> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler  (Okunma Sayısı 629 defa)
15 Eylül 2010, 18:14:05
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 15 Eylül 2010, 18:14:05 »



Ruhun İâşe ve İbâtesi: İbadetler

Ruh sağlığı, psikolojide; duygusal ve sosyal olgunluk, bireyin kendisi ve çevresiyle barışık olması, hayatın sorumluluklarına dayanma gücü, karşılaştığı sorunları çözebilme, kişinin hayat gerçeğini kabul etmesi ve korkmadan yüzleşebilmesi, razı olma ve mutluluk hissi duyabilmesi gibi yaşantılarla açıklanır. Ruh sağlığı yerinde olan bir birey ise, özetle kim olduğunu, kim olmak istediğini bilen, kendine ve başkalarına karşı dürüst davranabilen, iç dünyasıyla arasında mesafeler olmayan ve doğal davranabilen, yapması gereken işi en güzel şekilde yapabilme konusunda cesaret ve çalışma gücü olan, yaşadıklarını uzun boylu savunma mekanizmalarına başvurmadan kabullenebilen kimsedir. Bu özelliklere sahip olan kimseler, kendi varlıklarını kabullenip, bir birey olarak değerini hisseder, gücünü kavrar, kapasitesini bilir ve başkalarını tanıyıp, onlarla kendisi arasındaki farkları kabullenir. Bunun sonucunda da başkalarıyla ilişkilerinde iyi ve doyurucu olur ve olgun bir kişiliğe sahiptir.

İslam dininin ideal insan olarak açıkladığı davranış özelliklerine sahip kimseler, yukarıda belirtilen ruh sağlığı yerinde birey olma kriterlerine uygundur. Bu bağlamda bakıldığında, dinimizin bütün bu özellikleri geliştirmeyi teşvik etmiş, olumlu ve olgun bireyler oluşturmayı hedeflemiş olduğu görülmektedir. Yüce Allah’ın ve Peygamberimizin (s.a.v.) emir ve yasaklarına uygun yaşayan inançlı bir insan, tam olarak onların emir ve yasaklarına riayet ettiği takdirde, ruh sağlığının yerinde olacağı aşikârdır. Çünkü böyle bir insan, hayatın riskleri karşısında, olumlu davranabilme gücünü inancından alır. İnanan bir insan için bu dünya, her şeyden önce bir imtihan yeridir. Çeşitli acılara ve sıkıntılara sabretmek, öldükten sonra karşılıksız bırakılmayacak ve ödüllendirilecektir. Ayrıca İslam’ın herkes için sevgi, hoşgörü ve ahlak üzere temellendirilmiş bir dünya oluşturma çabası da, hem bu dünyada, hem de âhirette insanın huzur ve mutluluğuna katkı sağlar. Böylece Allah’a inanan bir insan, hem kendisi, hem de diğer insanların mutluluğu için çalışır. Karşılaştığı zorluklar karşısında Allah’ın gözetim ve korumasında olduğunu bilir. Nitekim Allah-ü Teâla; “İmana ermiş olan ve zulüm işleyerek imanlarını karartmayanlar, işte onlardır güven içinde olacak olanlar; çünkü doğru yolu bulanlar onlardır” (En’am, 6/82) buyurarak, inananlara manevi dinamizm katar. Kur’an bu dinamizmi takva kavramıyla açıklar. Takva; insanın, Allah’ın emrettiklerini yapıp, yasaklarından kaçınarak kendini kötü davranışlardan korumasıdır. Takva sahibi bir mü’min, yaptığı işlerde, doğruluk ve adâlete uyar. İnsanlarla iyi ilişkiler kurar. Düşmanlık ve haksızlık yapmaktan kaçınır. Çünkü o, yaptığı bütün işlerde yüce Allah’a yönelmekte, onun hoşnutluğunu arzulamaktadır. Bu yüzden de takva, insanı iyi ve güzel davranışlar yapmaya götürür. Olumlu ve kâmil bir kişilik geliştirmeyi sağlar. Dolayısıyla Allah, bizlerden takva sahibi olmamızı isterken, ruhen sağlıklı ve mutlu olmamızın yolunu da göstermektedir. Nitekim takva, görünen ve görünmeyen tüm davranışları Allah’ın rızasına göre düzenlemektir. Tüm benliğin bu huzur ve güven atmosferiyle kuşatılmasıdır. Böyle olunca sadece içteki inanma değil, bu samimi inançla bağlantılı olarak yapılacak olan ibadetler de önemli olacaktır. Aksi halde yapılacak olan, “Kutsal varlık”-“var olan ben” çatışmaları nedeniyle birey tam bir iç huzuru elde edemeyecektir. “Var olan ben”i “ideal ben”e, yani Allah’ın rızasına uygun işler yapmaya ve özellikle temel ibadetleri samimiyet ve süreklilikle yerine getirmeye çalışmadıkça, mümin kimseler, ruh sağlığı konusunda yer yer kendilerini güçlü hissedemeyebilirler. Bu nedenle, ruh sağlığını koruyabilmenin en önemli dinamikleri, samimi inançtan kaynaklanan sürekli ibadetlerdir.

İbadetler, Allah’a yakınlaşma ve böylece hayatın risk ve sorunlarıyla baş edebilmede güçlü olabilmenin en temel motivasyonlarıdır, demek yanlış olmayacaktır. Nitekim namaz, oruç, zekat, hac gibi ibadetler, insanın olumlu ve olgun olmasını destekleyen, hayatın sorumluluklarına karşı insana güç veren önemli dinamiklerdir. İbadetlerini yapan insanlar, hayatın güçlüklerine katlanmayı, kötü isteklerini kontrol etmeyi, insanları sevme ve onlara iyilik etmenin mutluluğunu yaşarlar. Namaz, oruç, zekat, hac gibi ibadetler, insanların sosyal birliktelik, yardımlaşma ve dayanışma duygularını artırır. Bu da olumlu bireysel ve sosyal duygular geliştirmenin önemli bir yoludur. Namaz kılmak için Allah’a yönelerek kendi özüne, varlık kaynağı ve var olma nedenine yönelip hayatının anlamını çözebilme; camide bir araya gelerek yakınlaşma ve sosyal ihtiyacını Allah’a hep birlikte kulluk etme amacı çerçevesinde özgüven ve özilişki yaşayarak giderebilmek tarifi imkânsız bir psikolojik iyi olma duygusu verecektir. Özellikle cami ve mescitlerde yapacağımız ibadetlerin ruh sağlığımız açısından işlevi çok fazladır. Bunaldığımız anda namaz kılarak kendimizi anlatacağımız, içimizi dökeceğimiz, yüce Mevla ile yakınlaşacağımız bu dingin ve huzurlu atmosfer, bütün sorunlarla başa çıkmamızda adeta bir klinik fonksiyonu görmektedir. Böyle bir vasıtayla stresle başa çıkabilmek, inanan bir bireyin önemli bir avantajı olarak görülebilir. Nitekim strese açık olmada olduğu gibi, başa çıkabilme konusunda da kişilik donanımı etkili bir role sahiptir. İnanan bireyler camiye devam ederek her şeyden önce dini duygu zenginliği yaşarlar. Dini duygu, dini inancın en önemli boyutlarından biridir. İnanmak her şeyden önce içsel bir yaşantıdır. İnsanın tüm benliğinde o inancı hissetmesi gerekir.

Bir diğer temel ibadet olan oruç konusunda da, ruhsal ihtiyaçlarımızı giderebilecek benzer psikolojik katkılar söz konusudur. Oruç tutarak, bireysel açıdan kendini Allah’a daha yakın hissetme, muhasebe etme, sosyal açıdan fakir ve aç kimselerin halini anlayarak, onlara daha fazla yardımcı olmak imkânı doğar. Oruçlu insan, oruç olduğu sürece, dış âlemden ziyade, kendi iç dünyasına yönelir. Çünkü yemek-içmek gibi yönelimleri olmadığı gibi, insanlarla kavga etmek, çatışmak gibi yönelimler içerisinde de olmaz. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v), birileri bize sataşarak, kavga etmeye yönelseler bile, “ben oruçluyum” diyerek, onlarla tartışmamamız gerektiğini öğütlemiştir. Bu derece olgunluk içerisindeki oruçlu bir insan, kendi kendine yönelerek, bütün hareketlerini dikkatle gözden geçirme imkânı bulacaktır. Yanlış davranışlarını düzeltmeye çalışacak ve içindeki insani güzellikleri keşfedecektir. Aslında oruç sayesinde, insanın ne kadar şerefli bir varlık olduğunu anlamak mümkün gözükmektedir. Şöyle ki, oruç tutan bir insan, rahatlıkla ulaşabileceği ve helal olan yiyecek-içecek gibi şeyleri, kendi iradesiyle yememektedir. Dolayısıyla o, bu davranışıyla sadece güdüleri, yani içten gelen istek ve arzuları ile hareket eden sıradan bir varlık olmadığını göstermektedir. Oruçlu kimsenin bütün bu davranışlarındaki tek amacının, Allah’ın rızası olduğu anlaşılmaktadır. Böylesine ulvi bir amaca ulaşabilmek için, kendi istek ve arzularını dizginleyen insan, elbette, dengeli ve erdemli olabilecek, huzur ve mutluluğu geçici heveslerin aldatıcılığında değil, gerçek anlamda iç dünyasında hissederek yaşayabilecektir.

