๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dinler Tarihi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 19 Ekim 2010, 01:28:21



Konu Başlığı: Ahiret İnancı
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 19 Ekim 2010, 01:28:21
Ahiret İnancı


Sümerlilerde ölümden sonra ruhun yaşadığına dâir inançlarının olduğu, mezarlarına koydukları eşyalardan anlaşılır. Ruh, yeraltı âlemine, yeraltında bulunduğuna inanılan Habur nehrini geçerek giderdi. Bazı görevli ruhlar da, ona refakat ederlerdi. Fakat bu ölüler âlemi, dönüşü olmayan neşesiz bir yer sayılırdı. Bunun için Sümerliler dualarında, uzun ömür, sağlıklı hayat isterlerdi.

 

2- Babil Ve Asur Dinleri

 

Literatür:

1- Helmer Ringgren, Religions of the Ancient NearEast, London 1973, s. 49-121.

2- Cari Clemen, Die Religionen der Erde, c. I, s.42-61.

3- F.Heiler, Die Religionen der Menschheİt, s. 178-197.

4- Mehmet Taplamacıoğlu, Karşılaştırmalı Dinler Tarihi, Ankara 1966, ss. 82-90.

m.ö. 2600 yıllarından beri, Sami soydan bazı kavimlerin Mezopotamya topraklarına göç ederek, pek çok şehir devletleri kurduklarını biliyoruz. İlk Sami hakimiyeti, I. Sargon'un (m.ö.2350) Akad Devleti'ni kurması ile başladı. Sümer, Ur şehrinin 3. hanedanı 2. Sami ayaklanmasıyla yıkıldı. m.ö. 2000 yıllarında Kenan göç dalgalarıyla Güney Mezopotamya'da İsin ve Larsa hakimiyetleri kuruldu. Önce bir Doğu Kenan hanedanı Babil'i başkent yaptı, onun en meşhur hükümdarı Hamurabi idi. Babilin bu ilk hanedanı m.ö. y.1530 da son buldu. Bu zamanlarda Anadolu Hindu-Cermen bir halkın idaresinde idi. Zağros dağlarından güneye inen Kassitler Mezopotamya'nın karışık durumundan istifade ederek hakimiyetlerini kurdular. Ancak üstün Babil medeniyetinin etkisi altında kaldılar. Bölgenin kuzeyinde Asur imparatorluğu güçlenirken, selefleri Hurri ve Mitanni'lerin tesirleri de devam ediyordu. Gelişen Asur devleti kısa zamanda tüm bölgeye hakim oldu, bir süre için Mısır'ı dahi (m.ö.681-612) istila etti. m.ö. 625-538 de Aramilerin Kaide hanedanı ortaya çıktı. Bu devletler yüzyıllar boyunca dünyanın hakim devleti rolünü oynadılar. Sami olmayan Sümer kültürüyle, Sâmi kavimlerin kültür ve inançlarının karışımından yeni sentezler ortaya çıktı ki, biz bu suretle Bâbil ve Asur dinlerinden söz edebiliyoruz.