๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 15 Kasım 2010, 17:05:44



Konu Başlığı: Kurbanla nefsimizi kurban ediyor muyuz?
Gönderen: Sümeyye üzerinde 15 Kasım 2010, 17:05:44
Kurbanla Nefsimizi Kurban Ediyor Muyuz?


Kurban, bizi Hz. İbrahimin itaatine, Hz. İsmailin teslimiyetine yönlendirerek sıkıntı ve imtihanlara karşı Rabbimize kurban olma ve Rabbimize dost olarak sıkıntılarımıza çözüm bulma yollarını gösterir.

Kurban, Allahla kurbiyet kurmaktır. Kurbiyet Allahla yakınlık kurma, Rabbe yakınlıkla istikamet ve huzur bulma makamına kavuşmadır. Zaten kurban kesmenin temel amacı, Allahın rızasını kazanarak Ona yaklaşmaktır. Başka bir deyişle kurban, bizi Hz. İbrahimin itaatine, Hz. İsmailin teslimiyetine yönlendirerek hayatın sıkıntı ve imtihanlarına karşı Rabbimize kurban olma ve Rabbimize dost olarak sıkıntılarımıza çözüm bulma yollarını gösterir. Rabbimiz, Kurban etleri ve kanları değil, sadece takvanız Allahın katına ulaşır. (Hacc 22/37) diye buyurarak kurban ibadetinde temel ilkenin et kesmek ya da kan akıtmak olmadığını, esas maksadın takvaya ulaşmak olduğunu bize bildirmektedir. Çünkü ancak takva ile insan, Rabbinin yasaklarından sakınma hassasiyeti kazanma arzusu ile dirildiği gibi Rabbinin sevdiği işlere de yakınlık duyabilir.

Takva, Rabbinin haramlarından kaçma hususunda kulun Rabbine sığınması, Onun yasaklarından sakınması, Onun himayesi altına girmesidir. Yavru kuşların anne kuşun merhamet kanadının altına sığınması gibi biz de haramlara, yasaklara ve nefsimizin kötü duygu, düşünce ve arzularına karşı Rabbimizin merhametine sığınırız. Böylece olumsuz duygu, düşünce ve arzularımızı Allah yolunda ve Allah için kurban ettikçe Rabbimizin merhamet ve sevgi iklimi içerisinde huzur duyarız.

İbn Arabi ve Mevlânâya göre en büyük kurban nefistir, esas mesele olumsuz fikir ve fiilleri Allah yolunda ve Allah için kurban etmektir. Cüneyd-i Bağdadi aynı manada: Minada kurban kesen bir mümin, eğer nefsinin bütün arzularını boğazlamazsa kurban kesmiş olmaz. buyurur. Mevlânâ ise namazda Allah-u Ekber -Allah en büyüktür- diyerek getirdiğimiz tekbirlerin nefsimizin kurbanını Allah yolunda kesme tekbirleri olduğunu ifade eder. Nefsimizin kurbanını kesme, ancak olumsuz her fiil ve durumu muhasebe ve murakabe sürecinden geçirerek Allah yolunda ve Allah için etkisiz hale getirmekle mümkün olabilir. Muhasebe, Rabbimiz bizi hesaba çekmeden önce kendi nefsimizi hesaba çekerek olumsuzlukların izlerini silmektir. Murakebe ise Rabbimizin her an kalbimizi görmekte olduğunun bilincinde onu kibir, gurur, kıskançlık, haset ve öfke vs. rüzgârlarından korumaktır.



ESMA SAYIN EKERİM


Konu Başlığı: Ynt: Kurbanla nefsimizi kurban ediyor muyuz?
Gönderen: Ekvan üzerinde 15 Kasım 2010, 18:32:12

        Rabbim bizi muhasebe ve murakabe ehlinden eylesin inşaallah..Güzel paylaşımınız için de Allah razı olsun..