๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 01 Aralık 2010, 20:10:34



Konu Başlığı: Namaz
Gönderen: Hadice üzerinde 01 Aralık 2010, 20:10:34
NAMAZ

Bilindiği gibi namaz ilk başta gelen bir ibadettir. Kuran birçok ayetinde namazdan bahsetmiş ve onu “Salat, Zikir, tesbih” kelimeleriyle muhtelif şekillerde adlandırılmıştır. İslam dini yeryüzünde yalnız Allahın hükümdarlığının havasınyaratmak için sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı olmak üzere  günde beş vakit namazı emretmiştir. Mümin her namazın kapladığı on yada onbeş dakikalık zaman içinde bütün maddi alakalarını terk ederek yaratan ına teslimiyet ve minnettarlığını isbat eder Öğle namazı Cuma günleri topluca icra edilen haftalık ibadet halini alır. Ayrıca senede iki defa bayram namazı kılınır. Bunların dışında farzı-kifaye olan cenazenamazı da vardır. Beş vakit namaz medineye hicretten önce vukubulan Miraç mucizesi ile Müslümanlara farz kılınmıştır. Namazın maddi bakımından faydasinsanları günlük, meşgalelerinden bir an da olsa değişik bir muhite çekmek ve büyük, küçük herkesi eşitlik duyguları içinde bir araya getirmektir. Sosyal bakımdan faydası ise müminin etrafında Allahın hükümranlığını duyması ve askeri bir disiplin içinde yaşamasıdır. Namazın makbul olanı cemaatle kılınanıdır. Zorluk olduğu takdirde ferdi kılınır. Şartlarına uygun her mümin imamlık yapabilir. İslamda beş vakit namaz yirmidört saatin içinde ancak bir saatlik zaman tutar. Bu da bir mümin için zor bir iş değildir. Kuranı Kerimde ” Allah bir kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez” buyurmuştur. Bu ayet İslamdaki ilahi mükellefivetler için bir ölçüdür. Burada mühim olan bir hususa işaret edelim. İslam diğer büyük dinlerin hilafına temizliği esas kabul etmiştir, bu temizlikten maksat hem maddi, hem de manevi kirlerinden giderilmesidir. islamdaki madde ile mana arasındaki ahenk her türlü davranışta kendisini gösterir. bir mümin maddi ve manevi kirlerinden arınmadıkça (abdest ve gusül almadıkça) ilahi huzura çıkamaz. Önce temizlenir sonra en temiz kıyafeti ile Allahın huzuruna çıkar ve kulluk vazifesine başlar Müminlerin bütün namazlarda aynı noktaya yönelmeleri islamdaki birliğe işaret eder. Bazı rahatsızlık ve zaruret hallerinin dışında namaz terk edilmez ve icra şekli değiştirilemez. yalnız aylık rahatsızlıkları ve lohusalıkları esnasında kadınlar namaz kılamazlar.

İbadette Namazın önemi

Namazın ibadetteki yeri ağaçta göv de, vücutta baş durumundadır. İbadetin en efdalidir. Namaz ibadetlerin başı başbuğudur kıyamette hesabı sorulacak ilk ameldir. İmanımızın alameti, bedenimizin selametidir. Sevgiliye mülakat (görüşme, buluşma, konuşma) ondadır. Sevgilinin huzuruna çıkışın, karşısında el bağlayıp merhamet  ve bağışına sığınarak huşu içersinde boyun büküşün hazzı sevinci ondadır.
Resulullah (s.a.v) Efendimiz buyurdular ki :
“Şeriatta namaz din sarayının sütunlarındandır”
“Namaz sahibinin kabrini aydınlatan ışık ve altında döşeğidir.”
“Namaz Allahu Zül-Celal hazretlerine yaklaşmanın vuslatın ilk koşulu ve ilk anahtarıdır Rabbimiz Necm Suresi 62. ayetinde kullarına ibadeti, özellikle namazı çok kısa ve kesin olarak şöyle emrediyor ?
“Hadi Allah için secdeye kapanın ve ibadet edin.”
“Dua rahmetin abdest namazın namaz da Cennet’in anahtarıdır”
“Her şeyin bir belirtisi vardır imanın alameti ise, namazdır.”
 
İslamın beş şartlarından birincisi ve kahinatta yaşayan insanların ilk önce gelen görevi Allah (c.c) varlığına birliğine son Peygamber Hazreti Muhammed (s.a.s) peygamberliğine inanmaktır.Yukarıda anlattığımız imandan sonra rarzların en önemlisi olanda namazdır. Bütün kalbimizle inanarak kıldığımız namaz bizleri kötülükten, hayasızlıktan günah işlemekten korur imanımızıda güçlendirir. bize kazandırdıkları saymakla bitmeyecek kadar sayısız güzelliktedir.

NAMAZ KİMLERE FARZDIR


İnsanlığa namazın farz olabilmesi için üç tane şartın olması gereklidir

1) Akıllı olmak
2) Müslüman olmak
3) Erginlik çağında olmak.
2) Cenaze namazı Farz-ı Kifayedir.

Cenaze için kılınan namaz farz-ı kifayedir. yani ölü için edilen duadır.
Cenaze Namazı Nasıl Kılınır

Cenaze Cematin ön tarafında bulunur. cemaatte ayakta kıbleye dönük vaziyette imamın arkasında  saf bağlar. Niyet edilir ölü kadın erkek yada kız çocuğu erkek çocuğu olarak bildirilir. İmam  niyet eder hazır olan cenaze namazını kılmaya ve kıldırmaya Ölü kadın yada erkek kız çocuğu erkek çocuğu ise bu belirtilerek niyet edilir. İmamın arkasında hazır bulunan cemaatta “Niyet ettim Allah rızası için imamın namazını kılıcağı bu cenaze namazını kılmaya denir. Daha sonra niyet edilir imam yüksek sesle cemaatte arkasından sessizce “Allahuekber” der birinci tekbiri alır cenaze namazını kılan erkekse ellerini kulak hizasına getirir kadınsa ellerini göğsünün hizasına alır. Cemaat sessizce subhanekeyi okur ek olarak “ve celle senaük” cümleside okunur bu cenaze namazına mahsustur. Subhaneke bittikten sonra cemmaat sessizce imam sesli bir şekilde “Allahü ekber” der ve ikinci tekbiri alırlar. daha sonra yine sessizce “Allahümme salli ve Allahümme barik i okurlar. Tekrar elleri kaldırmadan yine “Allahü Ekber” denir, üçüncü tekbir alınır cenaze duasını bilmeten onun yerine kunut dualarını okuyabilir. Bundan sonra yine eller kaldırılmadan “Allahü ekber” diyerek dördüncü tekbir alınır  ve bir şey okumadan önce baş sağ tarafa cçevrilir “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” denir, sonrada  baş sol tarafa çevrilerek “Esselamü aleyküm ve rahmetulah” denir böylece cenaze namazı tamamlanmış olur.


ALINTI