> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > Din Psikolojisi > Hacdaki sembolik anlatım
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hacdaki sembolik anlatım  (Okunma Sayısı 8176 defa)
10 Kasım 2010, 12:40:53
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 10 Kasım 2010, 12:40:53 »



Hacdaki Sembolik Anlatım :
 

Hacc'ın na­mazdan farkı, sembolik beden duruşları, söz ve ha­reketlere ilave olarak, sembolik nesneleri de ihtiva etmesidir. Hac ibadetini oluşturan başlıca unsurlar ve ifade ettikleri sembolik anlamları şöyledir:

a- Mahşer gününde, tam bir boyun eğiş ve temiz niyetle Allah'ın huzuruna çıkar gibi, bütün lezzet, şeh­vet ve arzulardan sıyrılarak, bütün dünyevî bağlardan uzaklaşarak, yaratılışın en başındaki temiz fıtrata dö­nüşü simgeleyen bir kıyafete bürünmek (İhram).

b- Allah'ın mülk ve hükümranlığının müşahhas sembolü olan Kutsal Belde (Mekke)'deki Allah Evi (Kâbe)'ni ziyaretle, defalarca etrafında tavaf dönüşü yapmak suretiyle itaat ve bağlılığını gösteren sözler (=Telbiye)  sarfetmek.  Mümin, yeryüzünde Allah'ın elini sembolize eden Hacerü'l-Esved üzerine elini koyarak, her dönüşün başlangıcında Allah'a olan bağlılığının akit ve yeminini tekrarlar.

c- Allah'ın rahmet ve lütfûnu talep etmek için, nefse hoş gelen alışkanlıklardan yüz çevirip, rahat ve zevklerini terkederek, olanca gücü ile belirli sı­nırlar (Saf ve Merve) arasında koşmak (=Sa'y).

d- Mahşer gününde bütün insanların bir araya toplanarak, dünyada yaptıkları işlerin hesabını ver­mek üzere hazırlanıp beklemeleri gibi, Arafat'ta top­luca durup beklemek. (=Vakfe)

e- İnsan tabiatında yer alan kötü eğilimleri ve bunlar vasıtasıyla insanı kışkırtmaya çalışan Şeytan'ın etkilerini ortadan kaldırmak ve böylece ben­liği tam manâsıyla tasfiye etmek suretiyle akıl ve iradeyi yüceltip, kişilikte hâkim duruma geçirmek için, kötülüğün sembolü olan Şeytana karşı savaş açmak. (Bu, Şeytanı sembolize eden bir cisme taş­lar atılması suretiyle ifade edilir).

f- Kendi benliğini ve arzularını Allah yolunda feda etmek sureti ile (tam bir ruhanî yücelme ve ol­gunlaşmaya   ulaşmanın   sembolü   olarak)   kurban kesmek.

Hac ibadetiyle ilgili bütün bu unsurlar, mahşer gününde kişinin içinde bulunacağı ruh hâlinin bir provasını ortaya koymaktadır. Bir anlamda Hac, mahşer günü için bir psikolojik hazırlık uy­gulamasıdır. Mülkiyet duygusu, beşeri zevk ve arzular, o zamana kadar yaşanmış olan rahatlıklar ve kazanılmış alışkanlıkların dışına çıkararak, Allah'ın hükümranlığına tam bir boyun eğiş ve itaati ya­şayan mümin kişi, saf fıtrat durumuna dönüşün yo­lunu Hac vasıtasıyla tecrübe eder hâle gelmektedir. [415]

 
4- İbadet ve Kişilik
 

İnsan tabiatı temelde çok yönlü istek ve ih­tiyaçların, biri diğeri ile çelişen karşıt güç ve eğilimlerin yol açtığı çatışmak ve dolayısıyla değişken, istikrarsız bir özellik gösterir. Ayrıca beşeri eği­limlerin kendi içine kapanarak, hakikâte kapalı ya da çok dar görüşlü bir yapı oluşturmaları tehlikesi de vardır. Bu değişken ve tutarsız tabiatın tutarlı ve dengeli bir karaktere dönüştürülmesi, ilâhî hakikâtle ilişkilerin sürekli canlı tutulması, sistemli bir davranış ve uygulama düzenini gerekli kıl­maktadır. İbadetler genelde, kişilik ve karakteri düzenleyici ve dengeleyici sistemler olarak an­laşılabilir. Nitekim, İslâmî ibadetlerden her birinin insanın belli yaşayış ve davranışlarını hedef aldığı ve onları dinî gayelere göre şekillendirmeye yö­neldiği dikkate alınarak yapılacak tahliller, çok yönlü etki araştırmasıyla anlaşılır hâle gelecektir. [416]

 
a) İlâhî Şuurun Sabitleşmesi :
 

Her tür ibadet, kendini Allah huzurunda hazır bulma hâlidir. Bu, elbetteki sıradan şuurun sınırlarının asılmasıyla mümkün olur. İnsandaki normal kişisel şuur, ön­celikle ferdî biyolojik varlığı sürdürmeyi amaçlayan seçici, kişisel bir inşadır. Fakat bunun yanında in­sanda, başka inşalar ve biçimler de potansiyel ola­rak vardır. Namaz, dua ve diğer ibadetler vasıtası ile Allah'la kurulan ilişki, O'nun varlığı ve yüceliği hak­kında bilgi ve şuur kazanma tarzlarıdır. Allah zaman ve mekandan uzak olduğuna göre, duyguları, bedenî kuvvetleri ve cismi ile zaman ve mekâna bağlı bu­lunan sınırlı, cisim ve şekilden meydana gelmiş olan insan nasıl olur da Yüce Allah'la karşı karşıya ge­lebilir? Bu da gösteriyor ki, ibadet gündelik bir şuur ile olmaz. İnsanın günlük hayatı iş ve çalışma meş­galeleri ile uykunun mekanik etkisi altında sıradan şuur seviyesinde sürüp gider. İbadetlerin etkisi, sı­radan şuurun otomatikliğini ve seçiciliğini ortadan kaldırarak, insanı Allah'ta odaklanan bütün bir ha­kikatle karşı karşıya getirme şeklinde kendisini gös­terir. İbadet esnasında ferdin ruhunda dinî bir at­mosfer  canlanır ve  bu  hâl  içerisinde   fikirler  ve duygular incelir, yücelir. Bu ruh hâllerinin tekrar tekrar yaşanmasıyla dinî şuur insanda kökleşmeye başlar. Dinî bir hayat tarzının benimsenip, kişilikte yapılanması, sürekli yenilenen ve tekrarlanan dinî tecrübelerle, bu da ibadetlerle gerçekleşir. Böylece, şuurun  aşağı  seviyelerinden ve  bunun  tabii  so­nuçlarından kurtulup, insanın gerçek değerini or­taya koyan aklî kuvvet derecelerine yükseline, iba­detlerin temel bir fonksiyonu olarak ortaya çıkar. [417]

 
b) Kişilik ve Karakterin Güçlenmesi :
 

Şuurun karmaşık yapısı dolayısıyla, gerçekleştirilen her fiil ve davranış, geçici ya da az da olsa bir diğer fiil ve davranışın   engellenmesi   pahasına   mümkün   ol­maktadır. Yerine getirilen her ibadet, ferdî bazı eği­limlerin   aşılıp   geride   bırakılması,   buna   karşılık diğer   bazılarının   da   güçlenip   gelişmesiyle    so­nuçlanır.   Şüphesiz  bu  daha  çok  devamlılık  içe­risinde ve tam bir yoğunlaşmayla yapılan ibadetler için söz konusudur, İnsan tabiatındaki iyi yönlerin gelişip olgunlaşmasını doğuran ibadet,  ancak be­lirtilen şartlara uygun olarak yerine getirilendir. Na­mazın kötü ve iğrenç şeylerden kişiyi vazgeçirme [418]  gücü ve  etkisi,  anlamına uygun ciddiyet ve dikkat içerisinde yerine ge­tirilmediğinde işlemez hâle gelebilir. [419] Bu bakımdan, ahlâkî bir dönüşüme yol açan ibadet, büyük bir psikolojik çatışmayı benliğinde çözüme kavuşturmuş ve kendini ilâhî hedeflere uyumlu hâle getirmiş kimsenin ibadetidir.

İbadet, onu yerine getiren kimseler tarafından, Allah'a karşı bir borç ve vazife olarak algılanması öl­çüsünde   “sorumluluk  duygusu”nun  gelişmesinde etkili olmaktadır. Ahlâkîlik vasfını taşımaya hak ka­zanan her davranışın, ancak sorumluluk şuuru ile yerine getirilmesi şartına bağlı olduğu dikkate alı­nınca,  ibadetlerin    kişinin    ahlâkî    tabiatını   geliştirmedeki önemi ortaya çıkar. En üstte, Yaratıcı ve nimetler lûtfedici Allah karşısında hissedilen sorumluluk ve vazife duygusu, en altta insanın hem­cinslerinden cansız varlıklara kadar uzanan ve genelleşen bir karakter hâlini almaya elverişli kılar. İnsan Allah'ın huzurunda bütün varlığı ile hazır bu­lunur. Tüm ilişkiler, geçmiş ve şimdiki yaşantılar, geleceğe   dönük  tasarı  ve   idealler,   her  seferinde Allah'a bağımlı olmanın artan duygusu içerisinde, ibadet    anlarında    otomatik    bir   sorgulama    sü­recinden geçer. Allah'ın insandan beklediği ile, insanın Allah'a yönelttiği şeyler arasındaki farkın an­laşılması, en çok bu anlarda olmaktadır. Böylece ibadet,   hem   sorumluluk   şuurunun   bir   sonucu, hem de bunun içselleşip genelleşmesinin bir sebebi olarak etkinlikte bulunabilir. Öte yandan, bütün ibadet anları, geçici de olsa kötülük düşüncesi ve kötü eğilimlerin askıya alındığı bir atmosferde ya­şanır. Normal yaşantı birimleriyle, ibadet yaşantısı arasındaki psikolojik farklılıklar,  kişide  daha üst seviyede bir manevî ve ahlâkî hayata arzu ve özlem uyanmasında başlangıç noktası oluşturabilir.

İnsanî arzuların sürükleyici tabiatı, çoğu zaman ruhî gerginlik ve sıkıntılara konu olur. Arzuların ge­çici olarak, üstün bir hedef uğruna engellenmesi ya da askıya alınması, daha sonra bunların belli bir sıra ve denge  içerisinde  sistemli bir şekilde dü­zenlenmesi, hem ferdî hem sosyal hayatın sağlıklı işleyişi bakımından kaçınılmazdır. İbadetler, insanî arzuları   düzenleyici   bir   sistem   olarak   da   yo­rumlanabilir. Duanın, kendini ifade etme, yardım ve himaye görme;  namazın bağlanma;  orucun yeme içme ve cinsel ilişkide bulunma; zekat ve sadakanın mülk edinme ve sahip olma.. gibi ihtiyaç ve arzuları düzenlemede etkili olduğu söylenebilir. Bir bütün olarak ibadetler güçlüklere katlanma, benliğini ge­liştirme, zorluklarla mücadele etme ve kendini aşma ile  sonuçlanan psikolojik bir  olgunlaşmanın itici güçleri olarak değer kazanırlar. Ayrıca, farklı zaman dilimlerine  yayılmış   olan   ibadet  vakitleri,   kişide güçlü bir zaman plânlaması alışkanlığı yaratır. Belli bir program içerisinde süreklilik gösteren ibadet uy­gulaması, fertte bir iç disiplinin oluşması ve ira­denin    güçlenmesine    imkan  verir. İnsanî    fa­aliyetlerdeki başarı ve tatmin, bunların tâbi olduğu disiplin ve düzenle yakından ilgilidir. İbadetler va­sıtasıyla ferdin vicdanında sabitleşen “kendi kendini denetleme”  sistemi,  dengeli bir kişilik gelişiminin önemli bir faktörüdür. Kötü alışkanlıkları yenme, kendini yenileme ve güçlendirme konusunda iba­detlerin destekleyici etkisi farkedilir.

Bazı ibadetler, kişinin ilgi ve dikkatini baş­kalarının durum ve sorunlarıyla karşı karşıya gelmeye ve onlarla ilgilenmeye yöneltir. Kendi ben­liğinin dar sınırlarından kurtularak, başkalarının tecrübelerini paylaşan kimse, tabiatındaki bencilliği yenme fırsatı bulur. Zekat, sadaka, oruç, hac ve kurban  ibadetlerinin,   kişide   “diğergam”   bir  karakterin gelişmesinde son derece etkili olduğu açık­ça görülebilir. Öte yandan, ibadetler vasıtasıyla ken­disinde, her şeyin sahibi ve hâkimi, kudretli bir Yüce Varlık şuuru gelişmiş kimselerde, alçakgönüllü tutumların oluşmasına çok elverişli psikolojik bir durum meydana gelir. Allah karşısında kendi ba­ğımlılığını ve aczini tecrüb...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hacdaki sembolik anlatım
« Posted on: 19 Mart 2024, 07:50:05 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hacdaki sembolik anlatım rüya tabiri,Hacdaki sembolik anlatım mekke canlı, Hacdaki sembolik anlatım kabe canlı yayın, Hacdaki sembolik anlatım Üç boyutlu kuran oku Hacdaki sembolik anlatım kuran ı kerim, Hacdaki sembolik anlatım peygamber kıssaları,Hacdaki sembolik anlatım ilitam ders soruları, Hacdaki sembolik anlatımönlisans arapça,
Logged
24 Aralık 2014, 19:14:30
Elif Benal 8

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 847



« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2014, 19:14:30 »

Ödevime yardımcı oldu teşekkürler :)
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Açtığın her yaradan , hesap soracak 'Yaradan'
29 Aralık 2014, 15:08:07
Rukiye Çekici

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 694


Site
« Yanıtla #2 : 29 Aralık 2014, 15:08:07 »

Burda da anlatıldığı gibi, Hacca giderken sembolik olarak temiz, traşlı, saçlarımız kesilmiş bir şekilde gitmeliyiz.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

RUKİYE ÇEKİCİ 7c 438
29 Aralık 2014, 15:34:16
Elif Benal 8

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 847



« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2014, 15:34:16 »

Ben namaz kılarak eklem ve kas ağrılarını geçirdiğini bilmiyordum... Öğrenmiş oldum Ayrıca yazıda anlatılanları bilirsek Hacca gittiğimiz zaman zorluk yaşamayız...Allah herkese hacca gitmeyi nasip etsin...Allah razı olsun...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Açtığın her yaradan , hesap soracak 'Yaradan'
29 Aralık 2014, 15:56:03
Tuğçe 8/D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 360


« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2014, 15:56:03 »

 İbadet etmek Allah ile kulu arasındaki bağı güçlendirir. İnsana ruhsal rahatlık sağlar, görevlerini yerine getirmenin rahatlığını hissettirir.
 Çoğu şeyi bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Paylaşım için teşekkürler.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2014, 15:57:20 Gönderen: Tuğçe 7/D »
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes