๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 18 Ekim 2010, 07:35:29



Konu Başlığı: Kurânla Buluşmak Beni Allaha Yaklaştırdı
Gönderen: Zehibe üzerinde 18 Ekim 2010, 07:35:29
Kur’ân’la Buluşmak Beni Allah’a Yaklaştırdı


Dr. Kerim Buladı



İslam fıtratı üzere doğan çocukların, istikamet üzere hayatlarını sürdürmeleri ve manevi dünyalarını zenginleştirmeleri, dünya ve âhiret mutluluğunu elde etmeleri, âlemlerin Rabbi olan Allah tarafından indirilen Kur’ân’la kurdukları münasebete ve yakınlığa bağlıdır. Bu gerçek bilindiği için, Asr-ı Saâdetten günümüze kadar bütün İslam tarihi boyunca Müslümanlar, küçük yaştan itibaren çocuklarına Kur’ân eğitimini vermeyi hedeflemişlerdir.

Müslümanlar, gerçek bir mü’min ve iyi bir insan olabilmeleri için çocuklarını Kur’ân’la buluşturmak ve tanıştırmak için bütün gayretlerini sarf ederler. İslam fıtratı üzere yaratılan ve tertemiz bir hayata sahip olan çocuk, Kur’ânla buluşmaktan ve tanışmaktan büyük mutluluk duyar.

Çocukların bu mutluluğunu kendi lisanları ile tespit etmek, yaşadıkları mutluluğu paylaşmak ve yaşdaşlarına örnek teşkil etmesi için onlara bazı sorular yönelttik. Yaz Kur’ân Kurslarında okuyan öğrencilerin izlenimini hep beraber okuyalım.1 Çocukların duygu ve izlenimlerini doğal olarak ve herhangi bir düzeltme yapmadan vermek istiyoruz. Her tırnak arası, ayrı bir öğrencinin cevabı ve duygusudur. Birbirine benzeyen ya da aynı ifadeleri ve yorumları içeren cevaplar, tekrar da olsa vermeye gayret edeceğiz.

1-Kur’ân-ı Kerim’le Buluşmak ve Tanışmak Sizde Ne Gibi Duygular Meydana Getirdi?

“İlk başta çok mutluydum. Zorluklarla karşılaşacağımı biliyordum. Ama yine de çoook mutluyum.” “Kur’ân-ı Kerîm’le buluşmak ve tanışmak benim içimde daha çok iman duyguları meydana getirdi.” “Kur’ân-ı Kerîm’le buluşmak ve tanışmak bana Allah’ı tanıtıyor ve Allah’a daha da yaklaşıyorum. Keşke daha da elimden gelse diyorum.” “Ben Kur’ân-ı Kerîm’i çok okumak istiyordum. Sonra Kur’ân’ı okumayı öğrendim. Ve hâla da okuyorum ve bundan çok mutluluk duyuyorum. Kur’ân’ı okuduktan sonra içimi bir huzur kaplıyor ve kendimi Allah’a daha yakın hissediyorum.” “Ben bu sene Kur’ânı Kerîm’i okumaya başladım. Her okuduğumda kendimi Allah’a daha yakın hissettim. Bende güzel duygulara neden oldu. Çok mutluyum.”

“Çok sevindim, mutlu oldum. Çünkü Allah’ın kelamını okuyordum.” “Kur’ân-ı Kerîm’le buluşmak en güzel duygudur. Kur’ân-ı Kerîm, insanlığa ahlâkı öğretir.” “Güzel duygular veriyor. İnsanın içinde bir şey oluyor.” “Ben Kur’ân-ı Kerîm’i okumak istiyorum ve Kur’ân-ı Kerîm’de çok güzel şeyler var.” “Kur’ân-ı Kerîm’i bilmek insana sevinç veriyor. Kur’ân-ı Kerîm’i bilmek dinimiz için de önemlidir.”

“Allah’ı ve Peygamberimizi daha iyi tanıdık. Türkçe meâlini okuyarak bilgiler öğrendik. Sevinç göz yaşlarımı tutamadım ve onunla daha iyi tanışmak istiyordum.” “Kur’ân-ı Kerîm’i okumak beni heyecanlandırıyor ve kendimi Allah’a daha yakın hissettiriyor.” “Kur’ân-ı Kerîm, her Müslüman’ın, mü’minin bilmesi gereken en yüce ve en kutsal kitaptır. Tabi ki böyle bir Kitabı okumaktan çok hoşlanıyorum, huzur buluyorum. Çok sevinçli oluyorum. Sanki bütün sıkıntılarım gitmiş gibi oluyorum. Kur’ân-ı Kerîm’le buluşmak bence en güzel duygu ve mucizedir.”

“Kur’ân-ı Kerîm’i sevme gibi duygular meydana getirdi.” “Kendimle gurur duyuyorum. Ailem beni tebrik edince seviniyorum.” Çok sevindim. Çünkü Allah katında bir sevap işlemiş oldum. Çünkü Kur’ân-ı Kerîm’i seviyorum.” “Çok güzel bir duygu. Kendimi herkesten önde görüyorum.” “Çok güzel duygular meydana getirdi. Kur’ân-ı Kerîm’i tutmayı çok seviyorum. Kur’ân’ın yazılarını seviyorum ve Kur’ân okurken  çıkan ses hoşuma gidiyor.”

“Kur’ân-ı Kerîm okuyunca kendimi huzurlu ve rahat hissediyorum. Meâlini okuyunca Allah’ın emir ve yasaklarını daha iyi anlayıp uygulamaya çalışıyorum.” “Kur’ân okuduğumda heyecanlanırım. Çünkü Allah’la konuşur gibi oluyorum. Kur’ân’ı seviyorum, Allah’ımı seviyorum.” “Ben Kur’ân’a geçmeyi önceden çok istiyordum. Kur’ân okumaya başlayınca büyük bir mutluluk duydum.”

“Çok sevindim. Kapanmaya ve hafız olmaya daha çok çalışacağım.” “Kur’ân-ı Kerîm’le buluşmak çok güzel bir duygu. Çünkü o, Hz. Muhammed (s.a.v)’e Allah tarafından indirilen son kitap. Hz. Muhammed (s.a.v.)’e indirilen kitap kötü olur mu? Ben de Kur’ân-ı Kerîm’i okumaktan zevk alıyorum. Kim sevmez ki Kur’ân’dan gelen Allah’ın kokusunu.” “Dinimi biraz daha tanıdım. Allah’a yaklaştığımı hissettim ve bu duygu çok hoşuma gitti. Kur’ân-ı Kerîm’i her zaman okumaya karar verdim.”

“Kur’ân-ı Kerim’le tanışmak beni öyle etkiledi ki ve artık bütün sıkıntılarımı yok etmeye başladı. Ve içime huzur ve tebessüm geldi ve ben de bir an önce hatim etmek istiyorum. İşte Kur’ân-ı Kerîm’i bize yüce Allah boşuna göndermemiştir. Demek ki, insan şimdi anlar nasıl bir duygu olduğunu. Allah, Kur’ân’ı bilmeyenlere de nasip etsin.”

“Beni Rabbime daha yakın hissettirdi. Rabbim’e daha yakın hissedince çevreme pozitif enerji yaymaya başladım. Ruhumu rahatlattırdım.” “Kur’ân-ı Kerîm, insanı rahatlatacak en güzel hazinedir. Bana Kur’ân-ı Kerîm, mutluluk getirdi. Yaptığım ve işlediğim amellerin çoğunun iyi amel olduğunu biliyorum. Çünkü Kur’ân, insanın içindeki nefsi etkisiz kılıyor. Ben de Kur’ân okuduğum zaman huzur ile doluyorum.” “Allah’ı ve Peygamberin ibadet kurallarını öğreniyorum. Arapça’yı, Allah’ın dilini öğreniyorum.”

2- Kur’ân-ı Kerîm’i Okumak Size Gönül Huzuru Veriyor mu?

Bu kısımda, çocukların Kur’ân’ı okuduklarında gönül dünyalarında nasıl mutluluk ve huzur hissettikleri üzerinde durulmak istenmiştir. Bir çocuğun, yapacağı bir işi, faaliyeti sadece yönlendirme ve yaptırımla değil, kendi arzu ve isteği ile yapması önemlidir. Eğer bir çocuk, bir işi severek, haz alarak ve isteyerek yapıyorsa, bu taktirde verim alınır. Kur’ân-ı Kerîm’i okumak da böyledir. Eğer çocuk, Kur’ân- Kerîm’i Allah’ın kelamı olduğu bilinci ile eline alıyor ve onu okuyorsa, böyle bir yaklaşımın, çocuğun gönül dünyasında büyük tesirler uyandıracağı muhakkaktır. Bu sebeple en başta çocuklara bu şuuru vermek gerekmektedir.

Çocukların yakarıdaki soruya verdikleri cevaplar özet olarak şöyledir: “Kur’ân okumak, bana çok huzur veriyor. Okuyunca insan çok mutlu oluyor. Başkaları için bilmem ama benim için öyle.” “Evet veriyor. Kur’ân-ı Kerîm okuyunca içim ferahlıyor. Kur’ân okumak bana Huzur veriyor.” “Evet. Kur’ân okuduğum zaman sanki çok hafif ve çok huzurlu oluyorum.” “Kur’ân-ı Kerîm’i okuduktan sonra içimde bir huzur oluşuyor ve kendimi güvende olduğumu hissediyorum.”

“Kur’ân okumak gönül huzuru veriyor. Kur’ân okuyunca Allah’a ve Peygamber Efendimize yakınlaşmış gibi oluyoruz.” “Kur’ân okumak, bana çok iyi beyin sağlıyor ve huzur buluyorum.” “Evet daha çok okumak geliyor içimden.” “Kur’ân okumak bana huzur veriyor. Sanki gönlümde çiçekler açıyor ve çok ama çok huzur buluyorum.” “Kur’ân okumak bana gönül huzuru veriyor. Çünkü Kur’ân okuduğumda insan kötü davranışlar düşünmüyor. Kur’ân okuyan insan, topluma saygılı ve herkese iyilik düşünüyor.” “Kur’ân-ı kerîm okumak bana oldukça çooooooooook huzur veriyor. Siz inanmıyor olabilirsiniz ama bunlar gerçek.”

“Kur’ân-ı Kerîm okumak size gönül huzuru veriyor mu?” şeklinde çocuklara yazılı olarak yöneltilen soruya çocukların hemen hepsi “Evet” diye cevap vermiştir. “Kur’ân-ı Kerîm okuyunca içim ferahlıyor, huzur buluyorum. Kur’ân okuyunca, hafifliyorum. İçimde huzur hissediyor ve güvende olduğumu düşünüyorum. İçimi güzel bir duygu kaplıyor. İçime rahatlık çöküyor. Çok mutlu oluyorum. Kur’ân okuyunca meleklerin yanımda olduğunu sanıyorum. Kur’ân okumak, insanın içindeki kötü duyguları giderdiği için okurken gönül rahatlığıyla okuyorum. Allah’a biraz daha yaklaştığım hissediyorum. Allah ve Peygamber Efendimize yakınlaşmış gibi oluyorum. Gönlümde çiçekler açıyor ve çok ama çok huzur buluyorum. Sanki kalbimde hiç dert, keder yokmuş gibi oluyorum” gibi ifade ve ikrarlar, çocukların ortak duygularını, Kur’ân’ın onların tertemiz dünyasında yaptığı tesiri ev oluşturduğu huzuru göstermektedir.

Çocuklar, Kur’ân’ı okumak ve tanımakla tertemiz fıtratları ile buluşmakta ve bütünleşmektedirler. Her doğan çocuğun İslâm fıtratı üzere doğması, yaratılışlarının derinliklerinde hakkı tanıma ve sevme kabiliyetinin olması, onların Kur’ân’la mutlu olmasını sağlamaktadır. Çünkü Kur’ân, onları yaratan ve yaratılışta onları tertemiz ve günahsız olarak dünyaya getiren Allah’ın kelamıdır. Gerçekten Allah’ın kelamı ile tanıştırılması halinde ona itiraz edecek, onunla mutlu olmayacak ve huzur bulmayacak hiçbir çocuk yoktur. Ancak ergenlikten sonar fıtratları, çeşitli etkilerle, günahlarla, isyanlarla lekelenen kimseler, Kur’ân’dan kaçar. Ama yine de onları dosdoğru yola götürecek ve onları temizleyecek Kur’ân’dır.

“Kur’ân okurken Allah’ımı ve Peygamberimi hissediyorum. Kur’ân’ı bitirip hoca olacağım. İnsanları okutup Kur’ân’a geçireceğim. Onların da okumasını istiyorum. “Sizin en Hayırlınız Kur’ân’ı öğrenen ve onu öğretendir.” Ben de onlardan olmak istiyorum. Kur’ân’ı okurken çok mutlu oluyorum” diyerek duygularını belirten ve henüz yeni Kur’ân okumaya başlayan çocuklarımızın minicik dünyalarında Kur’ân’ın nasıl tesir ettiğini açıkça görebiliriz.
Kur’ân’la başlamanın çocuklara üzerinde önemli ve kalıcı bir rolü vardır. Kur’ân terbiyesi ile hayata atılan çocuklar daha munis, daha şefkatli, daha adil ve daha fazla dinine, ailesine, milletine bağlı oldukları görülmektedir. Yoğun bir bilgi yüklemesine maruz bırakılan ve gerçekten büyük bir stresle karşı karşıya bulunan ve bunların neticesinde de psikolojileri bozulmaya yüz tutan çocuklarımızı ve gençlerimizi Kur’ân’ın diriltici nefesi ile ihya etmek zorundayız. Çevre, arkadaş, medya ve çeşitli olumsuz etkenlerle ruhları ve gönülleri incinen çocuklarımıza ve gençlerimize, tertemiz fıtratlarını koruyacak, zenginleştirecek ve geliştirecek olan Kur’ân’ın hayat ve huzur verici atmosferi ile buluşturmalıyız. Gençlerimizin yaşadığı bunalım ve huzursuzlukların temel sebebi, günbegün fıtratlarından uzaklaşmalarıdır. Fıtratları ile yabancılaşan çocuklarımızı ve gençlerimizi mutlu etmek mümkün değildir. Nasıl ki taptaze bir fidanı, köküne dökülen kezzap suyu, onu kurutmak için yeterli ise, gençlerin fıtratını da şirk, küfür, nifak, riya, gösteriş, isyan, günah ve benzeri unsurlar lekelemekte ve kurutmaktadır. Gençlerin ve çocukların fıtratını, Kur’ân’ın hayat suyu ile sulamak ve yeşertmek, onlara yapılacak en büyük iyiliktir.

Dipnot: 1) Söz konusu izlenimler, Zeytinburnu Müftülüğünce düzenlenen ve dokuz hafta süreli çeşitli camilerde ve İmam-Hatip Lisesinde devam eden Yaz Kur’ân Kurslarına katılan muhtelif yaş gruplarına ait öğrencilere yazıl olarak bazı sorular yöneltilerek elde edilmiştir. Öğrenciler, İlköğeretim çağındaki 11-15 yaş grupları arasındaki çocuklardan oluşmaktadır.