๑۩۞۩๑ Memurluk ve Sınav Sistemleri ๑۩۞۩๑ => Eğitim Faliyetleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 27 Kasım 2009, 19:21:12



Konu Başlığı: Kuran Kurslarında İyileştirme Çalışmaları
Gönderen: Zehibe üzerinde 27 Kasım 2009, 19:21:12
KUR'AN KURSLARINDA İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI
 

Kur'an kursu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi ve vatandaşlarımızın yaygın din eğitimi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca son birkaç yılda bir dizi çalışma başlatılmıştır.

Bu çerçevede;

1. Kur'an Kursları Öğretim Programları Yenilendi

Çağdaş eğitim bilimi ve din eğitimi bilimi verileri doğrultusunda, yaygın eğitim anlayışıyla, hem uzun süreli Kur’an kursları hem de yaz Kur’an kursları için öğretim programları hazırlanarak 2004–2005 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlandı.

 2. Eğitimcilerin Eğitimine Ağırlık Verildi

Kur’an kurslarında görev yapan öğretici personelin eğitim formasyonunu günümüz eğitim bilimlerinin öngörüleri doğrultusunda geliştirmek amacıyla çeşitli hizmet içi eğitim faaliyetleri başlatıldı. Her ilden yeter sayıda formatör Kur’an kursu öğreticisi seçildi. Belli periyotlarla hizmet içi eğitime alınan bu öğreticiler aracılığıyla diğer personele de ulaşılmaktadır. Öğreticilerin bilgi ve beceri donanımını sürekli güncelleştirmek ve geliştirmek amacıyla rehber kitaplar, cd’ler gibi çeşitli eğitim materyalleri hazırlandı ve görevli personele ulaştırıldı. Bu çalışmalar çeşitlendirilerek sürdürülmektedir.

 3. Sözleşmeli Kur’an Kursu Öğreticisi İstihdam Edildi

Önceki yıllarda büyük bir kısmı geçici (fahri) öğreticilerle karşılanmaya çalışılan öğretici ihtiyacı, KPSS’den yeterli puan alan ve objektif ölçütlere göre sıralaması yapılan Sözleşmeli Kur’an Kursu Öğreticilerinin atanmasıyla karşılanmaya başlanmıştır. Bu durum, Kur’an kurslarında hizmetlerin devletin gözetim ve denetiminde yürütülmesini sağlama açısından önemli bir boşluğu doldurmuştur.

Halen 4386 kadrolu, 5664 sözleşmeli ve 1632 geçici olmak üzere toplam 11682 öğretici Kur’an kurslarında görev yapmaktadır.

4. Ders Kitapları Hazırlandı

Bilimsel bir yaklaşımla ve pedagojik ilkelere uygun olarak alanın uzmanları tarafından “Dinimizi Öğreniyoruz I-II-III”, “İnancım”, “İbadetim”, “Ahlâkım” ve “Peygamberim” adlı ders kitapları hazırlandı ve öğrencilere bu kitapların büyük bir kısmı ücretsiz olarak dağıtıldı.

Bu ders kitapları, Kur’an Kurslarındaki din eğitim ve öğretiminin iyileşmesi, yanlış uygulama ve öğretimlerin önünü kesmesi yönüyle önemli bir işlev görmektedir.

 5. Kurs Binalarının Fiziki Yapıları İyileştirildi

Kurs binalarının fiziki şartlarını çağdaş bir anlayışla iyileştirme çalışmaları başlatıldı. Müftülüklerin rehberliğinde yardımsever vatandaşların katkılarıyla yürütülmeye çalışılan bu faaliyetlere, ihtiyaçlar ve imkanlar doğrultusunda devam edilmektedir.

 6. Kur’an Kursu Açılış ve Kapanışları Disipline Edildi

Kur’an kursu açılış ve kapanışlarında ilgili mevzuatın gerektirdiği tüm kurallara azami ölçüde uyulmasına özen gösterilmektedir. Kurslar, en az 15 öğrenci müracaatı sonrasında, Milli Eğitim Müdürlükleri, Sağlık Müdürlükleri ve Başkanlık Müfettişlerinin yerinde yaptıkları inceleme sonunda verdikleri raporlara göre açılmaktadır.

Kurs ihtiyacının kalmadığının belirlendiği, yeterli öğrencinin olmadığı veya kursun açık kalması için gereken fiziki şartları yitirdiği yerlerde bu kurslar kapatılmaktadır. Halen 1817 Kur’an kursu, aranan şartların bulunmadığı görüldüğünden kapalı tutulmaktadır.

İhtiyacın bulunduğu yerlerde Başkanlıkça kurs açılması ve resmi denetim altında bu hizmetlerin yürütülmesi, başka yollarla din eğitimi alma arayışlarının ve kamuoyunda “kaçak Kur’an kursu” adıyla anılan faaliyetlerin önlenmesinin de en sağlıklı yoludur.

Kur’an kursu açma yetkisi ilgili mevzuat gereği sadece Başkanlığımıza ait olup, hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurs açılamaz.

 7. Eğitim Öğretim Hizmetlerinin Kalitesi Artırıldı

Yukarıda sayılan hususların yanı sıra alınan öteki eğitsel önlemler
sayesinde, kurslara devam eden öğrencilerin eğitim ihtiyaçları dikkate alınarak verilen hizmetlerin kalitesi artırılmıştır. Kurslarda Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenmenin yanı sıra Kur’an’ın anlamı üzerinde durulmaya özen gösterilmekte, İslam’ın inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili dini bilgilere ağırlık verilmektedir.

Eğitim faaliyetlerinde dinin temel kaynaklarına dayalı sahih ve güncel bilgiler esas alınmaktadır. Ayrıca kurslarda, toplumsal barış, milli birlik ve beraberlik, vatan ve millet sevgisi gibi konular dini bilgi ile harmanlanarak işlenmektedir.

 Kurslarda eğitime katılmanın önemi üzerinde ısrarla durularak bu konuda anneler bilinçlendirilmekte, örgün eğitime artık devam etmemeyi düşünen genç kızların yeniden eğitime dönmelerine yardımcı olunmaktadır.

 Kadınımızın sosyalleşmesi ve kadın sorunlarının çözümüne katkı sağlanması, aile değerlerinin korunması konusunda bu kurslar önemli işlevler icra etmektedir.

 Başkanlığımızca açılan kurslara vatandaşlarımızın yakın ilgisinin giderek artması, buralarda yapılan eğitimin kalitesinin yükseltilmesinden kaynaklanmaktadır.

 8. Eğitimde Kur  Sistemine Geçildi

Yaz Kur’an kurslarına devam eden öğrencilerin eğitim ihtiyaçları, eğitimin süresi, öğrenci velilerinin tatil programları, eğitimin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi vb. etkenler dikkate alınarak 2005 yaz tatilinde Yaz Kur’an Kurslarında dönem esasına göre kurlu sisteme geçildi.

Uzun süreli Kur’an kurslarında da kur uygulamasına geçilebilmesi için gerekli çalışmalara başlanmıştır.

9. Rehberlik ve Denetim Hizmetlerine Ağırlık Verildi

Kur’an kurslarının denetimi, Başkanlık müfettişleri, il/ilçe müftüleri ve diğer yöneticiler tarafından yapılmaktadır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri ile mülki amirler ilgili yasalar gereği gözetim ve denetim yapmakta veya yaptırmaktadır.

Eğitim dönemlerinin başlarında ve ara dönemlerde kurslardaki faaliyetlerin ilgili yasalara uygun olarak yürütülmesi amacıyla öğreticilere, ilgili müftülüklerce ve eğitim uzmanlarınca rehberlik hizmetleri verilmektedir.