> Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Dokuz Eylül İlitam > Dinler Tarihi > Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler  (Okunma Sayısı 3178 defa)
20 Mart 2014, 16:28:22
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 20 Mart 2014, 16:28:22 »



3. ÜNİTE / YEREL VE ESKİ DİNİ GELENEKLER

S.   YEREL KABİLE DİNLERİNİ TANIMLAYINIZ.
C.   Günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan, teknolojisinin imkânlarını kullanmayan, geçimlerini avcılık, toplayıcılık veya hayvancılıkla sağlayan topluluklara ilkel kabileler, onların inanç ve uygulamalarına da ilkel kabile dinleri denir.
.
S.   YEREL KABİLE DİNLERİNİN ORTAK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
C.   Yerel kabile dinlerinin ortak özellikleri:
   Yalnızca belirli kabilelere özgü yerel uygulamalar oluşları
   Yazılı bir kültür ve herhangi bir kutsal kitaplarının bulunmayışı
   Yüce-Yaratıcı bir tanrı düşüncesine sahip olmaları
   Kabile bireylerinin, kabilenin dinine doğuştan sahip olması ve dinini seçme özgürlüğünün bulunmaması
   Dini uygulamaların çoğunlukla büyülerle sınırlı olması ve büyücülerin toplumun en önemli fertleri arasında sayılması
   Belirli bir din kurucusunun bulunmayışı
   Belli bir ölüm ötesi hayat ve ruhların ölümsüzlüğü fikrine sahip olmaları
   Kurumsallaşmış bir ibadet sistemi olmamasına rağmen dini ayin ve usullerinin bulunması
   Kurban törenleri ve bunların icra edildiği mezbahaların (kurban kesim yerlerinin) olması..

S.   KABİLE DİNLERİNE AİT TEMEL KAVRAMLAR NELERDİR?
C.   Kabile dinlerine ait temel kavramlar:
→   Yüce Tanrı: Şekilleri farklı olsa da tüm ilkel kabilelerde Yüce Tanrı anlayışı mevcuttur. Bu Yüce Tanrı veya Yüce Ruh, göğün en yükseklerinde oturmakta ve oradan dünyaya hükmetmektedir.
→   Yüce Tanrı isimleri: Yüce Tanrı’nın tüm kabilelerde mahiyeti hemen hemen aynıdır, fakat isimleri farklıdır. Örneğin Maori kabilesine göre Tanrı’nın adı IO, Dinkalarda Cok ve Nhialik ve Ainularda Kando-koro Kamui’dir
→   Mana: Malenezyaca bir kelime olan Mana “güç, kuvvet ve etki” anlamlarına gelir. Buna göre ilkel olsun olmasın insanların kendisinde etki ve gücü bulunup kutsallık atfettikleri, kendisinden zarar veya fayda umdukları her nesnede bulunduğuna inanılan “gizli enerji”yi ifade eder. Mana, Fetişizm ile genellikle aynı manada kullanılır.
→   Tabu: Polinezya diline ait bir terimdir. Haram ve yasak anlamına gelir. Buna göre herhangi bir kutsal metne dayalı olmadan bir toplum tarafından yasak olarak belirlenen, sınırları çizilmiş kutsalları ifade eder. Buna göre her toplumun ve dinin kendine has tabuları bulunmaktadır. Bu emir ve yasaklar çoğunlukla evrensellik taşımazlar. Tabuya konu olan nesneler herhangi bir şey değil, genellikle kendilerinden mana taşıdığı düşünülen ve kutsanan nesnelerdir.
→   Totem: Totem terimi Algonquin kabilesine ait bir terimdir ve alâmet, işaret anlamlarına gelir. Totem genel olarak ilkel kabile mensuplarının kendilerinin soyundan geldikleri ve akraba olduklarını düşündükleri hayvan, bitki ve nesneleri ifade eder.
→   Büyü ve Ayin: Büyü, tabiatüstü güçlerin ve tanrıların yardımını sağlamaya yönelik eylemleri ifade eder. Genellikle şaman veya şamanik güçlere sahip kişiler tarafından icra edilir
→   Şaman ve Şamanizm: Tunguzca Samana kelimesinden kabul edilen bu terim, “Ruhlarla desteklenmiş kişi” anlamına gelir. İlkel kabilelerde dinî ayin ve törenler ile meşgul olan rahipler ve sihirbaz hekimler bulunur. Bunların yanı sıra kendilerinden geçerek ruhlar âlemiyle aracılık yaptığı ve oradan haberler verdiği düşünülen bu insanlar toplumlarında kutsanır ve “şaman” olarak isimlendirilir. Şamanizm terimi de sadece Orta Asya’ya özgü olduğu düşünülen fakat gerçekte her toplumda varolan bir fenomeni ifade etmek için kullanılır

   NOT:  Şamanlar kendilerine has kıyafetleri olan ve davul-çıngırak gibi seslerle kendilerinden geçerek başka boyutlarla iletişime geçtiği düşünülen kimselerdir..

   NOT: Şamanların toplumda icra ettikleri dinsel görevler ve olağanüstü yetenekleri bakımından monoteist dinlerde bunlara peygamber dendiğini söyleyenler ve iki kavramı eşitleyen bilginler olmuş Kırgızların Şamanlara Faghinunun demeleri böyle yorumlara delil gösterilmiştir

S.   ZERDÜŞTLÜK HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ
C.   Adını kurucusundan alan Zerdüştlük, yaklaşık 2500-3000 yıllık geçmişe sahip bir dindir ve bu bakımdan dünyanın en eski dinlerinden biri olma özelliğine sahiptir.
   Çok az sayıda müntesibi olması sebebiyle günümüzde Zerdüştlüğün yaşayan bir din olup olmadığı tartışılır. Fakat gerek ahlaki öğretileri gerekse inanç sisteminin Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam gibi dinleri etkileyen bir din oluşundan ötürü yaşayan dinler arasında sayılmayı ve incelenmeyi hak ettiği söylenebilir.
   Antik Pers İmparatorluğunda asırlarca hâkim olmuş olan bu din, daha sonra İslam’ın ortaya çıkışıyla birlikte bölge coğrafyasındaki yerini İslam’a bırakmıştır. Fakat ona ait bazı inanış ve uygulamaların nispeten mahiyet değiştirmiş bir biçimde günümüze kadar devam ettiğini söylemek de mümkündür

S.   ZERDÜŞTLÜK ÖNCESİ İRAN’IN DİNÎ YAPISI HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ
C.   Zerdüştlük öncesi İran’ın dinî yapısı:
   Zerdüştlük öncesinde İran’da bölge yerli halkları ve buraya yerleşen Aryan kavimlerin inançlarından oluşan karma bir dinî anlayış söz konusuydu.
   Arkeolojik verilere göre M.Ö. 3000 dolaylarında, Aryan ırkı adı verilen Hint-Avrupa kavimleri dünyanın değişik coğrafyalarına yayıldılar.
   Asya’ya dağılan Hint ve İran grubu arasındaki ulusal ve kültürel ilişkiler hiçbir zaman kesilmedi.
   Hintliler ve İranlılar, Varuna-Asura (Ahura) adında ortak bir tanrıya tapınıyorlardı. Fakat İranlılar daha sonra Mazdeist inancın etkisinde kalarak, Vedalarda iyilik tanrıları/melekler olarak geçen ve başını Indra’nın çektiği Devalar’ı, kötü güçler olarak görmeye başladılar.
   İran dininde iyilik, gelişim ve yaratılışı ifade eden Asura (Ahura) ile kötü güçleri oluşturan Devalar (Ehrimen) dualizmi ortaya çıktı.
   Öte yandan Aryanlar öncesi İran’ın siyah tenli yerli halkı arasına Animizm ve Fetişizm’den kalma boğa, inek, at, köpek, yılan, su ve ateş vb. varlıkların kutsanması gibi yerel inanç ve adetler de gelişmekte olan bu dinin inançları arasına girmiş oldu.
S.   ZERDÜŞT HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.
C.   Kişiliği ve hayatı hakkında bilgi veren kaynaklarda, “bilge kişi”, “olgunluğa erişmiş bilgin” olarak nitelenen İran Peygamberi Zerdüşt’ün adı Avesta’da Zaraθušra ve Yunanca’da da Zoroaster olarak geçmektedir.
   Zerdüşt kelimesi “parlak yıldız”, “altın renkli aydınlık” ve “sarı develeri olan” olarak tanımlanmaktadır.
   Bütün bu nitelemeler hem Zerdüşt’ün tıp, astronomi gibi ilim dallarına olan ilgisini hem de onun yaşadığı İran kültüründe özellikle tarım ve hayvancılığın çok ehemmiyetli olduğunu göstermektedir.
   Zerdüştlüğe ait kaynaklarda, onun mucizevî bir şekilde dünyaya geldiği anlatılır. Örneğin geç dönemlere ait metinlere göre, Zerdüşt yeryüzündeki doğumundan önce göklerde var olmuştur.
   Doğu İran’da yaşadığı rivayet edilen Zerdüşt’ün mesajı, birçok bakımdan daha önceki dinsel tecrübelerden farklıdır.

S.   ZERDÜŞT’ÜN FAALİYETLERİ NELER OLMUŞTUR?
C.   Zerdüşt’ün faaliyetleri:
   Zerdüşt, Aryanlardan kalma kanlı kurban ve haoma törenlerini reddederek monoteist bir din ortaya koymuştur. Dolayısıyla o bir reformisttir.
   Faaliyetlerinin başında Zerdüşt’ün fazla başarılı olmadığı ve yaşadığı toplum tarafından tepkiyle karşılaştığı anlatılır.
   Otuz yaşında gerçekleşen ilk vahiy tecrübesinden sonra başladığı tebliğ faaliyetinin ilk on yılında kendisine kuzeni hariç kimse inanmamıştır. Bunun üzerine o hicret ederek doğudaki Kral Goştâsp’ın (Viştaspa) ülkesine göçmüş ve orada faaliyetlerine devam etmiştir.
   Zerdüşt dini bu dönemde İran sınırlarının dışına çıkararak Tacikistan, Belucistan ve Harezm bölgelerine kadar yayma imkânı bulmuştur.
   Zerdüşt, mevcut sıkıntılara çözüm bulmak için taraftarlarından bir kısmını da yanına alarak Aivitak suyu kenarında halvete çekilmiştir.
   Halvete çekildiğinin 45. günü, Ürdi Behişt ayında, bir gece sabaha karşı ruhanî yükselmenin zirvesine ermiştir.
   Vohumenah (= Behmen) denilen bir melek ona her şeyden el etek çekmesini tembih etmiş ve cennete götürmüştür. Orada, feriştehler (melekler) kendisine saygı göstermiştir.
   Zerdüşt, sonra Tanrı Ahura Mazdah’ın huzuruna çıkmış ve “Hayır Dini”nin hükümlerini öğrenmiştir
   Zerdüştlük, Zerdüşt’ün ölümünden sonra Ahamenidler döneminde İran topraklarında baştanbaşa yayılmıştır.
   Aryanların geçmiş dininden kalma inanç ve uygulamaları bu dine dahil olmuştur.
      Eşkânî hükümranlığı döneminde Avesta metinleri kısmen toparlanmıştır.
   Zerdüştlük Sasaniler döneminde, bu devletin resmi dini haline geldi.
   Zerdüştlük Sasani imparatorluğunun baş düşmanı olarak kabul edilen Roma’nın resmi dini Hıristiyanlığa karşı kullanıldı ve dvletin bütünlüğünü ve bekasını sağladı.
   Devletin desteğini arkasına alan Zerdüştlük, bu dönemde Zerdüşt’ün öğretilerinden ayrılarak Mecusiliğe dönüştü ve İran dışına, Irak, Bahreyn, Umman ve Yemen gibi ülkelere yayıldı.
   İran bölgesinin İslam egemenliği altına girmesi ve Sasanilerin yıkılmasıyla beraber Zerdüştlük/Mecusilik siyasal gücünü kaybetti.
   Taraftarlarının çoğu Müslüman veya Hıristiyanlığı seçtiği için geriye kalan az sayıdaki müntesibiyle ateşgedelere sıkışan bir din haline geldi.
   Ayrıca bu tarihten sonra Mecusilerin önemli bir bölümü Hindistan’a göç ettiler ve günümüzde bunlar Parsiler olarak varlıklarını devam ettirmektedir.
S.   ZERDÜŞTLÜĞÜN KUTSAL KİTABININ ADI NEDİR?
C.   Bilge Tanrı Ahura Mazda’nın Zerdüşt’e vahyettiği kitabın adı Avesta’dır.

S.   AVESTA NIN BÖLÜMLERİ NELERDİR?
C.   Avesta nın bölümleri:
   Avesta, İran dilleri ve edebiyatının en eski ve en önemli eseridir.
 ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:34:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler rüya tabiri,Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler mekke canlı, Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler kabe canlı yayın, Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler Üç boyutlu kuran oku Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler kuran ı kerim, Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler peygamber kıssaları,Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Gelenekler ilitam ders soruları, Ünite 3 Yerel ve Eski Dini Geleneklerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes