> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Şehirler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şehirler  (Okunma Sayısı 666 defa)
18 Kasım 2010, 15:34:04
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 18 Kasım 2010, 15:34:04 »



Şehirler


Şehrin uzak yönünden bir adam koşarak gelip: ‘Ey kavmim elçilere tabi olun’ dedi.

Şehirler… Her türlü kültürü bir arada bulabileceğimiz mekânlar… Evler… İş yerleri… İnsanlar… Ekonomiyle işi evindeki ekmek kadar olanlardan ekonomistlere; günü kurtarma peşinden olanlardan idealistlere her çeşit insanı buluşturan merkez… İnsanların iç âlemi ve hayata bakışlarını tasvir eden eserler… Şimdilerde ise, betonların verdiği kasvetle, olumlu ile olumsuzun birbirine karıştırıldığı merkezler oldu.

Cahiliyenin hâkim olduğu şehirler, ‘Hira Mağarası’nın arandığı merkezler oldu. İnsanlığın hay huylarla tüketildiği merkezler… Ülkenin imarının planlandığı, yerelden ulusala hedeflerin tayin edildiği merkez…

Şimdilerde nolduysa merkez görevini yapamaz, sesini muhite duyuramaz oldu.

İdarenin ehil olmayanlara verilmesinden mi, yoksa her birimin başına buyruk hareket etmesinden mi bu çarpık yapılanmalı şehirler ortaya çıktı?

Havasıyla, suyuyla, taşıyla toprağıyla, mavisiyle, yeşiliyle gönüllere sürur veren bu ülkeye ne olmuştu da insanları yapay yeşillikler, maviliklerle betonlaşmış yapıların içerisinde sükûnet aramaya kalkmışlardı? Bozulan şehir miydi yoksa şehir sakinlerinin zihniyeti mi? ‘İnsanların kendi elleri ile kazandıklarından ötürü karada ve denizde fesat baş gösterdi. İşlediklerinin bazısını onlara tattırsın diye. Belki dönerler’ (30/41) ayetini hatırlıyor insan.

Muzır işlerin arkasından koşturan insan dünyada kendi cehennemini hazırlıyor. Atom bombasını icat eden insanın kendi bunalımına zemin hazırlaması bunun en bariz örneği.

‘İnsanların en hayırlısı insanlığa hayırlı olandır.’ diye bir rivayet hatırlıyorum.

Hayır işlemek… Bugünün dünyevileşmiş insanının zihninde çok da yerleşmemiş bir kavram. Daha çok faydacı beklentilerin içerisine çekilen insan, kullandığı alanın ortak bir alan olduğunu unutmuş görünmektedir. İçtiği suda, soluduğu havada, yürüdüğü yolda diğerlerinin de hakkı olduğunu görmezlikten gelen bir tavır içerisinde ise sorumluluk bilinci gelişmemiştir.

Irmak kenarında bile abdest alırken israf etmemesi gerektiği öğütlenen bir dinin müntesiplerinin yaşadığı bir şehri tahayyül edelim. Rablerinden gelen öğütlere bağlı kaldıkça orada her şey bir nizam üzerine hayatiyetini devam ettirecektir. ‘Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz’ sesini duyarak birbirlerinin dertleriyle dertleneceklerdir. Dertlerin paylaşıldığı bir şehir müstahkem kaleler içerisinde düşmanından emin insanın sükunetini yaşayacaktır. Bu sükunetle çevre şehirlerdeki insanlığın ihtiyaçlarına da cevap arayacaktır. Sorunlarını çözdüğü bu şehirden donanımlı olarak sefere çıkacak ‘fitne kalkıp din Allah’ın oluncaya kadar’ haklı mücadelesini gerçekleştirecektir. Geride bıraktıklarından emin bir şekilde… Bilir ki şehremini geride bıraktıklarına sahip çıkacak, onları mağdur etmeyecektir. Hemşerisi fıkhedecek, şehirde tedrisat aksamayacaktır. Kendisi de döndüğünde elde ettiği ilmi, mücadeleyi, fıkhî incelikleri kalanlara anlatacaktır. Şehrinde ilme yönelik cazibe merkezleri oluşturarak bir çok manada hareketliliğin oluşmasını sağlayacaktır.

Bu ve sıralanmayan birçok güzellikler sadece şehreminin mi görevidir? Bireysel kaygıların derdine düşmüş bir tebaa, ‘layık olmadığım halde başınıza getirildim. Bana sözünüz nedir? Sorusuna, ‘bir yanlış yaptığında seni kılıçlarımızla düzeltiriz’ diyen bir tebaa ve böyle bir tebaaya idareci olduğu için Rabbine şükreden bir şehremini…

Şimdilerde özlüyor muyuz böyle bir şehri…

Özlüyorsanız eğer, çözüm üretmemiz gerekecek.

- Öncelilikle annelere söyleyeceğiz: ‘ehliyetli ve liyakat sahibi insanlar yetiştirecek

- Babalar bireysel kaygılardan sıyrılıp mesleğinde ehil olmanın gayretini taşıyacak…

- Şehrin çeşitli meslek gurupları bir araya gelerek ehil olanlarla istişare ederek model saadet asrını yeniden inşanın çalışmalarını yapacak…

Akademisyenler, entelektüeller, idareciler birbirlerinden kopuk hareket etmeyecek.

Bir şehrin üniversitesi, şehremini başka, valisi başka, birbirinden bağımsız iş yaparlar, ancak açılışlarda protokollerde yan yana otururlarsa o şehirde terbiye nasıl olur varın siz düşünün.

Çekirdek ailede anne ile baba arasında kalan çocukta nasıl davranış bozuklukları meydana geliyorsa, iki arada kalmış vatandaşlarda da davranış bozuklukları, depresyon halleri meydana gelecektir.

Bundan sonra sağlıklı şehirlerin ve  insanların oluştuğu bir dünyada yaşamak istiyorsak, herkes kendi sorumluluğunun bilincinde olarak işe başlamalıdır.

 Güzelliklerin yaşanmadığı bir şehirden düşünen insanların kaçışı başlayacaktır. Ve şehrin öte ocundan: ‘Sizden hiçbir ücret istemeyenlere uyun. Hem onlar hidayet bulmuş kimselerdir. Ben, beni yaratana ne diye ibadet etmeyecekmişim? Üstelik siz, yalnız O’na döndürüleceksiniz. Ben O’ndan başka bir takım ilahlar edinir miyim?...’ diyen insanlar gelir inşallah.


 
Ferda Kılınç

 
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şehirler
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:58:26 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şehirler rüya tabiri,Şehirler mekke canlı, Şehirler kabe canlı yayın, Şehirler Üç boyutlu kuran oku Şehirler kuran ı kerim, Şehirler peygamber kıssaları,Şehirler ilitam ders soruları, Şehirlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes