๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dinler Tarihi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 27 Ekim 2010, 00:21:28



Konu Başlığı: Cayna
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 27 Ekim 2010, 00:21:28
3. 2- Cayna


Buda'nın çağdaşı ve Buda gibi bir prens olan Tima (Cayna) da asketizmi kendisine kurtuluş yolu olarak seçti. Ebeveyninin Ölümünden sonra evini, karısını ve çocuklarını terk ederek rahipliğe girdi. Bir sene sonra üzerindeki elbiseyi de atarak çıplak dolaşmaya başladı. Nehir kenarındaki bir ağaç altında 12 sene süren tefekkürden sonra Ruh GÖçü'nden (Samsam) kurtuluş yolunu buldu. Bu şekilde o, bir Jina (muzaffer), Tirtankara (geçit açan), Mahavira (Kahraman), Bagavat (kemale ermiş, kâmil) kişi oldu. Bundan sonra o, çeşitli şeref isimleriyle anılır. Vaazlarıyla halkı aydınlatmaya çalışmış, etrafına çeşitli halk kesimlerinden rahip ve rahibeler toplanmıştır. Yaklaşık 30 sene süren manevi yaşantıdan sonra m.ö. 527 de Parapuri'dç öldü. Avrupalı araştırıcılara göre, m.ö. 447 veya 467 yılma rastlar. Onun nirvanaya girişi Caynist takvimin başlangıcı sayılır. Cemaatı zamanla Bihar ve Orissa'da yayılmıştır. Sonraları rahiplerden bir kısmı üstadın koyduğu çıplak gezme adetini bıraktılar. Böylece, tarikat cemaatı ikiye ayrıldı: Dig-ambara (Hava Giyenler) ve Svetambara (Beyaz Giyenler). m.s. I. yüzyılda diğer dini meseleler sebebiyle iki mezhep arasında nihai ayrılık meydana geldi.

Caynizm çeşitli hükümdarlar himayesinde I. binin ikinci yarısında Kuzey Hindistan'da, Dekkan'da ve Güney-Hindistan'da, II. binin başlarında Gucarat'da yayılarak ihtişam devrine ulaştı. Ancak Budizm'in ve sonra da İslam'ın Hindistan'da yayılmasıyla geriledi. Günümüzde 2 milyon kadar Caynist olduğu tahmin edilmektedir.