> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Hasta ziyareti
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hasta ziyareti  (Okunma Sayısı 690 defa)
03 Haziran 2010, 01:39:19
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 03 Haziran 2010, 01:39:19 »



Hasta Ziyareti

Hadis-i Kudsî: - Ey ademoğlu, kullarımdan hasta olanlara güzel muamelede bulun ki, ben de gönüllerine senin sevgini yerleştireyim.

Gene buyururlar ki: Kim ki bir hastayı ziyaret ederse, sanki Allah yolunda yedi yüz güne denk bir günde oruç tutmuş olur. Kim ki bir cenazeye katılır ise, sanki Allah yolunda, yedi yüz güne denk bir günde oruç tutmuş olur.

Anlatılır ki, bir gün birisi gelib, Ümmü Derdâ'ya kalbinin katılı­ğından bahsetti. Ümmü Derdâ dedi ki:

- Kalb hastalığı (yani kalbin kasaveti) en büyük hastalıktır. Sen hastaları ziyaret et, cenaze teşyiine katıl, kabirleri ziyaret et.

Gelen şahıs aynını yapdı. Kabirleri ve hastaları ziyaret etdi. Cenaze teşyiinde bulundu. Gerçekden bir müddet sonra kalbinin katılığından kurtuldu. Tekrar Ümmü Derdâ radıyallahu anhâ'ya şöyle dedi:

- Allah sana hayırlar versin!... (Gafletten Kurtuluş, Tenbihü'l-Gafilin)

Yunus Emre Hazretleri hasta ziyaretinin ehemmiyetine bina­en aşağıdaki şiirleri söylemişdir:

Bir hastaya vardın ise

Bir içim su verdin ise

Yarın anda karşı gele

Hak şarabın içmiş gibi.

Bir hastayı ziyaret eden bir mü'min, şu duayı yedi defa okursa,

Allahü Teâlâ o hastaya şifa gönderir. Ölüm hastası hariç. Dua su­dur:

"Es'elullahe'l-Azim Rabbe'l-Arşi'l-Azim en yeşfîke." "Arş'ın Rabbı olan Allah 'tan sana şifalar vermesini niyaz ederim." (Ebû Dâvûd ve Tirmizi)

İmam Müslim'den şöyle bir rivayet vardır:

- Müslüman müslüman üzerinde beş hakkı vardır, denilmiş ve hastalandığı zaman ziyaretine gitmek bu cümleden zikredilmiş­tir.

İki nimet vardır ki, kul onun kadr u kıymetini bilmez. Onlar da, sıhhat ve ferağdır.

Ferağ, faideli işlerde bulunmak için müsaid vakit demekdir.

Çok kimseler vardır ki, sıhhatli olmalarına rağmen, ferağdan mahrumdurlar. Sebebi ise kendilerini dünyanın bir kısım, faideli  veya faidesiz işlerine kaptırmalarıdır.

Böyle insanların hayatları düzensizdir. Çalışırlar, didinirler, yorulurlar, buna rağmen hayatın, âhıretin gayesini, sebebini kavrayamazlar, anlayamazlar. Bazan bu hallerinden kendileri de şikâyetçi olurlar. Buna rağmen bir türlü kendilerini çekib, selâmet sahiline atamazlar.

Halbuki sıhhatli kimse, bu halinin kıymetini bilib değerlendir­mesi gerekmez mi? Hayatını nizama koymasını bilen, onu güzel işlerde kullanmasını da bilir. Bütün gayretini Allah'ın emirlerini yeri­ne getirmeğe hasreder. Çünkü vakitlerinin kıymetini idrak etmişdir. Dünyayı da ihmal etmez, lâkin ağırlığı ukbaya hasreder.

Bütün gayesi temiz, günahlara bulaşmayan bir kirmse olmak, her hususda gerek kendisine ve islâmiyete, gerek cemiyete fayda­nı ofmakdır.

Gönlü daima Rabbısıyla olur, namazını vaktinde âdabı üzere kılar, zekâtını verir, orucunu tutar, hacca gider, Allah'ın rızasını celbeden birçok nafile ibadetlerde bulunur. Bilhassa hastalan ziyaret etmek, gönüllerini almak, ihtiyaçları varsa temin ederek onları rahat ve huzura kavuşturmak Allahü Azze ve Celle hazretlerinin pek hoşlandığı, rızasını kazanmağa en büyük vesiledir.

Farzdan sonra en büyük ibadetin "mü'min kardeşlerimizin gönüllerine sürür vermek" olduğunu bilebilirsek, sıksık hastalan ziyaret eder, yetimlere yoksullara, fakirlere yardımda bulunur, mutlu kimselerden oluruz. İnşaallah.

Bu mühim hususları ihmal edenlerin vay haline.

Hastayı Ziyaret Âdabı


Selmân-ı Fârisî radıyallahu anh hastalanmışdı. Resulü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem onu ziyaret ettiler ve buyurdular ki:

– Şu hasta yatağında senin için üç nimet vardır. Bunlardan biri Rabbının seni hatırlamasıdır. Allahü Teâlâ ve Tekaddes hazretleri hasta kullarını anar. İkinci nimet, bu hastalığın senin geçmiş gü­ nahlarına keffâret olmasıdır. Hastalanan bir mü'minin hastalığı onun geçmiş günahları için bir keffaret olur. Üçüncüsü ise hastanın duasının makbul oluşudur. Şimdi sen hastasın. Bu sebepden duan makbuldür. Binaenaleyh gücün yettiğince dua et.

Alıntı

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hasta ziyareti
« Posted on: 23 Nisan 2024, 11:01:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hasta ziyareti rüya tabiri,Hasta ziyareti mekke canlı, Hasta ziyareti kabe canlı yayın, Hasta ziyareti Üç boyutlu kuran oku Hasta ziyareti kuran ı kerim, Hasta ziyareti peygamber kıssaları,Hasta ziyareti ilitam ders soruları, Hasta ziyaretiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes