> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Deccaliyet sağ ve averlik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Deccaliyet sağ ve averlik  (Okunma Sayısı 1405 defa)
23 Ekim 2010, 12:18:52
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 23 Ekim 2010, 12:18:52 »



Deccaliyet, Sağ ve A’verlik

1. Kur'an'da Yemîn/Sağ ve Sağdakiler

Hz. Peygamber deccalla ilgili bir açıklamasında şunları söylemişti:
“… Onun durumu size gizli kalmadı ve gizli kalmayacak. Şüphesiz Rabbiniz, (gerçeklere karşı) a'ver / tek gözlü değildir. (Dünyevi ve uhrevi bütün gerçekleri) görür ve size (hakikatleri) bildirmiştir. Ve mutlaka o (deccal) sağ gözü kör (el a'veru'l-yümnâ) olandır. Onun gözü sanki salkım üzerine çıkmış yaş üzüm tanesi gibidir…”
Görüldüğü üzere deccalin ve onun temsil ettiği zihniyetin sağ gözü kördür. Acaba Kuran ayetleri sağ ve sağdakiler hakkında neler söyler ve buradan, deccalın sağ gözünün körlüğü konusuna bir işaret ve ilişki bulunabilir mi?
Bu soruya cevap vermek için Kuran'da yer alan birkaç ayete göz atmak gerekir:
1) Kur'an'da iyiler, müminler ve cennetlikler “ashâb-ı yemin” olarak anılır. Ayrıca ahirette iyilerin nurları/ışıkları önlerinden ve sağlarından (ve bi eymânihim) koşacaktır:
“Ey iman edenler, samimi bir tevbe (yöneliş ve dönüş) ile Allah'a dönünüz. Olur ki böylece Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter, Peygamberleri ve onunla birlikte inananları (ashaplarını) utandırmayacağı günde, Allah sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların nurları önlerinden ve sağlarından koşar da; 'Rabbimiz, nurumuzu tamamla, bizi bağışla, mutlaka sen, her şeye kadirsin' derler.”
Burada sağdan ve önden koşan, onlarla birlikte olan nur/ışık, Peygamberlere, inananlara ve Nebiler ardında hak yolunda olanlara Sırat üstünde ışık veren nurdur. Görüldüğü gibi sağdan (eymânihim) ve önden gelen nur hidayettir; iyilere, Peygamberin açtığı yolda yürüyenlere yol gösterir. İyilerin yolunu ışıklandıran nur sağdan (yemîn) gelmekte- dir. Burada sağ; iyiliğe, iyi sona, cennete ulaşmaya vesile olanla ilişkilidir.
Müdessir Suresinde cehennemin büyük bir uyarıcı olduğu belirtildikten sonra şöyle buyrul- maktadır:
“Her nefis kazandığına karşılık bir rehindir. (Ona ahirette ameline göre muamele edilir.) Ancak ashâb-ı yemin (iyilik ve mutluluk sahibi müminler) hariç. Onlar cennetler içindedirler. Günahkârlara: 'Sizi ateşe sokan nedir?' diye uzaktan sorarlar.”
Görüldüğü gibi “ashâb-ı yemin” olanlar; müminler, hidayettekiler, iyiler ve cennetliklerdir. Onların karşısındakiler ise; namazlarını kılmayan- lar, yoksulları doyurmayanlar, batıla dalanlar, ahireti yalan sayanlar, Allah'a götüren öğütten kaçanlardır. Bunlar da cehennemliklerdir.
2)Yemin kelimesi Kur'an'da “sağlamlık ve güçlülük” manasını da anlatır. Bu bakımından aşağıdaki ayet dikkat çekicidir:
“(O Kur'an) Âlemlerin Rabbi tarafından indirilmiştir. Eğer (Peygamber) bize atfen bazı sözler uydursaydı, elbette onu kuvvetle yakalardık (le ehaznâhu bi'l-yemîn.)”
Ayette söz edilen tarzda bir uydurma olsaydı, Yüce Allah Hz. Peygamber'den kendi kuvveti ve kudreti ile intikam alacaktı. Burada “yemîn”, sağlam ve güçlü şekilde yakalamayı anlatır. Sözü uzatmamak için ilgili ayetlerden bir iki örnekle iktifa ediyoruz:
Saffât Suresinin 27. ayeti de “yemîn” kelimesi- nin anlamı bakımından ilgi çekicidir. Allah, kâfirleri ve onların arkadaşlarını cehenneme atacaktır. Çünkü onlar bunu hak eden suçlulardır. Bu durum şöyle açıklanır:
“(İşte onlar bu duruma düşünce) onlardan bir kısmı diğerlerine yönelir ve birbirlerini sorumlu tutmaya çalışırlar. (Kötülere uyanlar uydukları rehber ve liderlerine); 'İnnekum küntüm te'tânûne 'ani'l-yemîn = Siz bize sağdan gelirdiniz (sûret-i haktan görünüp, yalanlarınızı gerçek gibi anlatırdınız)” derler. Ötekiler de kendilerine “zaten siz, inananlar değildiniz” diye karşılık verirler.
Burada da yemîn, “hak ve gerçek tarafı” anlatır. Aldatanlar; gerçek dışılığı, batılı, gayr-i hakikati, bazı felsefi ve gerçek olmayan ideolojileri ve yalanlarını gerçek göstermişler ve insanları peşlerine takmışlardır.
3)Şu halde, sağ gözün körlüğü deccaliyetin İslam'ın hakikatine, hak ve gerçeklere körlüğüdür. “Yümnâ/sağ” kelimesi de, bu açıklamalar ışığında bizi bu tevil ve yoruma yönlendirmektedir.
Bütün bu açıklamalar deccalin, deccallerin veya deccaliyetin 'sağ gözünün körlüğü konusunda önemli ipuçları' vermektedir. Deccalizm, büyük deccal ve diğer deccaller; ashab-ı yeminden; iyilerden ve Hz. Peygamberin açtığı çığırdan gidenler değillerdir. Onlar görünüşte cazibeli ise de; nursuz, hidayetsiz- dirler. Yahut önceden sağlam gözlü, yani mümin iken sonradan kör olmuşlardır. Böylece sağ gözleri- ni, uhreviliklerini, yani imanlarını kaybetmiş münafık veya kâfirlerdir. Bir ilhad, irtidat ve küfriyat içindedirler.
Deccaliyet; şerri, fesadı, küfrü ve kötülükleri yayar, şehveti, sefahati ve haramları ön plana çıkarır. Büyük deccal ve temsil ettiği deccalliğin de 'sağının, yani iyilik, hak ve hayır yanının' ışığı sönmüştür. Doğrulukla iş yapmaz ve aldatmakla icraat yapacağı için, aslında yöneliş ve zihniyeti batıldır. Kesin gerçeklere; Kur'an ve sünnete dayanmadığı için yolu ve çığırı aslında sağlam ve güçlü de değildir. Onun zamanında hainler emin/güvenilir, eminler de hain ve kötü sayılır.
2. Deccaliyet ve A'verlik
2.1. Avret, A'ver ve Âir
Hadislerde deccal zaman zaman “A'veru'l- yümnâ = sağ gözü kör” veya “a'veru'l- yüsrâ = sol gözü kör” olarak geçmektedir.
“'Avr” kökü ve ondan türeyen kelimeler a'ver kelimesi hakkında önemli mana açılımlarına işaret ederler:
·Bir şeydeki yarık (şakk), gedik ve zayıf taraf “avret” olarak anılır.
·Yıkık, çatlak duvar ve yırtık (ikiye ayrılmış) elbise bu adla anılır.
Arapçada nereden geldiği anlaşılamayan hisseye de “sehmün 'âir = kör pay” denir.
·Mecazi olarak mal mülkün gözü doldurmasına da “âiratü 'ayn = gözü kör eden (gözü doyuran)” denilmektedir. Burada aynı kökten kelimelerin farklı mecazi kullanımlarına şahit olmaktayız.
Görülüyor ki, a'ver; her açıdan; “kötülüğü, kusuru ve eksikliği” anlatır.
·Aynı anne ve babadan, başka erkek kardeşi olmayıp tek olan, zayıf, korkak, kendinden iyilik umulmayan, ahmak ve işareti (alemi) olmayan, yani çölde kendisinden sapmak mukadder olan yol manalarına da gelir.
·Her şeyin adisine a'ver denir, beceriksiz kişi, kötü kılavuz, kötü lider ve rehber de a'ver'le anlatılır. A'ver'in “kötü kılavuz ve lider” anlamı da önemlidir. Tarihte toplumları bu tür kimseler ve zihniyetleri sapıtmış ve sapmaya ve dalalete yönlendirmiştir.
2.2. A'verlik ve Dünyevilik İlişkisi
Görüldüğü üzere, deccalin ve deccaliyetin bir özelliği olarak ihbar edilen a'verlikte; kötülük, eksiklik, yarıklık, insanı utandıracak hal gibi manalar bulunmaktadır. Tek gözlü ve tek yanlı, yani Allah'ı, ahireti görmeyen, dünyevi, sadece dünyaya hasr-ı nazar eden bir zihniyettir deccaliyet. Bu yönleriyle eksiktir ve kusurludur. Ahiret ve sonucu itibariyle faydasız, kötü, müslümanlar ve insanlık için hayırsızdır.
Oysa semavi dinler, “dünya ve ahiret saadeti için” indirilmişlerdir. Yani bir bakıma Hz. Peygamber ve ashabı iki gözlüydü; onların yolunda olan Müslümanlar da iki gözlü ve iki dünyalıdır. Tüm peygamberler ve ümmetleri aynı zamanda “sadıklar/doğrular”dır. Bu anlamda onlar iki gözlü iken; deccaller, deccallik ve ahirzamanda gelecek ve çok tesirli olacak deccalizm (büyük yalancılık) zihniyeti tek gözlüdür; yalnız dünyayı görür, ilahi ve uhrevi değil, dünyevidir.
Deccal ve onun temsil ettiği zihniyet; insanları çokça dünyaya, dünyevileşmeye çağırır ve dünyevileştirmeye uğraşır. Aslında “ellezîne yestehıbbûne'l- hayâte'd- dünyâ 'ale'l- âhirati” ayeti ve benzerlerine mazhar olarak dini ve ahireti dünyaya feda eder. Bu açıdan, “mezkûr zihniyete bulaşan ve bu zihniyeti belli oranda yaşayan herkesin, derecesine göre bu zihniyetten, deccallık, kezzaplık ve a'verlikten payı vardır.”
2.3. A'verlik, Köreltme ve Kör Yol İlişkisi

Aynı konuda a'verliğin iki önemli anlamı üzerinde de durmak gerekir:
1)’Avr'dan gelen “ta'vir” kuyuya toprak doldurup köreltmekti. Kuyu körleştirilince hayra ve hayata sebep olan suyu kapanır ve yararsız hale gelir. Kör kuyunun suyundan yararlanılamadığı gibi; deccalizm de kör olmakla, insanların manen “su ve ekmek” gibi ruhen en muhtaç oldukları dini, imanı ve İslamı görmez. kitlelere göstermez, onu öğrenmelerini ve yaşamalarını türlü yollarla engeller. Böylece onları “İslamiyet suyu”ndan, Hz. Peygamberin ğaysa/imdat yağmuruna benzettiği vahiy yağmurlarından yararlandırmaz. Kuran’dan onun koyduğu prensip ve kurallardan uzaklaştırır. A'vere bütüncül bakılıp farklı manaları düşünülür- se, yine deccaliyetin tek yönlü, kötü, din açısından kendisinden iyilik ve hayır beklenmez, -ahireti ve ebedi hayatı dünyaya feda ettiği için- ilk bakışta akıllıca görülse de, öyle bir yönelim olmadığı anlaşılır.
2) A'ver, aynı zamanda “alemi / işareti” olmayan yoldur ve bir bakıma saptıran “kör yol” demektir. 'Deccaliyet yolu' da; büyük deccal ve zihniyeti gibi a'ver olacağından, bu yola girenleri sapıtacağı açıktır. Yani o kör yola çağırır. Ama 'Nübüvvet yolu', a'ver ve kör yol değildir. Çünkü bu yol a'verlik ve eksikliklerden beri olan Allah'ın çizdiği yoldur.
Demek deccallik ve nebilik yolları; çok yönden birbirine benzemez. Birinde olan diğerinde yoktur. Birinde haram olan diğerinde helaldir veya helalleştirilmiş ve yasal hale gelmiştir. Bu yüzden; ahirzaman deccali ve her tür deccaliyet dönemlerin- de, deccalliğin hâkim, galip, etkili ve baskın olduğu zamanlarda; din ve İslam zayıflatılır ve zayıflar. O zaman insanlık özellikle semavi dinlerden ve İslam'dan uzaklaşacak, din emirlerini tutanların ve yasaklarından kaçanların oranı ve sayısı azalacak- tır.
Dinin iyi bilinmemesi ve öğrenilememesi sonu- cunda, ayrıca akıllara takılan sorular ve farklı sebeplerle, imandan sapmalar ve sapıtanlar artacak, çoğunluk ve özellikle gençler “büyük günahları” işleyecek, farzlar terke uğrayacak v...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Deccaliyet sağ ve averlik
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:24:17 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Deccaliyet sağ ve averlik rüya tabiri,Deccaliyet sağ ve averlik mekke canlı, Deccaliyet sağ ve averlik kabe canlı yayın, Deccaliyet sağ ve averlik Üç boyutlu kuran oku Deccaliyet sağ ve averlik kuran ı kerim, Deccaliyet sağ ve averlik peygamber kıssaları,Deccaliyet sağ ve averlik ilitam ders soruları, Deccaliyet sağ ve averlikönlisans arapça,
Logged
18 Mayıs 2014, 17:25:59
Hafsa Nur 6.D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 568



« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2014, 17:25:59 »

teşekkürler ödevimde yardımcı oldunuz

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Bakış şeytanın oklarından bir oktur.Bir kimse Allah korkusu ile bakışına hakim olursa Allah ona imanın tadını kalbine hissettirir...
Hz. Muhammed S.A.V.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes