๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 23 Kasım 2010, 21:16:29



Konu Başlığı: Namazı terkeden bizden değil
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 23 Kasım 2010, 21:16:29
Namazı Terkeden Bizden Değil


Bir hadisi şerif lerinde Resulullah Efendimiz (sav) "Cennetin anahtarı namazdır".(Tayâlisî, (Câbir’den) buyurmuştur.

Yine Peygamber Efendimiz şöyle buyurur:

"Allah Teâlâ, kullarına tevhid inancından sonra namazdan daha sevimli bir vazifeyi farz kılmış değildir. Eğer namazdan daha sevimli bir vazife olsaydı, Allah Teâlâ meleklerini o vazife ile görevlendirirdi. Halbuki meleklerin bir kısmı rükûda, bir kısmı secdede, bir kısmı kıyamda ve bir kısmı da ka’dededir".

(Taberânî, (Câbir’den); Hâkim, (İbn Ömer’den)

"Namazı kasten terkeden, nerede ise küfre girecektir". (Bezzar, (Ebu Derdâ’dan)

İmanın ipini çözüp direğini yıktığından dolayı imandan çıkmaya ramak kalmıştır. Nasıl ki, şehre yaklaşan bir kimse için ‘Şehre vardı ve girdi’ deniliyorsa, namazı terketmek suretiyle küfre yaklaşan kişi için de ‘Kâfir oldu’ mânâsına gelen ’fekad kefere’ tâbiri kullanılmıştır.

Nitekim bir başka hadîste de şöyle buyurulmuştur:

"Namazı kasten terkeden kimse, Muhammed’in zimmetinden çıkmış olur".
(İmam Ahmed ve Beyhakî, (Ümmü Eymen’den)

Ebu Hüreyre (r.a) ‘Güzel bir abdest alarak namaz kılmak gayesiyle evinden çıkan kişinin attığı her adım sanki namazdaymış gibi kendisine ibadet sayılır. Her adımıyla defterine bir sevap yazılır, diğer adımıyla da defterinden bir günah silinir. Müezzinin kametini işitip de icabet etmemek, uygun bir hareket olmaz. Ecir bakımından en büyüğünüz, camiden en uzak yerde oturanınızdır’ dedi.

Bunun üzerine dinleyenler ‘Neden camiden en uzakta oturanımız, ecir bakımından en hayırlımız olsun?’ dediler. Bunun üzerine Ebu Hüreyre de ‘Çok adım attığından’ diye cevap verdi.

"Kıyâmet gününde kulun bütün amellerinden evvel namazlarına bakılır. Eğer namazı tam görülürse hem namazı ve hem de (bu namazın yüzü suyu hürmetine) bütün amelleri kabul olunur. Eğer namazı eksik görülürse namazı reddolunduğu gibi diğer amelleri de reddolunur!" (Sünen sahipleri, (Ebu Hüreyre’den).

Hz. Peygamber, Ebu Hüreyre’ye şöyle demiştir:

"Ey Ebu Hüreyre! Aile efradına namaz kılmayı emret. Çünkü bunu yaparsan, Allah Teâlâ sana ummadığın yerlerden rızık gönderir".

Âlimlerden biri ‘Namaz kılan kişi, kâr etmesi ancak meşrû sermayesine bağlı olan tüccara benzer; farzları edâ etmedikçe, nafile namazları kabul olunmaz’ demiştir.
Hz. Ebu Bekir (r.a) namaz vakti geldiğinde ‘Kalkın! Yaktığınız ateşi söndürün! derdi...


ALINTI