๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 01 Aralık 2010, 19:26:42



Konu Başlığı: İslamiyette edeb
Gönderen: Hadice üzerinde 01 Aralık 2010, 19:26:42
İSLAMİYETTE EDEB

İslam Dininde Edep, iyi huy güzel terbiye demektir. Tasavvuf ehlileri edebi şöyle tanımlamışlardır : Konuştuğu zaman boşa konuşmamak, dilini korumak, yalnız kaldığında da, kalbini herşeyden korumaktır. Edeb, senden büyük olanlara saygı göstermek senden küçük olanlarada şefkatli davranmaktır. Kendi dengindekilerle de, güzel anlaşmaktır. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) Hz.’leri üstün ahlak‘ı tamamlamak için gönderilmiştir. Ve Şöyle buyurmuştur: Rabbim beni terbiye etti, terbiyemi de ne güzel etti demiştir. Efendimizin terbiyesi edebi insanlık için çok güzel bir örnektir. Allah (c.c) Hz.’leri Efendimizi alemlere rahmet olmayı hoşgörüyü, affı, iyilik yapmayı, yumuşak huyluluğu, güler yüzlü olmayı, doğru sözlü olmayı, doğru özlü olmayı öğretmiştir. İslam Tasavvufu’na göre edep tüm güzel huyların süsüdür. Ebu Osman : İnsan bedeni için güzel edepten üstün olan bir şey görmedim. Kul edep ile dünya ve ahiret aleminde, yüksek hallere yüksek derecelere ulaşır demiştir İslamiyette her hareketinin her davranışının bir edebi vardır : Konuşmanın edebi, yemenin içmenin edebi, çalışmanın, oturup kalkmanın edebi v.s…. Kur’an-ı kerim helal kazanmamızı helal yememizi, kazançlarımıza haram karıştırmamayı, ölçü ve de tartıyı tam yapmayı emreder.Yemekten önce elleri yıkamak, yemeğe başlamadan önce besmele ile başlamak, sağ elimizi kullanarak yemek yemek, yemeğin içine üflememek başkalarını rahatsız edecek tiksindirecek hal ve hareketlerde bulunmamak ve yemek bittikten sonra elhamdülüllah demek yemeğin adabındandır.
Konuşurken doğru konuşulmalı kimseye hakaretvari konuşmamalı, kırıcı ya da kötü söz söyleyip gönül kırmamalı, vaktini boş sözlerle harcamamalı, Büyüklerin yanında yüksek sesle konuşmamalı, dedikodu gıybet denilen illetden kaçınılmalı vara yoğa gerekli ya da gereksiz yemin etmemeli. Yüce Kur’an aşağıda yazıcağımız kimselere itaat edilmemesini emreder :

Şu Yazılanlardan Hiç Birine İtaat Etme :

1 - Çok günah işleyenlerden

2 - Saldırganlardan

3 - Yemin edip duaranlardan

4 - Herkesi kınayanlardan

5 - Aşağılşık insanlardan

6 - Hayra engel olanlardan

7 - Kaba insanlardan

8 - Söz getirip götürenlerden

9 - Kötülükle damgalı olanlardan

İşte bu kötü vasıfları taşıyan kimselerden uzak durmalı, bu tip insanlara uymamalı ve peşinden gidilmemelidir. Zira bunlar insanların ahlakını bozarlar.


ALINTI