> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Kulluğun özü namaz nedir ?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kulluğun özü namaz nedir ?  (Okunma Sayısı 781 defa)
21 Ekim 2010, 21:51:57
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 21 Ekim 2010, 21:51:57 »



Kulluğun Özü Namaz Nedir?


“ Ey Resûlüm! Sana vahy olunan Kur’an ayetlerini güzelce oku ve namazı gereği üzere kıl. Gerçekten namaz, edeb ve namusa uygun olmayan şeylerden, çirkin görünen işlerden alıkor. Herhalde yüce Allah’ı zikretmek, her ibadetten daha büyüktür. Yüce Allah bütün yaptıklarını bilir” (Ankebut, 45).
Namaz; dinin direği ve dini muhafaza eden ilâhi bir esastır.
Namaz; Hâlık-ı Zülcelâl tarafından her yirmi dört saat zarfında, tayin edilen vakitlerde manevî huzuruna yapılan bir davettir.
Namaz; Cenab-ı Hakk'ı tesbih ve tâzim ve şükürdür.
Namaz; kul ile Allah arasında yüksek bir bağ ve ulvî bir münasebet ve nezih bir hizmettir.
Namaz; kalbe, ruha ve akla rahatlık verir. Her vicdan ve ruhun muhabbetini celp ve cezp eder.
Namaz; kalplerde Allah'ın azametini ve büyüklüğünü yerleştirir ve devam ettirir. Akılları ona yönelterek, ilâhî kanunlara itaat ve Allah'ın nizamına uymayı temin eder.
Namaz; dünya misafirhanesinde kalbin gıdası ve manevî bir zenginliğidir.
Namaz; insanın mutlaka gireceği kabrinde gıda ve ziyadır.
Namaz; insanın mutlaka mahkeme edilmek üzere çıkarılacağı mahşerde kurtuluş ve senettir.
Namaz; insanın ister istemez üstünden geçeceği sırat köprüsünde nur ve binektir.
Namaz; mü'minin mi'racıdır.
Namaz; bütün ibadet çeşitlerini içine alan, bütün mahlukatın çeşitli ibadetlerini ihtiva eden nurani ve kutsi bir ibadettir.

NAMAZIN MAHİYETİ VE ÖNEMİ
Namaz, aklı yerinde olan ve büluğ çağına ermiş bulunan kadın erkek her müslüman için belli vakitlerde yapılması gereken farz bir görevdir. Bu önemli farzı yerine getirenlerin ahirette, pek büyük ikram ve ihsanlara kavuşacaklarını yüce Allah vaat etmektedir. Bunu kasten terk edenler de, Allah tara- fından çok şiddetli bir azapla tehdit edilmektedir. İşte her zaman ümmetinin iyiliğini düşünen şefkatli Peygamberimiz (s.a.v) yine ümmetinin zarara düşmemesi için son sözlerini de; “Namazı sakın terk etmeyin! Namazı sakın terk etmeyin….!” diye bitiriyor.

Namaz, Cenab-ı Hakk'ın Manevi Huzuruna Bir Davettir
Bu davet, bizi yoktan yaratan ve bizi terbiye eden Rabbimiz tarafından yapılmaktadır. O, öyle bir Allah ki, yer gök bütün kâinat onun mülküdür. Biz, hem O'nun mülküyüz hem de mülkünde çalışıyoruz. Her şey O'na muhtaçtır. Hayatı veren O, hayata lazım olan nimetler hep O'nundur. Hayatımızın devamı için teneffüs ettiğimiz hava, içtiğimiz su, ısı ve ışığından faydalandığımız Güneş, çeşit çeşit rızıklarımızın çıkarıldığı toprak, hep O'nun eseridir. Biz her an O'nun sofrasındayız. Bizi yaratan O olduğu gibi, bizi doyuran ve bizi yaşatan da O'dur. Kısaca, bütün iyilikler, güzellikler, lütuflar, merhametler ve nimetler Allah'tandır.

İşte Allah, bunca ihsanları ve ikramları ile insanı sevdiğini gösteriyor. İnsanın da, bir teşekkür mahiyetinde olan ibadetlerle Allah'ı sevdiğini bildirmesi gerekir. Böylece, yirmi dört saatte beş farz namazını kılan bir insan, Allah'ın davetine icabet etmiş olur.

Namaz Bütün İbadetlerin Numunelerini İhtiva Eder

Namaz, bütün ibadetleri içine alır. Meselâ İslâm'ın beş şartından biri olan şahadet kelimesi, her namazda getirilmektedir. Namaz kılarken yemek içmek namazı bozar. Böylece namaz içinde oruçta tutulmuş olur. Yine namaz kılan, bedeninin, sağlığının zekâtını vermiş olur. Böylece zekât ibadeti de yerine getirilmiş olur. Hac ibadetinde kâbeye teveccüh vardır. Namazda bu da yapılmak- tadır.

Namaz Bütün Mahlûkatın İbadetlerini İçine Alır
Namaz, sembolik olarak, her cins mahlûkun yapmış olduğu ibadet şekillerini de ihtiva eder. Meselâ, her an ayakta kıyam vaziyetinde, eğilerek rükû, secde ve oturuş halinde olan melekler vardır. Meleklerin çeşitli şekillerde yaptığı bu ibadetleri namaz kılan bir insan, hepsini birden temsil etmektedir. Aynı şekilde, ağaçlar her an kıyam halinde, yani ayakta durup Allah'ı hal diliyle tesbih etmektedir. Diğer taraftan, hayvanlar her an yarı eğilmiş, yani rükû halinde Allah'a ibadet yapmaktadır. Yerde sürünen varlıklar, Allah'a bir çeşit secde halindeki ibadeti göstermektedir. Dağların duruşu, bir bakıma teşehhüt, yani oturma vaziyetini ifade etmektedir. İşte insanın namazı, bütün varlıkların bu çeşitli ibadetlerini de temsilen içine almış olur.

NAMAZIN İNSANA KAZANDIRDIKLARI

Namaz, Kul'u Allah'a Bağlayan Ulvî Bir Vazifedir
Namaz, kul ile Allah arasında çok yüksek bir münasebettir, ulvi bir bağdır. Her ruhu kendisine çekici sırları olan çok temiz, safi bir hizmettir. Demek, namaz kılmayan bir insan, Allah'la bağını zayıflatmış demektir. Halbuki insan için bundan daha büyük bir zarar düşünülemez. Çünkü insan, her şeyinde her zaman Allah'a muhtaçtır. Ondan gelmiş, yine ona döndürülecektir.
Ölümü öldüremeyen, kabri kapatamayan, ayrılıkları durduramayan insan bunu iyi düşünme- lidir. Onun için, insana en lüzumlu iş, en mühim vazife, Rabbi ile olan münasebetini arttırmak olmalıdır. Bunun da en güzel yollarından biri, insanın gönlünde Allah'ın sevgisini yenilemeye vesile olan beş vakit namazı kılmaktır. Allah'ın yüceliğinin kalplerde sabitleşmesi ve devam etmesi insan için çok önemli bir meseledir. Çünkü kalp manevi hayatın merkezidir. İnsanın hayatının devamı için bütün bedene kanı pompalayan maddî kalp olduğu gibi, maneviyatının devamı için de insanın manevi kalbindeki kuvvetli îmâna ihtiyaç vardır. Kalpteki îmânı kuvvetlendiren ve lâtifeleri canlandıran en önemli ibadet de beş vakit namazdır.
Namaz kılmak aynı zamanda akılları Allah'a döndürmeye ve ilahî kanunlara itaat etmeye vesiledir. Böylece insan Cenab-ı Hakk'ın koyduğu emir ve yasaklara uymaya çalışır.
İnsan, emir ve yasak şeklinde belirtilen Allah'ın isteklerine uymaya çok muhtaçtır. Çünkü insan yaratılış gereği toplum halinde yaşamaya mecbur- dur. Şahsî yaşayışında ve cemiyet hayatında rahat ve huzur içinde olması, ancak fertlerin toplumdaki kurallara uymasıyla mümkün olur. Uyulması gereken nizamın neler olduğunu da en iyi bilen insanı yaratandır. “Yapan bilir, bilen konuşur,” değişmez bir kâidedir.
İşte insanı yoktan yaratan ve çeşit çeşit duygularla donatan Cenab-ı Hak, hayatın nizam ve intizamının esaslarını Kur'anda bildirmiştir. Bildirilen bu esaslara uymayı sağlayıcı en güzel ve en önemli vesilelerden biri de belli vakitlerde emredilen namazdır.
İşte o vesileye uymayan veya tembellikle namazı terk eden veyahut kıymetini bilmeyen insan, ne kadar zararda olduğunu daha sonra anlar, ama iş işten geçer. Öyle ise fırsat elde iken bu vesileye uyalım. Telâfisi mümkün olmayan zarardan kurtulmanın yollarını arayalım.

Namaz Kalbi ve Ruhu Rahatlatır

Bizi yaratan Rabbimiz, bizleri maddî ve manevî duygularla donatmıştır. Maddî duygularımızı beslemek için hava, su ve ekmek gibi çeşitli gıdaları yaratmış. Hayatımızın devamını ve rahatını onlara bağımlı kılmıştır. Onlarsız yaşayamayız.
Aynı şekilde manevî duygularımız için de ibadetleri emretmiştir. Bunların başında da namaz gelmektedir. Ruhumuz, kalbimiz, aklımız gerçek rahatı namaz gıdasında bulmaktadır. Bu gıda alınmadığı, yani namaz kılınmadığı takdirde ruh, kalb ve akıl rahatsız olur. Bir çeşit manevî gıda olan ibadetin verdiği rahatlığı hiçbir şey veremez. Eğlencelerle, oyunlarla rahat ve huzur bulmaya çalışanlar, ancak kendilerini aldatmış olurlar. Dolayısıyla, maddî hayatımızın devamı için belli gıdaların alınması ne kadar gerekli ise, manevî hayatımızın devamı için de namaz ibadeti en az o kadar gereklidir.
Mesela, gıdasızlıktan ölen bir insan, geçici olan elli altmış senelik bir hayatı kaybetmiş olur. Namazı kılmayan, Allah'a isyan eden bir insan ise, ebedî hayatını kaybetmiş olacaktır. Onun için aklı başında olan bir insan, bile bile ebedî hayatını zarara sokmayacaktır. Dünyasına lazım olan işleri düşündüğü gibi, mutlaka gideceği ahiretine lazım olan işleri de düşünecektir. Her gündeki yirmi dört saatlik ömür sermayesini, hem dünya ve hem de ahiret hayatını kazandıracak şekilde planlı kullanacaktır. Yirmi dört saatin bir saatini namaza ayırmakla, hem aklını, ruhunu, kalbini rahatlatmış ve hem de Allah'ın rızasını kazanmış olacaktır.
Nitekim Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurur: “Allah ve dinini hatırlatan her şey faydalıdır ve kişiyi rahatlatır. Onun dışında söylenen diğer sözler kalbi katılaştırıp stres ve bunalımları artırır.”

Namaz Küçük Günahların Affına Vesiledir
Namaz küçük günahların affedilmesine sebeptir. Namazını devamlı kılan bir kimsenin namaz aralarında işlediği bazı küçük hataları, kusurları olmuşsa onlar silinir. Bu hususta Peygamberimiz buyurmuştur ki:
“Beş vakit namaz ve Cuma namazı, namaz vakitleri ve iki Cuma arasında işlenen küçük günahların -büyük günahlar işlenmedikçe- keffare- tidir.” Yani af edilmesine sebeptir.
Hakikati ne olduğu bilinerek kılınan sahih bir namaz, iki namaz vakti arasında insanı, çirkin ve uygunsuz olan davranışlardan uzaklaştırır. Sahih ve doğru bir şekilde namaza devam edildikçe iyilik artar. Cenab-ı Hakk bu konuda şöyle buyurur: “(Ey Resulüm!) Kitaptan sana vahyedileni oku ve namazı hakkıyla eda et! Şüphe yok ki, namaz, çirin işlerden ve kötülüklerden (insanı) alıkoyar. (Namaz kılarak) Allah'ı zikretmek ise, elbette (her şeyden) en büüyk olandır. Ve Allah, ne yaparsanız bilir” (Ankebut, 45).

Namaz Manevi Hastalıkları Tedavi Eder
Cenab-ı Hakk'ın hiçbir şeye ihtiyacı olmadığı gibi, bizim ibadetlerimize de ihtiyacı yoktur. İbadete, bizim ihtiyacımız vardır. Allah Samed'dir. Yani her şey O'na muhtaç, O ise hiçbir şeye muhtaç değildir. Mesela bir hasta, doktora gitse, doktor faydal...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kulluğun özü namaz nedir ?
« Posted on: 26 Nisan 2024, 12:45:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kulluğun özü namaz nedir ? rüya tabiri,Kulluğun özü namaz nedir ? mekke canlı, Kulluğun özü namaz nedir ? kabe canlı yayın, Kulluğun özü namaz nedir ? Üç boyutlu kuran oku Kulluğun özü namaz nedir ? kuran ı kerim, Kulluğun özü namaz nedir ? peygamber kıssaları,Kulluğun özü namaz nedir ? ilitam ders soruları, Kulluğun özü namaz nedir ?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes