> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > İslam ve insan hakları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İslam ve insan hakları  (Okunma Sayısı 885 defa)
21 Ekim 2010, 15:53:34
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 21 Ekim 2010, 15:53:34 »



İslam ve İnsan Hakları


Günümüzde “İnsan Hakları” konusunda hayli çalışmalar ve faaliyetler yapılmaya ve çeşitli kararlar alınmaya çalışılmaktadır. Ama her nedense, bu alınan kararlar ve icra edilen çalışmalar uygulamaya bir türlü konulamamaktadır. Sadece beyannamelerle, bildirilerle, makalelerle sınırlı kalmaktadır. Kanaatimizce bu tür çalışmaların verimsiz olması ve tatbik sahasına aktarılamaması, ahirete ve ilahi mahkemeye dayandırıla-mamasındandır.
Fakat Hak Dinlerin “insan hakları”nı savunması, kuru ve meyvesiz değildir. Çünkü, dinlerde insan hakları değil “kul hakkı” ifadesi kullanılmaktadır. Bu ifadeyle insanın başıboş bir varlık olmadığı, Allah'ın kulu, O'nun mülkü, O'nun mahlûku olduğu zihinlerde iyice yerleştirilir ve nefisler, 'kul hakkına tecavüz etmenin kesinlikle cezasız kalmayacağı' tehdidiyle karşı karşıya kalır.
Bütün mahlukatın tek ve yegane yaratıcısı ve Halikı olan Allah ( c.c.) bile kul hakkını iki şekilde gözetmekle, insana gereken ehemmiyeti göstermiş ve hakkına riayet edilmesi gerektiğini insanlara ihsas etmiş ve emretmiştir. Allah (c.c) insanın ruh ile cesedini mükemmel bir ahenk ve denge ile yaratmakla HAK ismini tecelli ettirmiştir. Ayrıca kullara yapılacak haksızlıkları da ancak kulların affedebileceğini ilan etmekle, kul hakkına hürmet etmiştir.
Evet İnsanın Vücudunu ve ruhunu incelediğimizde muazzam bir denge ve harikalıkla karşılaşırız. Çünkü, anne karnında ki yaratılış macerası başlı başına bir hikmet ve adalet tablosudur. Zira, kendisine verilen azalar, hisler, kabiliyetler, sıfatlar, maddi ve manevi tüm değerler HAK ismini fısıldamakta ve hatta haykırmaktadır. Doğduktan sonra imdadına gönderilen anne sütü ve o sütten daha değerli olan annesinin kalbindeki şefkati, ayrı bir hakka riayet göstergesidir. Kendi beşiği ve odası hükmündeki şu üzerinde yaşadığı dünyanın düzen, ahenk, denge ve kusursuzluğu ise tefekküre şayan bambaşka bir manzaradır.
Kul hakkına maddi ve dünyevi alanda bu kadar riayet eden Allah'ımızın (c.c) bu hakka riayet hassasiyeti, gönderdiği dinlerde de kendisini göstermektedir. Diğer semavi dinlerin asıllarında mevcut olan kul hakkı kavramı, maalesef tarihi süreç içerisinde ve dinlerin bozulmasıyla tersine inkılap etmiş “Kuvvet Haktadır” ifadesi, yerini “Hak Kuvvettedir” kavramına terk etmiştir. Bu nedenle tahrif edilmemiş tek semavi ve ilahi din olan İslamiyet'te “Kul Hakkı”nın ve dolayısıyla “İnsan Hakları”nın neleri içerdiğini açıklamaya çalışalım.

1- İslam Dininde Kul Hakkı

İslâm dininin iki temel gayesi vardır. Birisi tek olan, eşi ve dengi bulunmayan Allah'a inanmak ve yalnız O'na ibadet etmek, diğeri de Allah'ın bütün yaratıklarına iyi davranmaktır. Bu nedenle İslâm dininde iki haktan bahsedilmektedir. Bunlar:
a- Hukukullah denilen Allah hakkıdır ki bu hak, hakların birincisidir. Evet bir Müslüman Allah'ın hakkına riayet etmelidir. Evvela Allah'a iman edecek, O'na kimseyi ortak koşmayacak, O'nun emirlerine uyup, yasaklarından sakınacaktır.
b- Hukuk-u ibad denilen kulların haklarıdır. Peygamberimiz (a.s.m) insan haklarına çok ehemmiyet verirdi. Bir Müslüman'ın, üzerinde kul hakkı olduğu bir halde Allah'ın huzuruna çıkmamasını daima tavsiye ederdi. Hatta O (a.s.m), namazını kıldırmak üzere, bir cenazeye davet edildiği zaman, ölünün kul borcu olup olmadığını sorardı. Borcu olduğu kendisine bildirilince borcunu karşılayacak bir mal veya para bırakmışsa namazını kılar; borcunu karşılayacak bir şey bırakmadığı bildirilince, kendisinin bu cenazenin namazını kılamayacağını söylerdi. Ölen kişinin arkadaşlarının, akrabalarının veya herhangi bir müminin bu borcu ödemesini sağlardı. Böylece borçlu ölüp Allah'ın huzuruna kul hakkıyla gitmemesini sağlamış olurdu. Çünkü, kıyamet gününde mutlaka haklar sahiplerine verilecektir.
İnsan hakları deyince akla ilk gelen “hayat hakkı”dır. Herkes yaşama hakkına sahiptir. İnsanı bu haktan ne kendisinin ne de başkasının mahrum etme yetkisi yoktur. " Her kim, bir cinayet işlememiş, kimseyi öldürmemiş ve yeryüzünde fesat çıkarmamış olan bir kişiyi öldürürse, sanki bütün insanlığı öldürmüştür. Her kim de bir kimsenin yaşamasına sebep olursa bütün insanları ihya etmiş gibi olur " (Mâide suresi, 32) ayet-i kerimesinde hayat hakkının önemine dikkat çekilmiş ve “Adalet-i Mahza” dediğimiz saf ve katıksız bir adalete sahip olmamızı emretmiştir. Bu hakkı başkasına tanımayan kimse sanki bütün insanları öldürmüştür.
Ayrıca herkesin “mülk edinme hakkı” vardır. Hiç kimse bir başkasının malına dokunmaya, malını elinden almaya yetkili değildir. Bu kuralı çiğneyen kul hakkını çiğnemiş olur.

2- İslam Dininde Kadın Hakları

İslam'a göre, bir insan olarak erkeğe tanınan temel haklar, kadına da tanınmıştır. Buna göre hayat hakkı, mülkiyet ve tasarruf hakkı, kanun önünde eşitlik ve adaletle muamele görme hakkı, mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurun korunması, inanç ve düşünce hürriyeti, evlenme ve aile kurma hakkı, özel hayatının gizliliği ve dokunulmazlığı, geçim teminatı gibi temel haklar bakımından kadınla erkek arasında fark yoktur.
Kadın, yaratılış itibariyle erkeğe göre ikinci derecede bir değere sahip değildir. Kuranın prensibine göre, insanların kıymeti, takvâ ile (güzel şeyler yapma ve kötülüklerden sakınma ile) ölçülür (Hucurât suresi, 13). Ayrıca, farklı fizyolojik ve psikolojik yapıya sahip olan kadın ve erkekten biri diğerinden daha üstün veya ikisi birbirine eşit tutulmak yerine, birbirinin tamamlayıcısı kabul edilmiştir. (Bakara suresi, 187) 'Ben, erkek olsun kadın olsun (ki hep birbirinizdensiniz) içinizden hiçbir çalışanın çalışmasını zayi etmeyeceğim. (Al-i İmran suresi, 195) ve 'O'nun varlığının delillerinden biri de kendileriyle kaynaşmanız için size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranıza sevgi ve merhamet koymasıdır. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için ibretler vardır.' (Rum suresi, 21) âyet-i kerimeleri, İslam'a göre kadının bir insan olarak asla ikinci sınıf olmadığını ifade etmektedir.
Hz. Peygamberin; kadınlardan ayrıca biat alması ve bu hâdisenin Kur'an-ı Kerim'de açıkça yer alması, (Mümtehine suresi, 13) İslam'a göre kadın iradesinin bağımsızlığını göstermektedir.

3- İslam Dininde Köle Hakları

Kölelik müessesesi İslâmiyet'ten önce sanki hiç yokmuş da, İslâm dini getirmiş gibi İslam'a hücum edilmektedir. Halbuki İslâm'ın hükümleri iki kısımdır: Birincisi; İslâmiyet'in, daha önceki hukuk sistemlerinde yok iken, ilk defa kaide olarak ortaya koyduğu yani İslâm'ın tesis ettiği hükümlerdir. Zekât gibi, miras payları gibi. İslâm âlimlerinin açıklamasına göre, bu çeşit hükümler, yüzde yüz insanoğlunun yararınadır; insanlar tarafından anlaşılmasa da hikmetleri ve maslahatları vardır.
İkincisi; İslâmiyet'ten evvel var olup da İslâmiyet'in sonradan düzenlediği yani İslâmiyet'in düzenleyici olarak rol oynadığı hükümlerdir. Yani İslâmiyet, bu hükümleri ilk defa ortaya çıkarmış değildir. Belki bu hükümler, daha önceden çeşitli toplumlarda ve hukuk sistemlerinde vardı ve vahşî bir şekilde uygulanmaktaydı. İslâmiyet'in bu tür hükümleri birden bire kaldırması insanın yaratılışına aykırı olduğundan, ilk etapta onlara adil düzenlemeler getirmiştir. Vahşî bir suretten medenî bir kalıba sokmuştur. İşte kölelik ikinci çeşit hükümlerdendir. İslâmiyet, daha evvelki toplumlarda olmadığı halde köleliği getirmiş değildir. Belki daha önceki toplumlarda var olan köleliği, adil olarak uygulanabilecek bir seviyeye getirerek kabul etmiştir.
İbn-i Mesûd (r.a.) anlatıyor: ben kölemi kamçı ile dövüyordum. Arkamdan ''Ey Ebâ Mesûd, sen bil ki," diye bir ses duydum. Öfkeli olduğum için bu sesin ne olduğunu anlayamadım. Bana yaklaşınca bir de baktım ki, Peygamberimiz: ''Ey Ebâ Mesûd, iyi bil ki senin bu köleye karşı gücünden, Allah'ın senin üzerinde ki gücü daha büyüktür" buyurdu. Ben de (bu yaptığım suçu affettirmek için) Bu köle Allah rızası için hürdür" dedim ve köleyi âzâd ettim. Peygamberimiz (a.s.m): ''Sen bu köleyi azat etmeseydin seni cehennem ateşi yakardı"( Müslim, Eyman, 8) buyurdu.

4- İslam Dininde Azınlık Hakları

İslâm hakimiyeti altında yaşamayı kabul eden gayr-i müslimlere Zimmî denilir. Zimmilik bir anlaşma ile olur. Şöyle ki: Müslümanların başkanı veya vekili gayr-i müslimlerin ileri gelenlerini bir araya getirerek: "İslâm devletinin hükümlerine itaat etmek ve devlete cizye vermek şartıyla bu diyarda kalmanıza müsâade ediyoruz" demeleriyle zimmet akdi yapılmış olur. Bu anlaşmadan sonra onlar, İslâm devletine itaat etmekle mükelleftirler. Zimmet akdi yapıldıktan sonra devlet, onların haklarını müdafaa etmekle yükümlüdür. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II, 217)
Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine, Münazarat isimli eserinde kendisine yöneltilen "Gayr-i Müslimlerle nasıl müsavi ( eşit ) olacağız?" sorusuna verdiği cevap çok manidardır. Şöyle ki, “Müsavat ( eşitlik ) ise, fazîlet ve şerefte değildir, hukuktadır. Hukukta ise, şah ve geda birdir. Acaba bir şeriat, "karıncaya bilerek ayak basmayınız" dese, tazibinden menetse, nasıl ben-î ademin hukukunu ihmal eder? Kella!(hayır) Biz imtisal etmedik. Evet, İmam-ı Ali'nin (r.a.) adi bir Yahudî ile muhakemesi ve medar-ı fahriniz olan Salahaddin-i Eyyûbî'nin miskin bir Hıristiyan ile mürafaası, sizin şu yanlışınızı tashih eder zannederim.” (Tarihçe-i Hayat, 73)

6- İslam Dininde Yoksul Hakları

Hz. Peygamber (a.s.m), veda hutbesinde birtakım sosyal reformlar telkin etmiştir. Fakirin zengin tarafından her türlü istismârı yasaklanmış, borç alınan paraya eklenen fâiz kaldırılmıştır. Fakirlere zekat ve sadaka gibi yardımların yapılmasını ısrarla tavsiye etmiştir.
Toplumda madde itibariyle zayıf olan kesimin Müslümanlığı kabul edip Peygamberimizin (a.s.m) etrafında t...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İslam ve insan hakları
« Posted on: 29 Nisan 2024, 10:11:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İslam ve insan hakları rüya tabiri,İslam ve insan hakları mekke canlı, İslam ve insan hakları kabe canlı yayın, İslam ve insan hakları Üç boyutlu kuran oku İslam ve insan hakları kuran ı kerim, İslam ve insan hakları peygamber kıssaları,İslam ve insan hakları ilitam ders soruları, İslam ve insan haklarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes