๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 26 Mayıs 2010, 14:55:19



Konu Başlığı: Gençlik ve eğitim
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 26 Mayıs 2010, 14:55:19
Gençlik ve Eğitim

Insanların kıymetini bilemedikleri, ilerlemiş yaşlarda pişman olup pişmanlığın fayda vermediği değerlereden biri degençliğin eğitimi ve onların eğitimine verilen önemdir. Tabîki bu eğitimde özellikle din eğitiminin büyük rolü vardır.

            Özellikle topluma hareket veren topluluk olan gençliğin dininden koparılması ve din eğitiminin verilmemesi, onların yabancı kültürlerin etkisiyle baş başa bırakılması anlamına gelmektedir. Yabancı kültürlerin etkisiyle baş başa bırakıl-mamaları için, içinde bulunduğumuzun gelişim çağının özellikleri ile paralel bir din eğitimi almaları gereklidir.

            Bu dönemde  gençlerde karşılaşılan temel özellikleri uzmanlar şöyle sıralamışlardır.

            1.Bedenî ve organik bütün fonksiyonları en yüksek derecesine ulaşmıştır.

            2.Doğuştan veya kazanılmış olan bütün fikri ve zihni kuvvetleri kendi şahsında tamamlamaya mâal olmuş, yani şahsiyet ve karakteri teşekkül etmiştir.

            3.Içinde yaşadığımız topluma artık tamamıyla intibak etmiş ve kendi iradesini kullanarak diğer toplum fertleri ile ilişkilerini düzenlemeye başlamıştır.

            4.Kendi mutluluk ve hayrını anlayarak ve ahlâki hayatını düzenleyecek bir olgunluk derece-sine ulaşmıştır.

            Yukarıda sayılan bu özel-likler 12-21 yaşları baza alınarak sıralanmış ve incelenmiştir.(1) Bana göre bir gence yahut çocuğa bu dönemden önce okuma zevki kazandırılması, düşünme ve anlama zevki ile yetiştirilmesi, dînî değerlerin öğretilerek, topluma hizmet etme zevkinin verilmesi, çocukluğun gençliğe hazırlanması ve bilinçli bir genç yetiştirilmesi açısından çok önemlidir. Bu sayede gençlik çağına giren bir çocuk, yaşayışındaki şüphelerden kurtulacak, zihnin olgunlaşması ve herşeyin gerçek sebebini öğrenme hususundaki, güçlü istek ve arzularına gem vuracak, bilinçli bir genç olarak (eğitimli bir müslüman) hayatına devam edecektir. Bunun için yetiştirilen çocukta, anne ve bababın rolü çok büyüktür. Hatta okullarda verilen eğitimden daha önemlidir. Çünkü din eğitimi için okulu beklemek, okul çağını beklemek, çocuğun okuldaki başarısını tehlikeye atmak demektir. Bunu yapabilmek içinde çocuğa verilecek eğitimin ilk önece büyükler tarafından yapılması şarttır. Çünkü büyüklerin yanlış hareketlerini gören çocuklardan başka hareket istenmesi, çocuğun iyiyi ve kötüyü seçememesine neden olabilir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim de “Ey inananlar! Niçin yapmadığınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmadığınız şeyi söylemek, Allah yanında en sevilmeyen bir şeydir.” buyurmaktadır.(2)

            Aile içinde küçük yaştan itibaren doğru metod ve yöntemlerle verilmiş bir dînî bilgi ve dua , ibâdet ve ahlâki düzene uyma şeklinde verilen bir dini eğitimi, gençlik döneminde dînî hayatı yönlendirdiği gibi, gençlerde kuvvetli, sağlam bir şahsiyet ve karakter oluşmasına sebep olur.

            Çocukluk dönemlerinde cami ve cemaatlere sıklıkla katılan, evinde mübarek gün ve gecelerde dini bir hava yaşayarak taklid etmeye çalışan bir çocuk, daha sonra bu davranışları süzerek en uygununu kendisine seçme yoluna gidecektir. Ama çocukluklarında bunun gibi bir hayat yaşamayan gençlerin aynı şansa sahip olmaları biraz zor görünmektedir.

                        Eğitimin hedefi insana kendisine lazım olan bilgiyi vermek, ona hayatta lâzım olacak beceriyi kazandırmak, onu yüksek manevi değerlere sahip kılmak, kötü alışkanlık ve davranışlar yerine iyi alışkanlıklar kazandırmaktır. Milletler geleceklerini, yetiştirdikleri nesilleri eğitim ve öğretime gereken önemi vererek ve onları en güzel şekilde eğiterek garanti altına alırlar. Bunun için eğitime gereken önemi vermek her gencin hatta her insanın görevidir. Gelecek nesillere hem dînî değerleri-mizi aktarmak hemde modern ilimlerde çağın bile ilerisine geçmelerine yardımcı olmak hepimiz için bir görevdir.

            Bu gün üzerinde yaşadığımız dünyanın bütün milletleri, nesillerini kendi iman ve ahlak düzenlerine göre yetiştirmekte ve kendi kültürlarini vermektedirler. Bizlerde birer müslüman olarak eğitim ve öğretime gereken önemi, bilhassa gençlerimizin eğitimine gerekli önemi vererek, küfür diyarı dediğimiz bu gurbet diyarında yetişen, yetişecek olan genç nesiller için gayret sarfetmeliyiz.

            Calışmak bizden hidayet Hak’tan

Alıntı