> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Ayna
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ayna  (Okunma Sayısı 1255 defa)
01 Ağustos 2009, 21:11:31
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 01 Ağustos 2009, 21:11:31 »



Ayna

Müslüman'ın manevi seyrinde üç merhale vardır. Her Müslüman çiçek gibidir.

Çiçek gövdesi, yaprağı ve köküyle bir varlıktır. Güçlüdür. Bu haliyle güneşin yedi rengini alır, kendi hamurunda yoğurur. Kendine uygun bir şekilde ve renkte ortaya çıkar. Çiçek makamında olan Müslüman da şahsi kültürünün, varlığının, makamının ve çevresinin tesirinde kalarak şahsi anlayışına uygun İslami bir hayat sergiler.

İşte İslamiyet bir iken Müslümanların çeşit çeşit olmasının sırrı bu olsa gerek.

Bu çiçeği ezsek, çıkan az miktarda su hacmi nispetinden güneşe ayna olur. Kendi varlığı ile övünmeyen, İslamiyet’i yaşamaya çalışan en zor durumda bile dinine ayna tutar. Onu başkalarına da gösterir.

Ayna vazifesini gören cisimler çeşitlidir. Göller, denizler, güneş olmasa bitkiler olamaz. Onlar da bir çeşit aynadır. Her ayna kendi yapısı ölçüsünde gördüğünü gösterir. Şeyhlerin, üstatların, alimlerin bütünü İslamiyet’i bizlere gösteren aynalardır. Talebe hocanın anlattığı İslamiyet’i öğrenir. Hocanın tuttuğu ayna nasılsa, onun bilgisi de öyledir. Talebe, hocanın bildiği İslamiyet’i öğrenir. Elbette ki gerçek İslamiyet daha farklıdır.

Bu sebeple damla (katre) buharlaşır. Atmosfere karışır. Artık damlalar yok, buharla yoğunlaşan hava tabakası vardır. Bu sefer gökkuşağı (alaim-i seb’a) doğar. Güneş yedi rengiyle görünür. Güneş karşısında en yüksek makam budur.

“Daha kaç yıl bekleyeyim senin kapında,

Ayağımda zincir, boynumda kement.

Beni de piştiğin hicran kabında,

O kadar kaynat ki buhara benzet.”

Bu haller tasavvuf kültüründe daha kolay anlaşılır.

'Yok olmadan var olunmaz.' ibaresi bu üç misalle çözülebilir. Bu haller ya yaşayarak ya da yaşayana yakın olarak anlaşılır.

“Akrep nokta nokta ruhumu sokmuş,

Mevsimden mevsime girdim böylece,

Gördüm ateşte cımbızda yokmuş,

Fikir çilesinden üstün işkence.”

İnsan bir damladır. Damlalar bütünleşir akar. Akan sular toplanır. Güneşe ayna olmak isterken buharlaşır. Buhar atmosferle bütünleşir, dünyayı kuşatır. Bir insan Müslüman olmakla bu makamlara ulaşır. Az kayıp vererek ışığı en iyi yansıtan temiz aynadır. İslam güneşini de en iyi ve en açık şekilde gösterecek olanlar üstün Müslümanlardır. Peygamber Efendimiz (sas) en üstün misaldir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ayna
« Posted on: 25 Nisan 2024, 02:19:20 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ayna rüya tabiri,Ayna mekke canlı, Ayna kabe canlı yayın, Ayna Üç boyutlu kuran oku Ayna kuran ı kerim, Ayna peygamber kıssaları,Ayna ilitam ders soruları, Aynaönlisans arapça,
Logged
13 Şubat 2011, 18:46:54
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2011, 18:46:54 »


   �Daha kaç yıl bekleyeyim senin kapında,

Ayağımda zincir, boynumda kement.

Beni de piştiğin hicran kabında,

O kadar kaynat ki buhara benzet.�

Bu haller tasavvuf kültüründe daha kolay anlaşılır.

'Yok olmadan var olunmaz.' ibaresi bu üç misalle çözülebilir. Bu haller ya yaşayarak ya da yaşayana yakın olarak anlaşılır.

    Bu konuda şansımızı ne kadar zorlamak gerek ..Bir türlü karar veremiyorum..Büyük zatların hayatlarına bakınca içimde bir pınarın kaynadığını hissediyorum..Gücü kuvveti yok belki ama yine de bir pınar işte..Aksın aksın yolunu bulsun..Ve o derya denizlere kavuşsun..Deryada denizde kaybolsun..O da artık derya deniz olsun istiyorum..
    Ve bazan kafdağının ardındaki Zümrüd-ü Anka oluyor Sevgiliye kavuşmak..Sen kim kavuşmak kim diyorum..Senin kabiliyetin var mı uçmaya..Uçup ta O Yar'e kavuşmaya layık mısın?Sana verilene razı ol..ve sen de olmayan için hayıflanma..Ne de olsa O dilemeyince Sen dileyemezsin..Senin için neyin hayırlı olduğunu nerden bileceksin..
   Peki ya az kalmışsa kıyıya varmama..Ya tam ulaşmak üzereyken..Kıyıdaki deniz fenerini göremediğim için..belki hava biraz puslu olduğu için..tam kavuşacakken pes ediyorsam..Nasıl bilebilirim ki nerede olduğumu..

  . Beni bende demen bende değilem..
    Bir Ben vardır bende benden içeru..


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes