> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Hayvanlar âleminde hız rekorları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hayvanlar âleminde hız rekorları  (Okunma Sayısı 4142 defa)
22 Kasım 2010, 18:13:15
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 22 Kasım 2010, 18:13:15 »





Hayvanlar âleminde hız rekorları


Melike Kabay



Hız denildiğinde, bir kara hayvanı için bacaklar, bir balık için yüzgeçleri ve vücut yapısı, bir kuş için de kanatları çok büyük önem taşır.

 

Hayvanlarda Mükemmel Bacaklar ve Ayaklar

İncelenince, her canlıya yaşadığı çevreye uygun şekilde organların verildiğini görürüz. Yaratıcımız sanatını, adaletini ve rahmetini böylece gösterir. Meselâ kara sineğin ayaklarının uçlarındaki çekmeler tavanın üzerinde durmasını ve duvarlarda baş aşağı yürümesini mümkün kılar. Memelilerin ayakları da çok özeldir. Kayalık dağ yamaçlarına tırmanan hayvanların, emniyet tertibatı olarak lastiğimsi tabanları vardır. Hayvanların en usta dağcılarından dağ keçisinin lastiğimsi tabanı ise, boynuz maddesinden, eğilir bükülür bir toynağın içindedir. Bu tertip ise kaygan kayaların üzerinde tutunmasını sağladığı gibi, onu âni sarsıntılardan da korur. Oynak kumların üzerinde yolculuk eden deve de, ayaklarının altında, yere basınca yayılan ve ilâve destek sağlayan bir yastık olmasa pek çabuk yorulur ve ilerleyemezdi.

Sıçrayan hayvanların dışındaki bütün kara memelileri genellikle çapraz olarak ilerlerler. Sağ ön ile sol arka ayaklar beraberce öne geçerler, sonra sıralarını sol ön ile sağ arka ayaklara bırakırlar. Vücut hareket organlarının bu çapraz hareketiyle kıvrılır ve devamlı bir hareket halinde ilerler. Hareket organlarıyla vücudun bu sarkaç hareketinin, karada yolculuk için en elverişli sistem olduğuna şüphe yoktur. Yaratmanın her çeşidini bilen Allah (c.c.), bunları, yarattığı sayısız hayvanın sayısız harika organlarıyla bizlere gösterir.

Fakat bütün dört ayaklı hayvanlar bu şekilde yürümezler. Bazılarında bir yandaki ön ve art ayaklar aynı zamanda ileriye adım atarlar, sonra hareket öteki yandaki ayaklara geçer. Bu şekilde yürüyenlerin arasında deveyi, Güney Amerika And Dağları’nın lama, alpaka ve devemsi akrabalarını sayabiliriz. Afrika ovalarının zürafasıyla Kongo ormanlarının okapi’si ve sırtlangiller de hep böyle yol alırlar.

 

Koşmak İçin Verilmiş Dört Ayak


Memeli hayvanlarda da dikkat çekici hız rekorları bulunmakla beraber, bunlar kuşların hızına yetişemezler. En hızlı dört ayaklı kara hayvanının rekor hızı saatte 112 km. olan ‘çita’dır. Çita bir hız rekortmeni olarak, 2 saniye gibi kısa bir sürede 70 km/s hıza çıkar. 4,5 saniyede 100 kilometre hıza ise hiç zorlanmadan ulaşır. Yapabileceği son hız ise saatte 140 km/s’tir.
Çita, 4,5 saniyede ulaştığı 0-100 km/s hız değeri ile, bir Ferrari F360 Modena’nın 0-100 km/s hızlanma değerine eşittir. Ayrıca 140 kilometre hızla koşarken bile hiçbir motorlu aracın, aerodinamik harikası F1 arabalarının dahi yapamayacağı inanılmaz bir açı ile çok sert dönüşler yapar üstelik hiç savrulmaz.

Moğolistan antilobu ile Kuzey Amerika’nın çatal boynuzlu geyiği, saatte 96 km. ile giden bir otomobili geçebilir. Bir yarış atının kaydedilen en yüksek sürati saatte 76,8 km.’dir. Bazı iri cins tavşanlar da saatte 72 km. ile bu rekora yaklaşırlar. Büyük kangurunun en yüksek hızı da bu kadardır.

Dört ayak genel olarak koşu için daha elverişlidir. Bir insanın erişebildiği en yüksek hız 100 metre koşu hesabıyla, saatte 36,5 km. iken, tazı cinsinden bir köpek 64 km. süratle yol alabilir ve böyley­ken bile tavşana yetişemez.

Greyhound, tazı ırkları arasında en hızlı olanıdır. Bir Greyhound saatte 80-90 km. hız yapabilir ve bu hızını 1,5 km. muhafaza edebilir. Greyhound, ufak, uzun ve sivri kafa yapısıyla, uzun boynu ve ‘gül’ tabir edilen kulaklarıyla inanılmaz bir aerodinamik yapıya sahiptir. Erişkin bir erkek Greyhound 60-65 cm. yüksekliğinde ve 35-40 kg. ağırlığındadır.

Ayrıca, leopar 112 km., antilop 96 km., fil 39 km., antilop 100 km., aslan 80 km., çakal 68 km., sırtlan 62 km., zürafa 55 km., boz ayı 48 km., sincap 18 km. hızla ilerleyebilirler.

 

Sürünerek Koşan Hayvanlar


Bir insan Avrupa ile Amerika kıtalarındaki yılanların pek çoğundan kaçıp kurtulabilir. 3,5 m. uzunluğunda olabilen ‘Af­rika mambası’ ise, saatte 15 kilometreyi bulan hızıyla dünya yüzündeki en hızlı yılanlardan biridir. Rahatsız edilmeden dahi hü­cuma geçtiğine düşünülürse bu hayvan, yılanların en tehlikelilerinden biridir.

 

 

 

 

En Özgürce Hız Yapan Kuşlar


Firkateyn kuşu denilen çok uzun kanatlı bir deniz kuşunun uçuş hızı saatte 160 km.’dir. Bu kuşun bazen bunun iki misli hızla da uçabildiği söylenir. Doğan da hızını saatte 160 km.’ye yükseltebilir.

Bazı kartallar, havada inanılmaz bir süratle aşağıya doğru inişe geçerler. Bu dalış esnasında saatte yaklaşık 322 km. hız yaparlar. Büyük kartallar avlarına çok hızlı çarparlar. Kel kartalın avına vuruşu, yivli tüfek mermisine kıyasla iki kat daha güçlüdür. Aquila adlı kartallar saatte 340 kilometre hız yaparlar. Bu kartallar kuşların en yırtıcılarıdır. Bu kartalın bir özelliği de iri hayvanları da yiyebilmesidir. Çok hızlı olduğu için, avının kaçmasına izin vermez.
Pençeleri, bir rod weiler köpeğinin ısırığının 3 katı kadar güçlüdür.

Bir şahin avlanmak için dalışa geçtiğinde hızı 320 km/s’te ulaşabilir. Yani bu hız, en hızlı spor otomobillerinden biri olarak kabul edilen Lamborghini Murcielago Convertible ve mühendislik harikası çoğu Formula 1 otomobilinin son hızına eşittir.

Ayrıca güvercin 63 km., devekuşu 50 km. hız yaparlar. Bazı kaz türleri ise saatte 96 km. hızla uçabilmektedirler. Yükseklik rekoru da 8700 metre ile kazlardadır. Fakat kuşlar göç zamanlarının dışında genel olarak 600 metreden daha yukarılara çıkmazlar.

 

Suya Rağmen Hızlı Yüzen Balıklar


Balıklar, suyun içinde kolay hareket etmeye elverişli olarak yaratılmışlardır. Balığın başlıca ilerleme gücü, vücudunu kıvıra­rak hareket ettirmesinden ileri geliyorsa da, jet güdümü sağlayan yardımcı motorlarının varlığı da tespit edilmiştir. Bir balık hızlana­cağı an, solungaçlarından çok hızlı olarak su püskürtür. Suyun içinde en hızlı yol alan balığın, bir kılıçbalığı cinsi olduğu kabul edilmektedir. Bu balığın hızı saatte en çok 108 kilometredir. Yunuslar saatte 66 km. ile deniz memelilerinin en hızlı olanlarıdır. Uçanbalık, 56 km., balina 48 km., kefal 12 km. ve ahtapot da 6 km. hızla yüzerler.

 

 

İnsan Kadar Hızlı Böcekler


Hayvanlar âleminin en küçük üyeleri hiç de yavaş denmeyi hak etmezler. Böcekler âleminde kızböceği denilen bir böcek saatte 88 km., bir işçi bal arısı 24 km., bir arı beyi (kraliçe arı) saatte 32 km., bir erkek arı ise saatte 40 km. hızla yol alabilmektedir. Bu son iki cins saniyede 330 kere de kanat çırparlar. Yusufçuk, saatte 64 km. ve sinek kuşu, 90 km/s hızla uçarlar.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hayvanlar âleminde hız rekorları
« Posted on: 28 Mart 2024, 19:53:58 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hayvanlar âleminde hız rekorları rüya tabiri,Hayvanlar âleminde hız rekorları mekke canlı, Hayvanlar âleminde hız rekorları kabe canlı yayın, Hayvanlar âleminde hız rekorları Üç boyutlu kuran oku Hayvanlar âleminde hız rekorları kuran ı kerim, Hayvanlar âleminde hız rekorları peygamber kıssaları,Hayvanlar âleminde hız rekorları ilitam ders soruları, Hayvanlar âleminde hız rekorlarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes