> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > Din Psikolojisi > Dini tecrübe
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dini tecrübe  (Okunma Sayısı 11032 defa)
11 Kasım 2010, 12:11:16
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 11 Kasım 2010, 12:11:16 »



B- Dinî Tecrübe
 

1- Tecrübe ve Dinî Tecrübe
 

Tecrübe kelimesi genel olarak, tecrübeye daya­nan bir bilgi şeklini ifade eder. Psikolojide tecrübe (experience; yaşantı, deneyim), keyfiyet bakımından farklılaşmamış bildiriler ve işaretler yayan yaşadığı­mız dünyada algılanmış olan değerlerin ve anlamların sezgisel ve duygusal kavranması yoluyla bilin­mesi şeklidir, irade dışı, kendiliğinden harekettir; onunla insan kendini dünya, bir konu, bir başkası tarafından uyarılmış bulur. Bu şekilde kendiliğinden, vasıtasız ve irade dışı bir bilgi olan tecrübe gecici bir olay olmayıp, düşünceyi kaplayan ve onu genişleten [218] bir özelliğe sahiptir. Tecrübe, kavram­lara dayalı, düşünme, muhakeme ve açıklama yo­luyla elde edilen bir bilmeden daha zengin, duygu­sal bir sarsıntıdan daha sürekli, bilginin dinamik, duygu ve sezgiye dayalı (affective) şeklidir [219].

Tecrübe, vasıtasız ilişki ve obje hakkında kav­ranmış olan anlamın birleşmesi içinde vücut bulur. Bunu   şöyle  bir  misâlle   açıklamak  mümkündür: Kendi ülkemizden çok uzaklarda meselâ Japonya gibi bir ülkenin mevcut olduğunu duymuş olalım. Şimdi, bu ülke hakkında yazılmış olan en güzel ki­tapları okumak, tek başına bir işe yaramaz. Bu bil­ginin tecrübesi için, bu ülkeye bizzat gidip, şehir ve bölgelerini gezip dolaşma, insanlarıyla sık sık görü­şüp tanışmak gerekecektir. Fakat bu ülkenin dilini bilmeyen, onun tarihinden, kültüründen hiç haberi olmayan kimse, onun gerçek tecrübesini de yapamıyacaktır. Zira, algılamış olduğu işaretler karanlık kalacaklar veya sadece sırf kendi düşüncelerini ve alışkanlıklarını   tecrübeye   yansıtacaktır.   Tecrübe ancak, objeden anlamın doğduğu yerde ve yorumun anlamı,    mahpus   bulunduğu   yerden   kurtardığı zaman vardır. Esasen tecrübenin oluşması iki yol­dan mümkün olabilir.  Birincisi, tecrübe objelerin yakınında  başlayabilir  ve   anlatım  yoluyla  yavaş yavaş onları açar ve ihtiva ettikleri anlamların doğ­masına imkân verir. İkincisi, tecrübe fikirlerden do­ğabilir ve nesnelerin varlığının fikirlere bir gerçeklik sağlamlığı vermesi için,  fikirleri objelerin üzerine akın ettirebilir [220].

Çağdaş psikologlar “dinî tecrübe”yi, “Allah'ın alâmet, işaret, tezahür ve delillerini sezgisel algıla­ma, vasıtasız doğrudan doğruya kavrama, kutsal ve ilahi kudretle sezgisel ve duygusal ilişki kurma” [221] olarak tanım ve tasvir ederler. Böylece, dinî tecrübe terimi altında, şuur olayları olarak insanın dinî eği­limleri, dinî duygu ve sezgileri tasvir edilmekte, dinin tecrübeye, iç yaşantısına dayalı duygusal yönü değerlendirilmektedir. Hattâ bazılarınca dinin bütünü, dindarlığın asıl kökü ve temeli olarak kabul edilen bu duygusal boyutun, çok karmaşık ve çok yönlü olan dinî yaşayışın bütününü ifade et­mekte yeterli olamayacağı açık bir husustur.

Dinî tecrübenin konusu kutsal, ya da ilâhî kud­rettir. Kudsiyet duygusu ve sezgisi, bütün dinlerde ortak yaşantı ve tecrübe olarak yer alır. İnsanda fıtrî bir dinî hassasiyet vardır ve bu da ilk aslî dinî tecrübenin doğuşuna imkân verir. Fakat başlangıç­ta, henüz içi boş bir çerçeve gibi muhtevası şekil­lenmemiş olan bu ilâhî kudret sezgisi, belirli bir dinin inanç ve değerlerince kuşatılmasıyla birlikte, farklılaşmış ve o dinin kimliğini taşıyan bir tecrübe hâline gelir. Buna göre, bir “fıtrî”, ilk ve aslı dinî tecrübeden, bir de “ikincil ve üst” dinî tecrübeden söz etmek mümkündür. İslâmî tecrübe, hıristiyanî tecrübe, budist tecrübe.., temel dinî tecrübeye da­yalı farklı kültür ve gelenekleri ifade ederler. O hâlde tecrübe terimi temsilî bir değere sahiptir; o, yaşanan dinin gelişimini izler ve eğrinin her nokta­sında sezgisel, vasıtasız ve derin bir duygusallık içe­risinde Allah'ta varolmayı ifade eder. Dinî tecrübe, hayat ve âlem içinde mevcut ilâhî sırra tabii bir hassasiyettir, İlâhî vahyin kabul edilmesi, Allah'ın kendi eserleri içerisinde temaşası, ancak bu temel dinî  boyut  ile  mümkün  olabilmektedir.   Esas  ve genel anlamı içerisinde dinî tecrübe, bizzat insanın kendi varlığının ve dünyanın ilâhî kudretin göster­gesi olarak kavranmasını ifade eder. Bir başka anla­tımla, dinî tecrübenin en çarpıcı simgesi, objektif ve sübjektif arasındaki zıtlığı aşma, bir vahdet ve bü­tünlük içerisinde kâinatı kavramadır. Bu anlamda o gerçek bir ilişkidir. Dinî tecrübenin bu ilişkisel özel­liği çoğu yazar tarafından vurgulanmıştır. Bu bakış açısıyla dinî tecrübe, bir kimse tarafından tecrübe edilmiş olan veya ne kadar küçük olursa olsun bir dinî grup ile, ilâhî bir öz, yani Allah'la, en üst reali­teyle, aşkın bir otoriteyle belli bir ilişkiyi kapsayan bütün duygular, algılar ve duyumları ihtiva eder [222]. Kısacası,  dinî tecrübeyi karakterize eden ve onu diğer bütün insanî tecrübelerden ayırdeden temel unsur, tabiatûstü bir yöneliş, yalvarıp yakarma ile birlikte, belli bir ilişki duygusudur. Karmaşık bir ya­pıya sahip olan dini tecrübe, din vasıtasıyla kurulan ilişkinin insanî seviyeleri ve tabiatüstû arasındaki karşılıklı ilişkinin karşılaşmasının sonucudur [223].


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dini tecrübe
« Posted on: 19 Mart 2024, 09:37:35 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dini tecrübe rüya tabiri,Dini tecrübe mekke canlı, Dini tecrübe kabe canlı yayın, Dini tecrübe Üç boyutlu kuran oku Dini tecrübe kuran ı kerim, Dini tecrübe peygamber kıssaları,Dini tecrübe ilitam ders soruları, Dini tecrübeönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes