๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dinler Tarihi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 21 Ekim 2010, 01:32:14



Konu Başlığı: Keklerin Dini
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 21 Ekim 2010, 01:32:14
4- Keklerin Dini


Literatür.

1- H.von Glasenapp, Die nichtchristlichen Retigionen, Frankfurt anı Main 1963, s.231-235.

2- HJ. Schoeps, Religionen, Gütersloh 1961, s. 131-133.

3- F.Heiler, die Religionen der Menschheit, Stutigart 1959, s.542-551.

Keltler, Hindu-Avrupaî milletler arasında, kelime hazinesi ve kültür bakımından, Cermenlere en yakm olanıdır. Yunan ve Roma yazarları, anıtlar üzerindeki kitabeler, paralar, eski İzlanda ve Welsh literatürleri, Keltler hakkında gerekli bilgileri ulaştırmaktadır. Keltler, m.ö.600 yıllarında Batı ve Orta Avrupa'da hâkimiyet sağlamışlardı. Beşinci yüzyılda büyük göçlerle, büyük bir kısmı Küçük Asya'ya, diğer bir kısmı da Batı'ya, İspanya ve Portekiz'e kadar uzanmışlardı. Fakat bugüne kadar Keltler, ancak Galya ve Britanya adasında, özellikle İrlanda, Welsh ve İskoçya'da kendilerini koruyabilmişlerdir. İrlanda ve Welsh, Kelt dili ve kültürimün ana merkezi olmuştur. Kıta bölgesinde ise, Sezar'ın Galya'ya yaptığı seferlerle Keltler çabucak Lâtinleştirilmişlerdir.

Yaşadıkları bölgelerde bulunan kitabelerde pek çok Kelt tanrı isimleri rivayet ediliyorsa da, bu tanrıların çoğunun yüzleri tasvirlerinde belirli değildir. Keltler'in dini hakkında en eski rivayet Aristoteles, Cesar, Lucan, Lukian, Casjus Dio ve diğer Eski Çağ yazarlarının eserlerinde, Hıristiyanlık devrinde de, Gregor von Tours gibi kilise yazarlarının hatıratlarında, azizlerin efsanelerinde bulunmaktadır. Kelt efsanelerine, şiir Ve tercümeleriyle ilk ilgiyi uyandıran 1760 yılında İskoçyalı James Macpherson'dur. III. Yüzyıldan beri gelen İrlanda efsanelerini İskoçya'ya taşımıştır.

Kelt dinî hakkındaki kaynaklan, yukarda zikredilenler başta olmak üzere, çeşitli kitabeler, anıtlar, kabartmalar ve tanrı resimleriyle kaplı paralar, teşkil ederler. Bunlara, İrlanda'da bulunan 12. yüzyılda toplanmış Leinsler Kitabı'nı, 14. yüzyıldan kalma Welsh dilinde, bir el-yazması olan Mabinogion v.s. gibi kitapları ilâve edebiliriz. Bu metinler, yarı mitolojik kaynak sayılırlar. Çünkü tanrılar, bu eserlerde kral, kahraman veya büyücü konumundadırlar. Yine bazı Kelt şiirleri de, bu konuda bilgi vermektedir. Yalnız bunlar, Keklerin dinlerinin tarihini yazmaya yetecek kadar değildir. Ancak, çeşitli haberlerden toplu bir dînî tasavvur meydana getirilmeye çalışılmaktadır.