Orucunu hakkıyla tutan zengin kimseler de açlığın, susuzluğun ne demek olduğunu ancak oruçla anlarlar. “Yaşamayan bilmez” ilkesi gereğince, Allah (c.c) zenginlere bizzat yaşatarak, fakirleri anlayıp onlara yardımcı olmalarını istemektedir. Bu yolla zengin kimseler, fakirlere daha çok merhamet besleyip, onlarla aralarında insan olarak bir fark olmadığını kavrarken, aynı zamanda fakirlerle zenginlerin sınıf çatışmasının önüne geçilmektedir. Çünkü böylece bir zenginin malında fakirin gözü olmayacaktır. Bunun sonucunda da, sosyal denge sağlanacaktır. Birbiriyle çatışan değil, dayanışma içinde olan insanların oluşturduğu bir toplum meydana gelecektir. Bu toplum da olsa olsa sevgi toplumu olabilir.

Zekat vererek “veren el, alan elden daima üstündür” hadisi gereğince, sahip olunan maldan, hiçbir rahatsızlık duymadan ve istekle vermek, hac ederek tüm müminlerle kaynaşmak, olumlu sosyal duygular geliştirebilmenin mükemmel yollarıdır. Sosyal bir varlık olarak, diğer insanlarla böylesine doyurucu ve güzel ilişkiler kurabilmemiz, ruh sağlığımızı korur ve bizi mutlu eder. Hac ibadetini yapmak suretiyle, inanan birey doğduğu gün gibi temiz ve saf olmasını sağlayarak, yeni bir başlangıca, yeniden doğma noktasına gelebilme imkânı elde etmektedir. Nitekim Allah Resulü (s.a.v) ; “Allah evini ziyaret eden (hac ibadetini yerine getiren), bu arada cinsi duygunun tatmininden ve günaha girmekten uzak kalan kimse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulmuş olur” (Buhari “Muhsar”, 9-10; Müslim, Hac, 438) buyurmaktadır. Bu yeniden doğuşun anlamı, varoluşumuzdaki saflığı, temizliği örten külleri, kirleri, pasları söküp atmak ve dünyaya yeniden doğmuş gibi bakarak ruhsal arınmaya ulaşmaktır. Sadece Rabbimiz ile ilişkilerimizde geçmişteki günahlardan arınmakla kalmayıp, varsa kul haklarının helalliği için alçak gönüllü ve özverili bir çaba içine girmektir. Aynı zamanda bizi yer yer teslim alan suçluluk ve günahkârlık duygularından kurtulmak için de bir fırsattır. İşte bu anlamda ihrama girmek, bu arınma ve yenilenmenin sembolüdür. Mü’min, mahşer gününde tam bir boyun eğiş ve temiz niyetle Allah’ın huzuruna çıkar gibi bütün dünyevi ihtiraslardan sıyrılarak, saf ve temiz bir şekilde özüne dönmeyi hedeflemektedir. Bunun için duaların kabul olacağına inandığı mekânlarda dua ve tevbe ederek yeniden ve tertemiz, günahsız var olma arzusunu ifade etmektedir. (Şehri Karacoşkun, Yeniden Varoluşun Formülü: Hac, Somuncu Baba Dergisi, yıl, 16, sayı, 109, Kasım, 2009, Darende/Malatya). <...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:34:18 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler rüya tabiri,Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler mekke canlı, Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler kabe canlı yayın, Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler Üç boyutlu kuran oku Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler kuran ı kerim, Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler peygamber kıssaları,Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetler ilitam ders soruları, Ruhun iâşe ve ibâtesi ibadetlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes