๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 30 Mayıs 2010, 15:00:49



Konu Başlığı: Şiraze
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 30 Mayıs 2010, 15:00:49
Şiraze

"Dervişlik dedikleri hırka ile taç değil
Gönlün derviş eyliyen hırkaya muhtaç değil"
(Yunus Emre)

"Aslında, yaşamak, tanıklık yapmaktır: o büyük sorguda. Çoğumuz, yeterince, daha bunu anlayamadık, sanıyorum. Bunalımlarımızın kökeninde, bunalımın evrensel boyutunda da, o büyük sorguya inanmamanın olumsuzluğu vardır.

O büyük sorguya inanmadan kurtulamayacağız olumsuzluklarımızdan.

İlk tanıklık, ‘Tanrı'nın kulu' olduğumuzadır, Bayım; bir varoluş konumlamasıdır bu. Böylece, kendini konumlayabilen, artık özgürdür: kula kölelik ebediyen yoktur. Tüm köleliklere; beni varoluş konumuma yabancılaştırıcı her davranışa; bu ister bireyden gelsin, ister devletten gelsin, başkaldırmak görevimdir artık: çünkü, özgürlüğüme sınır çekilmek istenmektedir. Oysa, ben, başta, özgürlüğü seçmişimdir.

İçimde, kımıl kımıl devinen bir erinç var: özgürlüğümün önemi!"

(Nuri Pakdil Bir Yazarın Notları-1 syf. 74)

* * *

"...çevremizi saran şu Tanrı nimetlerine bakın bir kere: gök açık, hava temiz, otlar körpe, kuşlar, tabiat alabildiğine güzel ve günahsız. . . yalnız bizler , Tanrı bilmez ahmaklar hayatın bir cennet olduğunun farkında değiliz. Bunu anlamaya azıcık niyetimiz olsa cennet bütün güzelliğiyle karşımızda şekillenir, biz de birbirimizle kucaklaşır ağlamaya başlardık.

(Dostoyevski Karamazov Kardeşler syf 232)

* * *

"Bir ulus kendi geçmişiyle artık yaşayan bir bağ kuramıyorsa, o ulusun sonu gelmiş demektir. Yaratıcı canlılığın kaynağı geçmişin birikimindedir. "

(Cesare Pavase Yaşama Uğraşı, syf 85)

* * *

"Yüksek makamlar ancak hafif başları döndürür."

"Birbirini tanıyanlar ve anlayanlar arasında sükût sözden daha çok derinlere ve daha çok uzaklara gider. "

"Hayat hiç şüphe yok ki bir komedyadır: Fakat içinde çoğumuz ağlarız. "

Cenab Şahabeddin Tiryaki Sözleri'nden

* * *

"Ruhsuz moderniteye boyun eğmiş insan yüzlü teknolojiler çağında büyük bir pazara çevrilen dünyanın, en küçük pazarı ve en büyük pazarlığıdır adalet... Görünmez askerleri ve sanal güçleriyle makineler köleleştirince ruhları, yarattığı makinenin yaratığı olmaya hüküm giyen insanın en son körlüğü ve en son kötürümlüğü. Adaletsiz dünyada umutsuzluğun, isyanın, şiddetin, paniğin ve yok oluşun alarmı çalıyor şimdi. Alfaların, betaların, gamaların hakkaniyetten uzak aleminde metalik ilişkiler kutsanarak bozuluyor artık dengesi insanlığın. Evrensel toplama kampının mahkumlarına adalet diye yalnızca gardiyanlarını seçme hakkı tanınıyor ne yazık ki. Ve kara zindanlara tutuklu kaldı adalet arayanlar... "

(İskender Pala Âyine, syf. 37)

* * *

"Dünya talebiyle kimisi halkın emekte
Kimi oturup zevk ile dünyayı yemekte"
(Bağdatlı Ruhî) * * *

"Bana göre masal dinlemeyen bir çocuk çok bedbaht bir insan olmıya namzet bir insandır. Milli şuur ve kültür yapan bütün folklor an'anelerinin içinde bence masal en büyük rolü oynar. Zaten bir masaldan ibaret olan hayatımızın bir nevi sembolleşmesini biz ilk defa bize anlatılan masallarda görmez miyiz? Hangi çocuk masalları sevmez?.. Hangi çocuk o ilk şiir bahçesinin büyüleri içinde kendini unutmaz?.. Çocuklarını masalsız büyüten hangi millet vardır?"

Alıntı