๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Dini makale ve yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 22 Eylül 2012, 13:28:01



Konu Başlığı: Fazla çocuk sahibi olmak istemeyenlerin soruları
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 22 Eylül 2012, 13:28:01
Fazla çocuk sahibi olmak istemeyenlerin soruları

Bekleyen soruları birleştirerek özetleyince şöyle bir soru çıktı karşımıza. Deniyor ki:

-Bu devirde çok çocuk sahibi olup da hepsine de gereken terbiyeyi verip topluma faydalı nesil halinde yetiştirmek oldukça zorlaşmıştır. Bu sebeple bizler fazla çocuk sahibi olmak istemiyor, bakabileceğimiz kadarıyla yetinmeyi düşünüyoruz. Ancak bunu gerçekleştirmek için hangi usulü uygulayacağımızı da bilemiyoruz.

Kimileri, fazla çocuk sahibi olmamak için baştan hamile kalmayı önlemek gerektiğini söylüyorlar. Kimileri de, hamile kalındığı anlaşılınca, bir buçuk ay geçmeden de aldırılabilir, diyorlar. Kimileri ise, hamile kalındıktan sonra artık hiçbir şekilde aldırılamaz, diye ikazda bulunuyorlar. Siz bu söylentilere nasıl bakıyorsunuz? Tespitleriniz nasıldır? Fazla çocuk sahibi olmak istemeyenler hangi yöntemleri uygulayabilirler? Caiz olan, olmayan hangileridir? Kısa da olsa bize bilgi verebilir misiniz?

Efendim, konu bir köşe yazısında tüm boyutlarıyla anlatılacak kadar kısa ve basit değildir. Bununla beraber bir özet bilgi sunmak da mümkündür. Öyle olunca, temel noktalara dikkat çekerek, konuyu üç ana madde halinde sıralayabiliriz.

1- Gerçekten de fazla çocuk sahibi olmamak için en mahzursuz çare ve tedbir, hamile kalmayı önleme çare ve tedbiridir. Bunda bir canlıyı öldürmek gibi bir ihtimal olmadığından endişe edilecek bir durum da söz konusu değildir. Yeter ki, kullanılacak yöntemlerle hamile kalmayı önlemek mümkün olsun. Demek ki, fazla çocuk sahibi olmamak için akla gelen ilk tedbir, hamile kalmayı önleme tedbiridir!..

Nitekim bu usul, sahabe efendilerimiz zamanında da uygulanmış, Peygamberimiz (sas) bunlara yasak koymamış, mani olacak söz de söylememiştir. Bundan da anlaşılıyor ki, fazla çocuk sahibi olmak istemeyenler baştan tedbir alır, hamile kalmayı önleyecek ilaçlar, yöntemler kullanabilirler. İlk başvurulacak tedbir de bu tedbirdir, denebilir.

2- Hamile kaldıktan sonra farkına varınca ise, ?Artık bu canlı, alınmaz.? diyenler olduğu gibi, ?Mazereti olanlar aldırabilirler, yeter ki aldırmak için mazeretleri geçerli olsun.? diyenler de vardır.

Aldırılmaz diyenler, ?Rahimde canlanmaya başlamış olan varlığın hayat hakkı vardır. Kimse bu hayat hakkına engel olamaz. Annenin hayatı tehlikeye girmedikçe cenin aldırılamaz.? demekteler. Bu görüşle amel edip de hamileliğe müdahale etmeyenler için elbette bir mahzur söz konusu olmaz. En sağlam görüşle amel etmiş olurlar.

3- ?Ancak mazereti olanlar hamile kaldıktan sonraki bir buçuk ay içinde iken aldırabilirler.? diyenler de vardır. Prof. Dr. Hamdi Döndüren Hocaefendi değerli eseri Aile İlmihali?nde bu aldırma mazeretlerini sıralamıştır. Bu gerekçeleri inceleyenler kendilerinde böyle mazeretlerin bulunduğunu tespit ederlerse, kırk beş gün içinde iken mazeretleri sebebiyle bir damla kan pıhtısı durumunda olan nesneyi aldırmayı düşünebilirler. Bu da konunun üçüncü imkan kısmı...

Demek ki, bakamayacakları kadar fazla çocuk sahibi olmak istemeyenler önce hamile kalmayı önleyecek tedbirlere başvuracaklardır. Ancak önleyememişler de hamile kalınmışsa, bir görüşe göre artık aldıramazlar. Diğer görüşe göre ise, mazeretleri olanlar bir buçuk ayı geçmeden mazeretleri sebebiyle bu kan pıhtısı görüntüsündeki varlığı aldırabilirler. Yeter ki aldırmayı gerektiren mazeretleri geçerli olsun, yani mecburiyetleri kesin bulunsun...

Bu konu hakkında tamamlayıcı bilgiye ulaşmak için bizim ?Yeni AİLE İLMİHALİ?mize bakılmasında fayda vardır. Başkalarında bulunmayan yeni tespitleri ?AİLE İLMİHALİ?mizde özet olarak sunmaya çalıştık. Bilhassa doğum kontrolleri kısmında aldırma mazeretlerini bulmak mümkündür.

ahmet şahin