalıların Dini


Literatür.

1- H.J.Schoeps, Religionen, s. 156-164.

2- H.von Glasenapp, Die nichtchristlichen Religionen, s. 58-268.

3- F. Heiler, Die Religionen der Menschheit, s. 484-500.

Romalıların dini, hakimiyetlerine aldıkları ülkelerin çeşitli kült elementlerin karışımından gelişmiştir. Temel esasları, krallar devrinden başlayarak İmparatorluk Devri'nin geç zamanlarına kadar, kült ve dinî merasimlerde kendini korumuştur. İtalya yarımadasında çok eski devirlerden beri Hindu-Cermen ve Lâtin kavimleri oturuyor, ziraatla meşgul oluyorlardı.

Yine, Anadolu'dan Orta-İtalya'ya geldiği zannedilen ve dilleri bugün halen bir bilmece olan Etrüsükler de bu yarımada da oturmuşlardı.

Etrüsüklerin dini, Roma dini üzerine kuvvetle tesir etmişti. Bilhassa cok gelişmiş ölüler kültü ve âhiret inançları, halen muhafaza edilen mezar ve duvar resimleriyle süslü metropollerden (ölü şehirlerinden) anlaşılmaktadır. Yine Etrüsüklerce kuş uçuşlarının gözetilmesinden, kurban hayvanlarının bağırsak ve karaciğerlerinin incelenmesinden, tanrıların istekleri ve istikbal anlaşılabilirdi.

Latinler, Sabinler vs. gibi kavimler ise genellikle şehirlerde otururlardı. Bu şehirlerin en önemlisi. Roma idi. Her kavmin kendisine has bir kültü vardı ve en önemli kült, Jüpiter Latiaris'inki idi. Roma şehrinin, Lâtin'lerin politik önderliğini almasından sonra (m.s. 4. yüzyıla kadar), Jüpiter'in kültü gelişmiş ve ihtişamlı merasimlerle kutlanmıştı. Önemli İlahlardan biri de Ay Tanrısı Diana idi. Bütün Lâtin'ler tarafından sayılır, hürmet görürdü. O'nun en meşhur kült yeri, Aricia'da Nemi Gölü kenarındaki bir koruluk idi. Kültü, İmparatorluk Devrinde de devam etmişti.

Eski Roma dini, aile ve devlet kültü üzerine bina edilen bir halk dini örneğiydi. Bu sebeple Romalılar, kendilerine has bir dinin yaratıcısı sayılmazlar. Dinsel ihtiyaçlarını, başkalarından almak durumunda kalmışlardı. Buradaki yabancı dindarlık elementlerine bakılırsa, Roma dinine üç büyük akımın olduğu görülür. Bunlar; m.ö. 8. yüzyılda Etrüsük, 6. yüzyılda Yunan ve 3. yüzyılda Helenistik-Doğu dalgalarıdır. Ancak bu dinletin karışımı, Roma dini tarihinin henüz başında Etrüsük ve Lâtin elementlerinin birbirine karışmasıyla başlamış ve bugünkü “Eski Roma Dini” olarak isimlendirdiğimiz din ortaya çıkmıştır.