> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > İbadet ve hayat nizamı 2
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İbadet ve hayat nizamı 2  (Okunma Sayısı 685 defa)
17 Eylül 2010, 13:23:04
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 17 Eylül 2010, 13:23:04 »



İbadet ve Hayat Nizamı 2

4- Allah Teâlanın emirlerini yerine getirip yasaklarından kaçınma suretiyle, insan için, içtimai hayattaki muhtelif mertebelere muhtelif nisbetler ve bağlar hasıl olur. Herbir fert, amme menfaati ve hukukî hükümler bakımından bir nev’i haline dönüşür. (Zira emir ve buyrukların birçoğu, özellikle dinî şeair ve umumi menfaatle ilgili olan emirler, üzerine birçok hakların ve hususiyetlerin asıldığı nizamı tutan urgan gibidir. Öyle ki, o ip olmazsa o nizam dağılacak, uçuşacak, tesbih taneleri gibi dağılacaktır).
Yani pek çok haklar, haysiyetler, irşadlar, talimler, ıslahlar gibi vazifeler toplum hayatında bir şahsa yüklenebilir. Eğer o emri yerine getiren o şahıs olmazsa o vazifeler tamamen altüst olur.
Demek ki kamu haklarını korumak, nizamın işlemesini temin etmek, insanları güven ve barış içinde yaşatmak, dürüst, ciddi, işine titiz insanlarla mümkündür. Bir kaymakam, bir okul müdürü, bir emniyet âmiri, bir komutan veya herhangi bir kamu görevlisi, bir fabrikatör hatta herhangi bir fert dürüst olursa, beklenen fayda ve gayeleri gerçekleştirir. Toplum mutlu olur, âhenk içinde hayatını devam ettirir. Fakat o şahıs işine bağlı olmazsa, cemiyetin birçok tarafı ile ilgili olması sebebiyle, nizamı bozar. İşte insanları dürüst, nizama bağlı kılan şey ibadet terbiyesidir.
5- Müslüman kişi, ibadet sayesinde diğer her bir müslümanla sabit, ciddî münasebet kurar. Onlara kuvvetli bir irtibat ve bağlılık duyar. Bu münasebetler sağlam bir kardeşliğe ve gerçek bir sevgiye vesile olurlar. İşte o akidelerin zuhuruna sebep, onların tesir sağlaması ve köklü bir meleke haline gelmesi, ancak ve ancak ibadet sayesinde olur.
Böylece insanlar arasında sarsılmaz bir kardeşlik, hakiki bir sevgi hasıl olur. Beş vakit namaz için sık sık mescidde toplanmak, aynı kıbleye dönüp, aynı mâbûda yönelmek, aynı Rehberin terbiyesine girmek, zekât ile iktisadi dengeyi kurmak, oruçla zengin fakir eşit hale gelip aynı açlığı çekmek, yardımlaşma, dayanışma gibi emirlerle bir vücudun azaları haline gelmek, "ibadet" emrine uymakla olur. Her mü’min, yeryüzündeki bütün salih kulları kardeş bilip, her namazdaki tahiyyat duasında "Kâmil mânasıyla her türlü güzellikler selametler bize ve Allah’ın bütün iyi kullarına olsun" der. Namazın sonunda "Ya Rabbi beni, anamı babamı ve bütün müminleri hesap günü affet" der. İbadetin, kendisine kardeş bildirdiği insanlarla olan muamelelerini, hep bu esasa göre, yani kardeşlik ve sevgi esasına göre düzenlemek şuurunu elde eder. Zaten içtimai hayatı, toplumu mükemmel hale getiren, ilk ve en birinci basamaklar, bu uhuvvet ve muhabbettir.
İbadetin, insanın şahsi kemaline sebeb olması, onu mükemmel ve örnek insan makamına ulaştırması veya o makama yaklaştırması mevzuunda şunları söyleyeceğiz:
İnsan cismi itibariyle küçük, zayıf ve âciz olup bu yönleriyle, diğer hayvanlar gibi bir canlı olmakla beraber, pek yüksek bir ruh taşımakta, pek büyük bir istidada malik bulunmaktadır. Sayılamayacak kadar meyilleri (eğilimleri), sonsuz emel ve arzuları, hudutsuz fikirleri vardır. Kuvve-i akliye, kuvve-i şeheviyye ve kuvve-i gadabiyyesi de sınırsız olup haddi aşmaya hazırdır. İnsanoğlunun dikkate değer bir yaratılışı vardır ki, sanki bütün nevilere ve âlemlere bir fihrist olarak yaratılmıştır. İşte bundandır ki insan nev’i, dünyada bunca tasarrufta bulunmakta, diğer bütün canlılar üzerinde bir hâkimiyet kurmakta, yeryüzüne tevdi edilen, depolanan imkânları işletmektedir.
İşte bu yaratılışta olan insanın o yüksek ruhunu yücelten, ferahlatan ibadettir. İstidatlarını geliştiren ibadettir. Onun meyillerini nezih hale getiren ibadettir.
Arzularını gerçekleştiren ibadettir.
Kuvve-i şeheviyye ve gadabiyyesini sınırlayan ibadettir.
Fikirlerini genişleten ve intizam altına alan ibadettir.
Zahiri ve batınî uzuvlarını ve duygularını kirleten tabii pasları giderip parlatan ibadettir.
İnsanı, Allah tarafından takdir edilen kemâl noktasına ulaştıran ibadettir.
Kul ile Mabûd arasında en yüksek ve en latif olan bağ ancak ibadettir.
Evet insanı olgunlaştıran en yüksek unsur, bu nisbet ve münasebettir.

Bu makalede özlü olarak anlatılan hususlarla ibadetin, İslam’da ne kadar şumullü olup, hayatın bütün tezahürlerine sirayet eden bir ruh olduğu anlaşılmaktadır. İbadetin topyekün kâinatı işleten bir sistem olduğu meydana çıkmaktadır. İbadet bütün bir beşeriyeti içine alan psikoloji, sosyoloji, ahlâk, ilim, hukuk, iktisad sahaları ile de ilgili olmakta, dolayısıyla hayat nizamını etkilemektedir.
(*)


(*) Bu makalede merhum B. Said Nursi’nin ibadet hakkında bir mukaddimesi esas alınıp genişletilmeye çalışılmıştır. Bkz. Onun İşâratü’l-İ’caz (Türkçe trc.si. A. Nursî) Ankara, 1978. s. 92–94.



Prof. Dr.Suat Yıldırım
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İbadet ve hayat nizamı 2
« Posted on: 29 Mart 2024, 10:14:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İbadet ve hayat nizamı 2 rüya tabiri,İbadet ve hayat nizamı 2 mekke canlı, İbadet ve hayat nizamı 2 kabe canlı yayın, İbadet ve hayat nizamı 2 Üç boyutlu kuran oku İbadet ve hayat nizamı 2 kuran ı kerim, İbadet ve hayat nizamı 2 peygamber kıssaları,İbadet ve hayat nizamı 2 ilitam ders soruları, İbadet ve hayat nizamı 2önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes