๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Ekim 2010, 20:45:30



Konu Başlığı: Namaz
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Ekim 2010, 20:45:30
Namaz



Namaz, Miraç hadisesi ile müslümanlar Mekke de iken günde 5 vakit olarak farz kılındı. Hz. Adem A.S. dan günümüze kadar islam dinine mensup olan bütün müslümanların ALLAHu Telaya ulaşmak için kullandıkları en büyük araç namazdır. Zira P.Efendimiz S.A.V bir hadisi şerifinde; mü'minin miracı namazdır, buyurmuştur. Namaz şekli, vakti ve kuralları olan, kıyam, rüku ve secdeden oluşan ve müslümanlara ait bir ibadettir. NAMAZI HZ. MUHAMMED ( S.A.V.) ÖĞRETİYOR.

Kuran-ı Kerim' de Yüce ALLAH (c.c.) namaz ile ilgili 95 ayeti kerime göndermiş ve müslümanlara nerede ve hangi durumda olurlarsa olsunlar namaz kılmalarını emretmiştir. Namaz'ın şekli veya nasıl kılınması gerektiği hakkında kuran'ı kerim de herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Namazın nasıl kılındığını ve kurallarını Hz Muhammed ( s.a.v. ) efendimizden öğrenmekteyiz.

ALLAH teala namaz ile kulunu kendi huzuruna kabul etmekte ve kulun mahçubiyetini, muhtaçlığını ve aczini bilmesini istemektedir. Zira biz müslümanların namazına ALLAH tealanın ihtiyacı olmadığı gibi kurtuluşumuz ve onun rızasını kazanmak için bu farz olan ibadete bizim ihtiyacımız vardır.

İSLAMIN 2. ŞARTI

Resulullah ( s.a.v.) Efendimiz namaz ibadetine büyük önem vermiş namaz kılanlara ALLAH tealanın büyük mükafatları olduğunu kılmayanların ise affedilmedikleri taktirde cezaya çarptırılacaklarını haber vermiştir. Namaz bizlerin kimliğinin bir parçasıdır. Müslümanım diyen her kişi namaz ile bu sıfatını gösterir.Müslümanı kafirden ayıran namazdır. Zira namaz kulun ALLAH'a olan kulluk borcudur. İslamın 5 şartından 2. dir.

Kuran-ı kerim de yüce mevla;

" Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan ALLAH yolunda harcarlar." Bakara Suresi 3. Ayet

" namazı tam kılın, zekâtı hakkıyla verin, rükû edenlerle beraber rükû edin." Bakara Süresi 43. Ayet

" Sabır ve namaz ile ALLAH'tan yardım isteyin.Şüphesiz o (sabır ve namaz), ALLAH'a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir." Bakara Suresi 45. Ayet

Ayetlerinde namaz kılmamızı emrediyor ve namazın bizler için anlayamayacağımız mükafatlar ile dolu olduğunu bildiriyor.

HER DURUMDA NAMAZ


İslam dininin namaza büyük önem verdiğini Kuran-ı kerimin aşağıda okuyacağım ayetlerinde açıkça anlıyoruz.

" (Evet Resûlüm ! ) Nereden yola çıkarsan çık (namazda) yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir.Nerede olursanız olunuz, yüzünüzü o yana çevirin ki, aralarından haksızlık edenler (kuru inatçılar) müstesna, insanların aleyhinizde (kullanabilecekleri) bir delili bulunmasın.Sakın onlardan korkmayın! Yalnız benden korkun.Böylece size olan nimetimi tamamlayayım da doğru yolu bulasınız."
Bakara 150. Ayet

"Eğer (herhangi bir şeyden) korkarsanız (namazlarınızı) yürüyerek yahut binmiş olarak (kılın).Güvene kavuştuğunuz zaman, siz bilmezken ALLAH'ın size öğrettiği şekilde O'nu anın (namaz kılın)." Bakara 239. Ayet

Okuduğum ve okumadığım diğer benzer ayetlerde namaz kılmak için hangi durumda olunursa olunsun ister arabada, ister uçakta, ister gemide, ister felçli olarak yatakta, savaşta vb. gibi sayısız zor durumda dahi namaz kılmak zorunluluğunu bildirmektedir. söz konusu benzeri durumlarda namazın nasıl kılındığını yine Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ( S.A.V.) 'den öğreniyoruz.

NAMAZI HAKKIYLA KILMAK

Namaz ile mükellef olan her müslüman nasıl kılınmasını öğrenmek ve bu ibadeti yapmak zorundadır. bizler namazı ayeti kerimede geçtiği gibi dosdoğru kılmak ve yüce mevlanın huzuruna çıkmakla emrolunduk. Namaz içinde devamlı yaptığımız hataları terketmek ve namazımızı en ihlaslı şekilde tamamlamayı kendimize ödev bilmeliyiz. Namazda Secde araları kısa tutmamalı, namazı yavaş ve sanki bitsinde kurtulayım der gibi değilde bitmesinde rabbimin huzurundan hiç ayrılmayayım der gibi kılmalıyız. namazda okuyacağımız ayet, dua ve tespihatlardaki hatalarımızı düzeltmeli ve namaz içinde mekruh olan davranışlardan uzaklaşmalıyız.

Kısaca namazda Bizler Görmesekte Yüce yaratıcımızın huzurundayız, nasılki okul müdürünün huzuruna çıktığımızda neredeyse hazırolda duruyor hiç konuşmuyor hareket edemiyorsak, sevgili müdürümüzü yaratan yüce mevlanın huzurunda nasıl olmamız gerektiğini varın siz düşünün.

Sonuç olarak şunu söylemek gerekirse namazı ne kadar hatasız ve huşu içinde kılarsak sonrasında yapacağımız duada istediğimiz hakkımızda hayırlı ve helal ise kabul olacağı bir gerçektir.




ALINTI