> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > İman ile haset bir arada bulunmaz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İman ile haset bir arada bulunmaz  (Okunma Sayısı 960 defa)
06 Eylül 2010, 19:55:03
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 06 Eylül 2010, 19:55:03 »




İman ile haset bir arada bulunmaz


Haset yani kıskançlık; bir kimsenin, sahip olduğu mevki, şan, şöhret, sıhhat ve ya manevi mal, mülk gibi maddi nimetlerini çekememek, bunlardan rahatsız olmak ve o kişinin elinden bütün bunların gitmesini istemek manasına gelir.

Haset; nimet verilmiş olan kimseden o nimetin zevalini istemek, yani nimetin yok olarak o kimsenin mahrum kalmasını temenni etmektir. Bazı âlimler; “Kişinin bu ni’mete, kendisinin sahip olmasını temenni etmesidir.”diye tarif etmiştir. Gerçek o ki; haset her iki manaya da şamildir. (Kütüb-i Sitte)

İmam-ı Gazali’ye göre hasedin hükmü;  eğer bir kimse kalbinde haset (kıskançlık) bulunmasından üzülmezse veya isteyerek haset ederse (kıskanırsa) günâh olur, harâm olur. Kıskançlığını sözleri ve hareketleri ile belli ederse, günahı daha çok olur. Ancak bir kimsenin de kalbinde haset bulunur, kendisi buna üzülür, bunu istemezse, bu günâh olmaz. Kalpte bulunan ama fiile geçmeyen hâtıra, düşünce, günah sayılmaz. Çünkü bu tür düşüncelerin kalbe gelmesi insanın elinde değildir. (İhya-yı Ulumiddin)

KISKANÇLIĞIN KISKANANA VERDİĞİ ZARARLAR

Her kötü hasletin maddi-manevi zararı olduğu gibi hasedin de en başta haset eden üzerindeki maddi zararlarını İmam-ı Şafi Hazretleri şöyle sıralamıştır:

“Kıskananın içinde sürekli bir ateş yanar. Bu ateş onu yakar, yavaş yavaş eritir. Çünkü birisine haset edildikçe Allah onun nimetini artırır. Onun nimetinin artması da kıskananın kıskançlığını, dolayısıyla rahatsızlık ve sıkıntısını çoğaltır. Kıskananın göğsü daralır, uykusu kaçar. Amansız bir hastalığa düşer. Kıskanılanın perişanlığı istenirken, kıskanan perişan olur.”

Kıskanç kimsenin kıskançlığı ve çekememezliği ağır bir hale gelirse, şu dört çeşit zarara ma’ruz kalır:

1.    Ardı arkası gelmeyen hasret ve üzüntü ile şifası umulmayan bedeni hastalığa düçar olunur.
İbn-i Mu’tez diyor ki: “Haset, beden hastalığıdır.”

2.    İnsanlar arasındaki mevki ve mertebesi düşer. Çünkü halk ondan yüz çevirip nefret eder.
Mensuru’l-Hikem’de: “Kıskanç kimse, şeref bulamaz.” denilmiştir.

3.    İnsanların kendisine buğzedip düşmanlık yapmasıdır. Hatta insanlar içinde bir dost ve arkadaş bulamaz bir hale gelir. Böylece insanların buğz ve düşmanlığına maruz kalıp hüsrana düçar olur. Onun içindir ki, Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor: “İnsanların en kötüsü, sevmeyen ve sevilmeyendir.”

4.    İlahi taksimata karşı çıktığı için Allah’ın gazabına maruz kalması ve emirlerine muhalefet ettiği için günah kazanmasıdır. Çünkü insanları kıskanan kimse, Allah’ın taksimatını adaletli bulmuyor ve insanları o nimetlere layık görmüyor, demektir. (Edeb-i Dünya ve Din)

Hasedin haset eden üzerinde maddi zararları olduğu gibi manevi zararları da çok büyüktür: 

Haset, Allah'ın kulları arasında yaptığı taksimi beğenmemektir!

Cenâb-ı Hak: “Haset edici bir kimse benim nimetimin düşmanı, kaza ve kaderime küsmüş, kullarımın arasında yapmış olduğum taksimata razı olmamış bir kimsedir.” Buyurmuştur.

Haset eden, Allah'ın yaptığı taksim ve takdire rıza göstermiyor, onun iradesine karşı geliyor demektir. Çünkü haset eden, O'nun gizli olan hükümleri ile mülkünde gerçekleştirdiği adalete kızmış, onu çirkin bulmuş olur. Bu ise imanının zedelenmesinden başka bir şey değildir.

Hz. Zekeriya (as) Allah’ın şöyle buyurduğunu haber vermiştir;“Kıskanç kişi nimetime düşman, hükmüme kızan ve kullarım arasında yaptığım taksimata rıza göstermeyen biridir.” (İhya-yı Ulumiddin)

Haset kişinin imanını zedeler

“Bir kulun kalbinde, iman ile haset birleşmez.” (Nesai)

“Size ümem-i kadime hastalığı sirayet etti: Bu, haset ve buğzdur. Bu kazıyıcıdır. Bilesiniz: kazıyıcı derken saçı kazır demiyorum. O dini kazıyıcıdır. Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zü’l-Celal’e yemin ederim, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi: aranızda selamı yaygınlaştırın.” (Tirmizi)

Haset kişinin dinine zarar verir

“Bir koyun ağılına giden iki aç kurdun, ağıla verdiği zarar Müslümanda, haset ve mal hırsının o Müslümanın dinine verdiği zarardan daha çok değildir.” (Tirmizi)

Haset güzel amelleri yok eder

“Ateşin odunu yediği gibi haset de hasenatı yer!” (İbni mace)

“Haset ve kin, tıraş eder. Ama saçı değil, dini tıraş eder.” (Bezzar)

Haset ehli, cehenneme öncelikli gireceklerdendir

Peygamber Efendimiz (asm) buyurdular ki:
“Altı sınıf vardır. Hesaptan bir sene evvel cehenneme girerler. Denildi ki:
‘Ey Allahın Rasulü! Onlar kimlerdir?’
‘Zalim idareciler, kavmiyet güden Arablar, büyüklük taslayan ağalar, hainlik yapan tüccarlar, cahil köylüler, haset eden âlimlerdir”(Ebu Mansur Ed-Deylemi)

Peygamber Efendimiz (asm) haset edeni, ümmetinden kabul etmez

“Hasetçi, koğucu ve falcı bizden değildir.” (Nesai)

“Ümmetim için endişe duyduğum şey, aralarında servetin çoğalıp, birbirlerine haset ederek dövüşecek olmalarıdır.” (İbn-i Ebi’d-dünya)

KISKANÇLIKTAN KURTULUŞ ÇARELERİ

İnsana imanını kaybettirme derecesinde zararı olan kıskançlıktan nasıl kurtulabiliriz? Bu kötü hasletten kurtulmak için neler yapmak lazım?

İslâm âlimleri hasetten kurtulmanın yollarını şöyle tarif etmişlerdir:

Kıskançlıktan kurtulmak istemek

Bir mü’mine yakışan, kıskançlık hissi içinde doğduğu zaman, bundan nefret edip defetmeye çalışmaktır.

İmam-ı Şafi hazretleri kıskançlıktan kurtulmak için şu açıklamaları yapmıştır: “Kıskançlığı tedâvî etmenin yolu, şeytanın isteklerini yerine getirmeyerek, hatta aksini yaparak ona hükmetmesini öğrenmektir. Mesela içindeki kıskançlık duygusu birisini kötülemesini istediğinde kişi, bunu şeytanın kendisi için hazırladığı tuzağa düşmek demek olduğunu anlayarak tersini yapmalı onu övmelidir. Kendisinden birisine karşı kibirli davranmasını istediğinde karşı koyarak tevazu göstermeli; vermemeyi fısıldadığında, vermelidir. Kişinin bu davranışları, karşısındaki insanı memnun eder ve onun tarafından sevilmesine neden olur. Bu şekilde karşılıklı sevgi başlar ve zamanla kıskançlık hastalığı yok olur.” (İmam-ı Şafi Hazretleri)

Fani şeyler, kıskanmaya deymez

“Kıskanç adam kıskandığı şeyleri düşünsün! Ve anlasın ki rakibinde olan dünyevi güzellikler, kuvvet, mertebe, servet vs. hepsi fanidir, ölümlüdür, geçicidir. Faydaları az, zahmetleri çoktur. Eğer rakibinde ahirete ait işleri kıskanıyorsa zaten onlar için kıskançlık olamaz. Eğer onlarda da kıskansa o zaman ya kendisi riyakârdır, yaptığı amelleri Allah için yapmaz ve ahiret malını dünyada mahvetmek ister. Veyahut kıskandığı kimseyi riyakâr zanneder, mümin kardeşine haksızlık eder, zulmeder.” (Bediüzzaman Hazretleri)

Kıskanmak insan için zarardan başka bir şey değildir

Kıskanan kimse bilmeli ki; kıskançlığı dinine ve dünyasına zarar verir, kıskanılan kimseye zararı dokunmayıp, aksine onun hem dünyasına hem de dinine menfaat sağlar. (İmam-ı Gazali Hazretleri)

Hediyeleşmek kıskançlığı giderir

Kıskançlıktan kurtulmak için; kıskanılan kişiye hediye gönderilmeli, nasîhat vermeli, onu medh etmelidir. Ona karşı tevâdu' (barış) göstermelidir. Onun ni'metinin artmasına dua etmelidir. (Kütüb-i Sitte)

Dua etmek kıskançlığı izale eder

Haset eden kimse sürekli, Allah'ın kendi lütfundan vermesi için dua etmelidir. Çünkü O, kendisi için hayırlı olan şeyi verir ve O her şeyi bilendir. (Tefhimül Kur’ân)



A. Zeynep KILIÇ
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İman ile haset bir arada bulunmaz
« Posted on: 28 Mart 2024, 15:12:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İman ile haset bir arada bulunmaz rüya tabiri,İman ile haset bir arada bulunmaz mekke canlı, İman ile haset bir arada bulunmaz kabe canlı yayın, İman ile haset bir arada bulunmaz Üç boyutlu kuran oku İman ile haset bir arada bulunmaz kuran ı kerim, İman ile haset bir arada bulunmaz peygamber kıssaları,İman ile haset bir arada bulunmaz ilitam ders soruları, İman ile haset bir arada bulunmaz önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes