> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > Din Psikolojisi > Dini tecrübenin belirsizliği
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dini tecrübenin belirsizliği  (Okunma Sayısı 1432 defa)
11 Kasım 2010, 12:03:09
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 11 Kasım 2010, 12:03:09 »



8- Dinî Tecrübenin Belirsizliği
 

Dinî tecrübenin en önemli özelliği, onu yaşayan kişiye has olması ve başkalarıyla paylaşılamaması keyfiyetidir. Bu sebeple onun verdiği bilginin genel­leştirilmesi mümkün görünmemektedir. Kişiden ki­şiye değişen ve onu yaşamayan kişiye yabancı kalan varlığı ile dinî tecrübe, açık-seçik ve kesin ol­maktan uzak, belirsiz bir gerçeklik ifade etmektedir. Dinî tecrübe içerisinde işitilen veya görülen şeyler, yani muhteva, farklı din ve kültürlere göre farklı anlamlar kazanmaktadır. Bunlar kimileri için ALLAH'ın doğrudan doğruya görüntüsü ve tecellisidir; diğer bazıları için bunlar ALLAH'ın özel işaretleri ol­mayıp, bir kutsalın ana niteliğini çağrışım yaptıran şeylerdir. Diğer bazıları içinse bunlar insanın öte­sinde fakat bütün ilâhî vasfından sıyrılmış bir tabi­at sırrı gibi gözükmektedir. Böylece algısal dinî tec­rübe, en küçük ve en kısa süreli bir eşikle, içinde dinî objelerin sembolizminin tamamen dolu olduğu en üst bir nokta arasında hareket eder.

Gerçekte, yaşanmış tecrübenin anlamı belirsiz değildir. Belirsizlik dışta olan kimse içindir. Duygu­sallık, kendisiyle uygunluk hâlinde bulunan vasıfla­rı gösterir. Bu vasıflara uygun gelen idraki şekiller, bu idrakî şekillerin içine inen ve kendi anlamlarıyla onları aydınlatan dünya ve ALLAH konusundaki ifa­deleri davet ederler. Fakat ifade, idrakî dikkati de yönlendirir. Görünürün içinde görünmezin idrakî ve buna bağlı olarak, yeryüzünde ilahî olanın veya ALLAH'ın tezahürü ve yakınlığı, belirti ve işaretinin idrakî, zaruri olarak kişiden kişiye, kültürden kül­türe değişebilir özelliktedir.

Bu noktada ilmî tecrübe ile dinî tecrübeyi karşı­laştırmak mümkündür. Bir taraftan, teorik kavram­lar olayların mümkün anlamlarını önceleyerek on­ları anlamaya yol açarlar; diğer taraftan, müşahedeler teorik kavramlar yeniden değişip dü­zeltmeye sevkeden bir gerçeklik muhtevasıyla, önce­den yola çıkan kavramları doldururlar. İlmî çevrelerin dışında kalan kimse, ilmi bir tecrübenin anlamı­nı kavrayamaz ve onun için gördüğü ve işittiği şey hakiki bir tecrübe değildir. Görülüyor ki, bir işare­tin anlaşılması, onu idrak eden kimsenin eğilimine bağlı olmaktadır; zira işaretin anlamı, onu destekle­yen anlamlı suretin sınırını aşmaktadır. Müminle­rin durumu da incelendiği zaman, dinî tecrübenin de aynı yolu izlediği görülecektir. Böylece idrakî tec­rübe, kendi idrakinin duygusal yatırımına ve özel olarak kişilerin kendilerine malettikleri dinî anlam­lara göre farklılaşmaktadır [261].

Bu sebeple dinî tecrübe şüpheli ya da belirsiz bir gerçeklik ifade eder; onun doğru ile yanlışı birbi­rinden ayırdetme gücü yoktur [262]. Dinî tecrübenin hakiki ve meşru bir değer taşıyıp taşımadığını kont­rol için tek güvenilir yol, onun dinin dış şekillerine ve dinî hedeflere uygunluğunun araştırılmasıdır. Ayrıca, dinî tecrübenin, karakteri olumlu yönde et­kileme gibi pratik sonuçları da bu hususta dikkate alınabilecek bir başka ölçü olabilir.

Dinî tecrübenin yapısındaki bu belirsizlik sebe­biyledir ki, din kendisine ait olmayan unsurlarla karıştırılabilmekte, aşkınlığını kaybederek, ulvî bir hakikat taşıyıcısı olmaktan uzaklaşıp, çok alt sevi­yede bir tecrübe durumuna düşebilmektedir. Bu durumda, insana ulûhiyet alanının kapılarım açan duygular, insan ve tabiatın sınırlarını pek aşmayan duygular olarak kalırlar ve çoğu zaman din, bu duyguların belirsizliğine karışır. Bu karmaşık şekillerden dolayıdır ki, çağımızdaki ateistlerin çoğu, dini reddetme yolunda dinî tecrübede ciddi motifler bulmuşlar ve bütün bir dinî sistemi bu insanî ve tabii düzene indirgenmiş şekliyle ele almışlardır. Gerçekte dinî tecrübe, sanat ve güzellik tecrübesiy­le, beşeri aşk tecrübesiyle, âlemle birleşme ve kay­naşma duygusuyla, bir grup hayatı içinde hissedi­len aidiyet duygusuyla hatta şeytanî bir tecrübeyle kolayca karıştırılabilmektedir [263]. Esasen, duygusal­lık içinde hissedilen hiçbir tecrübe, ilâhî kudretin biricik ilhamını teşkil etmez; insan şuuru çok deği­şik etki kaynaklarından beslenebildiği gibi, her duy­gusal tecrübe çok yönlü niyetler de uyandırabilmektedir [264].


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dini tecrübenin belirsizliği
« Posted on: 19 Mart 2024, 05:38:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dini tecrübenin belirsizliği rüya tabiri,Dini tecrübenin belirsizliği mekke canlı, Dini tecrübenin belirsizliği kabe canlı yayın, Dini tecrübenin belirsizliği Üç boyutlu kuran oku Dini tecrübenin belirsizliği kuran ı kerim, Dini tecrübenin belirsizliği peygamber kıssaları,Dini tecrübenin belirsizliği ilitam ders soruları, Dini tecrübenin belirsizliğiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes